El jutjat adverteix Santi Vila amb ‘responsabilitats penals’ si no trasllada els béns a Sixena

  • Ordena que es compleixi la sentència que va emetre perquè s'enviïn les obres d'art al monestir de Sixena

VilaWeb
Redacció
08.11.2016 - 10:35
Actualització: 08.11.2016 - 11:31

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha rebut avui al matí la notificació del jutjat de primera instància número 1 d’Osca perquè compleixi la sentència que ordena de traslladar el centenar d’obres d’art que hi ha al Museu de Lleida i que l’Aragó demanava que fossin dutes al monestir de Sixena. En la notificació, el jutge diu al conseller que haurà d’assumir responsabilitats penals si no compleix la sentència.

El jutge desestima els últims recursos interposats des de Catalunya per evitar el compliment de la sentència i s’adreça tant a Santi Vila com al director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, per avisar-los de les ‘conseqüències legals’ que pot tenir no acatar la resolució: concretament, els avisa d’imposar-los multes ‘sense perjudici de les responsabilitats penals’ que hi pogués haver.

Admesa la demanda del Museu de Lleida
D’una altra banda, el jutjat número 2 de Rubí ha admès a tràmit la petició de Consorci del Museu de Lleida de demanda de judici ordinari contra l’orde santjoanista de Sixena –actual titular provisional, després de la sentència del jutjat número 1 d’Osca. Aquesta demanda es va presentar el dia 20 de juliol amb l’objectiu d’acollir-se al dret de retenció de les quaranta-quatre obres de Sixena que hi ha al museu, actualment en litigi. Segons aquest dret de retenció, les peces no es poden traslladar fins que l’orde santjoanista de Sixena no hagi retornat l’import econòmic corresponent a les despeses de conservació i millora que hi ha fet el Museu de Lleida durant els disset anys de possessió. Això no significa, de cap manera, que el Consorci de Museu comparteixi la sentència del jutjat d’Osca, que declara nul·la la compra-venda d’obres per part de la Generalitat l’any 1983.

La demanda es va presentar als jutjats de Rubí perquè inclouen el nucli de Valldoreix, que és on viuen actualment les monges de l’orde de Sant Joan de Jerusalem, propietària legal de les peces.

Davant el jutjat, el consorci vol defensar que tenia la facultat de retenir les obres en litigi fins que la comunitat religiosa no hagués pagat les despeses de conservació, actualment pendents de determinar amb un peritatge econòmic.

En la demanda es diu: ‘No hi ha cap dubte que des de 1999 i fins a l’actualitat, el Museu de Lleida ha custodiat les obres i les ha conservades per la seva vocació de conservació de patrimoni artístic català i en compliment de les seves pròpies finalitats.’ També s’hi recorda que això ha suscitat ‘importants despeses de manteniment i conservació que té el dret de recuperar’, abans de qualsevol trasllat.

El consorci ‘no comparteix que la compra-venda sigui nul·la’, tal com va determinar al juliol el jutjat d’Osca, sinó al contrari: ‘Considera que és vàlida i que la legítima propietària de les obres és la Generalitat, però, en vista del pronunciament de nul·litat, es troba obligat a exercitar les seves accions contra l’orde santjoanista de Sixena, pel fet de ser la propietària provisional de les obres en litigi.’

L’admissió a tràmit d’aquesta demanda implica que, per primera vegada, les representants de l’orde santjoanista de Sixena hauran de comparèixer al jutjat per a explicar la seva posició sobre el litigi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any