Sassoli defensa que ha complert ‘al peu de la lletra’ la jurisprudència europea en la qüestió catalana

  • El president de l'Eurocambra respecta la decisió de Junqueras de portar-lo al TGUE per retirar-li l'escó

VilaWeb
ACN
14.01.2020 - 14:13
Actualització: 14.01.2020 - 14:17

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha assegurat que ha respectat ‘al peu de la lletra’ la jurisprudència europea en el cas dels líders independentistes catalans. En una conferència de premsa a Estrasburg, Sassoli ha dit també que respecta la decisió d’Oriol Junqueras de demandar-lo al Tribunal General de la Unió Europea per haver-li retirat el mandat d’eurodiputat però ha insistit que ‘s’ha respectat’ tota la normativa tècnica i les decisions judicials. ‘Això garanteix l’autoritat del nostre parlament’, ha dit.

El president de l’Eurocambra també ha confirmat que han rebut el suplicatori del Tribunal Suprem per retirar la immunitat de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, però ha dit que ara s’ha d’analitzar. ‘Aquestes peticions es tracten sempre de la mateixa manera’, ha dit Sassoli, remarcant que ara s’estan ‘examinant les peticions’ de la justícia espanyola.

Cas ‘complicat’

En declaracions posteriors a la roda de premsa, Sassoli ha negat que el cas de Junqueras generi un precedent ‘perillós’ a la Unió Europea que pugui fer que estats com Hongria o Polònia persegueixin la dissidència política. ‘Espanya és un país amb estat de dret, els seus òrgans no són només legítims, sinó democràtics, no comparteixo aquesta observació’, ha dit l’italià.

El president de la cambra ha admès que el cas de la pèrdua de l’escó de Junqueras és ‘molt complicat’, però ha defensat que es deu al fet que està condemnat amb una ‘sentència ferma que té valor i s’ha de respectar’. ‘És un procés iniciat abans de les eleccions, quan no tenia immunitat’, ha afirmat.

Sassoli ha dit que, en canvi, els casos de Puigdemont i Comín són diferents perquè ells no han pogut ser jutjats a Espanya, que no preveu la condemna si l’acusat no és present en el judici –a diferència d’altres països com Itàlia.

‘Cal tenir en compte la complicació dels ordenaments jurídics, però això no els treu valor democràtic’ ha destacat l’italià, que ha admès, però, que les diferències legals entre estats són un element complicat, i més després de la sentència del TJUE sobre Junqueras.

‘El TJUE va més enllà del cas espanyol, la sentència és importantíssima per el Parlament Europeu perquè es reconeix que s’ha de constituir amb totes les seves funcions i membres’, ha afirmat.

A més, la decisió de Luxemburg ‘fa referència a qüestions d’immunitat, que a cada país es regulen de manera diferent’, ha recordat. ‘A Itàlia no és com a Espanya, ni a Espanya com a Alemanya, i cal posar ordre a tot plegat. Per això crec que la conferència sobre el futur d’Europa ho haurà d’abordar’, ha dit.

En aquest sentit, ha dit que cal ‘posar al dia’ la llei per a les eleccions al Parlament Europeu i ‘precisar els termes d’immunitat i privilegis dels parlamentaris’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any