L’Hospital de Sant Pau farà el primer assaig clínic dels Països Catalans sobre immunoteràpia amb un tipus especial de cèl·lules CAR-T per a pacients amb un tipus de càncer de sang, el limfoma no Hodgkin B, que ja hagin esgotat altres possibilitat terapèutiques disponibles. Es tracta d’un dels càncers de sang més freqüent al món.

Avui s’ha presentat un acord entre l’hospital la Fundació Bancària La Caixa segons el qual l’entitat destinarà dos milions d’euros a l’aplicació d’aquest tractament. Aquest acord permetrà implementar la fase 1 de l’assaig clínic al llarg del 2019 en persones afectades per la malaltia refractàries als tractaments existents.

El limfoma no Hodgkin B és una malaltia oncològica del sistema limfàtic, el qual contribueix de manera principal a formar i activar les defenses de l’organisme. En la majoria de pacients, la malaltia s’elimina després de sotmetre’s a cicles intensius de quimioteràpia i, sovint, a un trasplantament de medul·la òssia. Tot i això, hi ha poques opcions terapèutiques que es puguin oferir als pacients que recauen.

L’assaig que es farà es basa en seleccionar un tipus de limfòcits T anomenats de memòria, unes cèl·lules de l’organisme poc nombroses però extremadament eficaces. Es generen després d’una infecció primària i són les encarregades de mitjançar en la defensa de l’organisme en infeccions successives del mateix patogen. També tenen un efecte poderós contra les cèl·lules tumorals.

‘Selecciones aquests limfòcits T de memòria del mateix pacient i els dotem d’una arma perquè cada vegada que detecti una d’aquestes cèl·lules tumorals les elimini’, ha explicat el responsable clínic del projecte, el doctor Javier Briones. D’aquesta manera, “de manera perpètua, en el cos del pacient quedaria un detector i eliminador de qualsevol cèl·lula de limfoma que tornés a aparèixer”, ha afegit. Es tracta, ha conclòs, de ‘la modificació genètica dels limfòcits T del mateix pacient perquè aquests ataquin cèl·lules canceroses’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb