El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Les eleccions de diumenge serviran per a veure quants ciutadans de l’estat espanyol voten partits que volen un referèndum d’independència. A banda els partits independentistes, n’hi ha dos d’estatals que també voldrien un referèndum, i el defensen amb més o menys èmfasi. Són Podem i Esquerra Unida. Per a comprovar quina acceptació podria tenir aquesta proposta, va bé de fer una ullada als estudis del CIS. I les xifres que mostren els estudis fets fins ara són realment desoladores per als partidaris del referèndum: la majoria dels espanyols no sembla que el vulgui. El CIS no demana específicament pel referèndum, sinó que demana si els ciutadans voldrien ‘un estat que reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat  de convertir-se en estats independents’. Només un 8,8% dels enquestats, segons el CIS de fa dos mesos, diu que sí i entendria el dret d’independència dels catalans, o uns altres.

En aquest gràfic adjunt, proporcionat pel CIS, es veu l’opinió sobre aquesta qüestió des de l’any 2009 fins a l’octubre de l’any 2015. La gran majoria dels enquestats, un 38,3%, volen un estat autonòmic com l’actual. El 18,5% preferirien un únic govern central, sense autonomies. Un 16,4% voldrien unes comunitats autònomes amb més autonomia, i un 9,9% amb menys. L’Espanya que entén el dret d’independència de Catalunya, doncs, té les xifres del CIS molt desfavorables. Per accedir al gràfic, cliqueu damunt la imatge:

Grafics CIS sobre Independència_España
Cliqueu damunt la imatge per veure el gràfic.

I aquestes xifres, encara, inclouen els catalans, bascs i gallecs, sempre més partidaris de la independència. El CIS no proporciona dades repartides per totes les autonomies, però sí d’algunes. A Madrid, només el 5,4% dels enquestats permetrien que les comunitats autònomes s’independitzessin. Sembla que allà, doncs, el referèndum encara costarà més de vendre que no pas a la restat de l’estat. I, de fet, els partidaris del govern únic sense autonomies gairebé són els guanyadors a Madrid (24,2%), molt a prop del 25,3% que vol mantenir la situació actual. Un 22,3% de madrilenys vol unes comunitats autònomes amb menys autonomia, i un 8,9% amb més autonomia. Heus ací el gràfic.

Grafics CIS sobre Independència_Madrid
Cliqueu damunt la imatge per veure el gràfic.

Un altre exemple és l’Aragó, on els partidaris de permetre la independència són un 2%. La resta es classifica així: un 33,2% vol unes comunitats com les actuals, els partidaris de tenir unes comunitats amb menys autonomia (22,8%) gairebé empaten amb els partidaris d’un govern únic sense autonomia (21,2%), i un 11,4% voldria comunitats autònomes amb més autonomia. Si cliqueu damunt la imatge, veureu el gràfic:

Grafics CIS sobre Independència_Aragón
Cliqueu damunt la imatge per veure el gràfic.

 

Finalment, també oferim les xifres de Castella i Lleó. Els partidaris de permetre la independència hi són un 1,3%. En primer lloc es troben els partidaris d’un únic govern central sense autonomies (30,2%) i darrere seu, amb un 27,1%, els partidaris del sistema actual. Un 17,7% voldrien comunitats autònomes amb menys autonomia i un 5,9%, amb més autonomia. Cliqueu per veure el gràfic:

 

Grafics CIS sobre Independència_Castilla y León
Cliqueu damunt la imatge per veure el gràfic

 

 

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.