El Suprem espanyol readmet Santi Vidal a la carrera judicial quatre anys després d’haver estat suspès

  • El jutge i ex-senador d'ERC fou suspès tres anys de sou i feina pel CGPJ el 2015 per haver participat en l'elaboració d'una constitució catalana durant el temps de lleure · El CGPJ va prolongar un any més la sanció

VilaWeb
Roger Graells Font
12.03.2019 - 12:37
Actualització: 12.03.2019 - 15:35

El jutge i ex-senador d’ERC Santiago Vidal ha estat readmès a la judicatura, segons que ha pogut saber VilaWeb, després de quatre anys de suspensió de sou i feina per haver participat, juntament amb un grup de treball, en l’elaboració d’una proposta de constitució catalana. El Tribunal Suprem espanyol ha sentenciat avui a favor de Vidal, que va demanar el reingrés quan al desembre el Tribunal Constitucional espanyol anul·là la norma amb què el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) li havia denegat el reingrés el març del 2018 per ‘falta d’aptitud’ i les seves manifestacions públiques durant el període de sanció.

El col·lectiu de juristes Drets va recórrer al Suprem contra aquesta decisió. El tribunal ha dictaminat que Vidal s’haurà de presentar al primer concurs públic que es convoqui per a obtenir una plaça. Així doncs, ara per ara no pot recuperar la plaça de jutge que tenia a l’Audiència de Barcelona. L’advocat Marc Marsal ha expressat satisfacció per haver combatut ‘vulneracions palmàries dels drets fonamentals que tenen un pòsit de discriminació ideològica clar’, i lamenta que el Suprem no hagi aprofitat l’oportunitat de ‘purgar l’ordenament jurídic’.

Vidal s’ha manifestat satisfet per la decisió, però ha dit que tenia una sensació agredolça perquè haurà de tornar a exercir de jutge a l’estat espanyol en comptes del sistema judicial de la República Catalana.

Heus ací la sentència del Suprem.

Un llarg periple judicial

El desembre passat, el Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar la norma del CGPJ amb què s’havia denegat l’ingrés de Vidal a la carrera judicial el març del 2018 –quan ja s’havien complert els tres anys de sanció. Poques setmanes més tard, el jutge va tornar a demanar el reingrés a la judicatura.

El CGPJ va suspendre Vidal el 2015 de sou i feina durant tres anys per haver participat, en el seu temps lliure, en una proposta de constitució catalana. La votació fou ajustada –dotze vots contra nou– després de més de vuit hores de discussió. La majoria, encapçalada pel president del CGPJ, Carlos Lesmes, va resoldre que Vidal havia incorregut en una falta disciplinària molt greu i l’acusaven d’haver incomplert el deure bàsic de fidelitat a la constitució espanyola i a l’ordenament jurídic. La sanció va implicar la pèrdua de destinació del magistrat a l’Audiència de Barcelona.

Quan fou cridat a declarar, Vidal va deixar clar repetidament que era una iniciativa particular seva i d’un grup de col·legues, que no havia estat encarregada per ningú, que la portava a terme desinteressadament i fora de l’horari laboral i que tenia un interès teòric indiscutible.

L’any següent, el Tribunal Suprem espanyol va confirmar la suspensió imposada pel CGPJ, també amb una divisió de parers: 21 vots favorables i 11 contraris. Els magistrats que van quedar en minoria van anunciar vots particulars contra la decisió per a mostrar la discrepància.

Ara fa un any, el març del 2018, quan ja s’havien complert els tres anys de sanció, Vidal va demanar de poder tornar a exercir de magistrat. Tanmateix, el CGPJ li va denegar el reingrés a la judicatura, adduint ‘falta d’aptitud’ de Vidal per tornar a fer de jutge ‘com a conseqüència de les seves manifestacions i intervencions públiques efectuades durant el període de suspensió’. Va afirmar que les seves paraules revelaven una falta de lleialtat a les institucions de l’estat i la constitució espanyola.

Actualment, Vidal és investigat pel jutjat 13 de Barcelona per presumptes delictes de revelació de secret, malversació, desobediència i prevaricació en el marc de la causa oberta contra l’organització de l’1-O. El febrer de l’any passat fou citat a declarar a la Ciutat de la Justícia juntament amb el jurista Carles Viver i Pi-Sunyer, ex-president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, per les seves declaracions en diverses conferències a tot el Principat sobre els preparatius del referèndum. Demà passat haurà de declarar al Suprem com a testimoni en el judici contra el procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any