Un nou satèl·lit superbrillant posa en qüestió l’astronomia tal com la coneixem

  • Els nous satèl·lits es preveu que siguin més brillants que el planeta Venus i dificultin les observacions dels telescopis terrestres

VilaWeb
Redacció
01.12.2022 - 18:12
Actualització: 01.12.2022 - 20:13

L’empresa AST SpaceMobile va posar en òrbita el BlueWalker 3, un satèl·lit de proves per accedir a la connexió 5-G que té una antena de seixanta-quatre metres, la més gran desplegada fins ara en òrbita terrestre baixa. L’objectiu és de crear una xarxa de cent seixanta-vuit satèl·lits que faci que qualsevol mòbil amb 5-G pugui navegar per Internet i fer trucades sense limitacions des de qualsevol part del món.

Tanmateix, el projecte ha causat un problema inesperat, ja que els astrònoms han mostrat la seva preocupació perquè deixen rastres al cel nocturn, és a dir, ratlles brillants en les imatges del telescopi terrestre, i eclipsen fins i tot algunes de les estrelles més conegudes. Això pot provocar que els telescopis no es puguin utilitzar per a observar objectes més distants i, de fet, es preveu que la xarxa sigui fins i tot més brillant que el planeta Venus.

Com explica Space.com, un lloc web sobre l’espai i astronomia, un comitè de la Unió Astronòmica Internacional (IAU), l’òrgan de govern internacional de l’astronomia, ha alertat dels perills d’aquesta nova xarxa de comunicacions. “BlueWalker 3 és un gran canvi en el problema dels satèl·lits i ens hauria de donar motius per fer una pausa”, va dir Piero Benvenuti, astrofísic de la Universitat de Pàdua i representant de la IAU.

BlueWalker 3 no és el primer satèl·lit brillant que es posa en òrbita, unint-se als vora de tres mil d’Space X, d’Elon Musk, que poden interferir amb les observacions. Però, a més, el nou objecte emet fortes ones de ràdio, que poden afectar també la radioastronomia. Arran d’això, la IAU insta a considerar els danys col·laterals.

La resposta de la companyia ha estat, tanmateix, que la xarxa és “un bé universal” que ajudarà “a alleujar la pobresa, donar suport al desenvolupament econòmic, construir una societat digital més equitativa i diversa i salvar vides”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any