Santa Coloma de Farners, capital de la ratafia

  • Aquest cap de setmana a la Festa de la Ratafia es fan tota mena d’activitats al voltant d’aquest licor casolà

VilaWeb
Redacció
08.11.2018 - 17:00
Actualització: 08.11.2018 - 17:44

Després de recollir les herbes pels volts de Sant Joan, deixar-les macerar quaranta dies a sol i serena i endolcir-la, la ratafia arriba ara al moment òptim de consum. Per això, aquest cap de setmana es fa a Santa Coloma de Farners la Festa de la Ratafia, la cita més veterana relacionada amb aquest licor d’elaboració casolana. És un esdeveniment organitzat per la Confraria de la Ratafia, una entitat sense ànim de lucre amb orígens que es remunten a l’època medieval i que mobilitza tot el poble.

L’activitat estrella de la festa és el concurs de ratafies casolanes. És el més antic que es fa al país, compta amb ratafies elaborades a tots els racons del planeta i el jurat és format per un bon reguitzell d’experts en la degustació d’alcohols: periodistes especialitzats, sommeliers, elaboradors… Però si voleu tastar la ratafia, la festa ofereix una bona fira amb totes les marques del Principat que elaboren aquest licor. Perquè la ratafia no és pas exclusiva de Santa Coloma ni de la zona de les Guilleries, sinó que hi ha tradició d’elaborar-ne a tota la meitat nord del país.

Però més enllà dels actes al voltant de la ratafia, hi ha activitats per a tots els gustos. En l’apartat musical, destaquen els concerts de Smoking Souls, el Poni Pisador, Alidé Sans, Balkan Paradise Orchestra i Xavi Lozano. La mainada tindrà un espai a la Vela de Circ, al pati de l’escola la Salle, amb actuacions i tallers. També hi haurà actes de cultura popular, com ara una cercavila de gegants amb colles convidades i el ball de diables.

Els millors experts de la ratafia i les plantes
Amb motiu de la Festa de la Ratafia, els millors experts fan parada a Santa Coloma de Farners per difondre la infinitat de possibilitats que té la ratafia, les plantes i els productes que se’n deriven. Hi haurà el xocolater Ivan Pascual, que va presentar un bombó condimentat amb ratafia al Campionat Mundial de xocolaters, i el barista Damià Mulà, autor del llibre Còctels amb ratafia. Es farà un col·loqui sobre els secrets de l’elaboració de ratafia amb l’enginyer agrònom i expert en licors casolans Josep Escudero i un altre amb Joan Tàpies, director del Museu del Vermut de Reus.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any