Un Sant Jordi en campanya i amb judici

  • La diada del llibre i la rosa obre una setmana literària que continuarà amb la Fira del llibre de València, la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires i ArtsLibris

VilaWeb
Montserrat Serra
22.04.2019 - 21:50
Actualització: 23.04.2019 - 10:34

Un any més, llibreters i floristes s’han preparat per afrontar una diada de Sant Jordi multitudinària, amb més de mil parades de llibres i quatre mil parades de roses només a Barcelona, concentrades sobretot entre la rambla de Catalunya, la Rambla, el passeig de Gràcia i el passeig Lluís Companys. Després d’una Setmana Santa en què els autors no han parat de signar en esdeveniments i llibreries de fora de la capital catalana, avui el centre neuràlgic de la festa és Barcelona.

La presidenta del Gremi de Llibreters, M. Carme Ferrer, ja va posar gran èmfasi en l’oportunitat que representava per a les llibreries de fora de Barcelona el fet que enguany Sant Jordi caigués just després de les vacances de Setmana Santa. Moltes llibreries han obert pràcticament tots els dies festius i s’han recolzat en la signatura dels autors. I tot i no tenir-ne dades encara, sembla que les ciutats i pobles on han posat parades de llibres han tingut una bona rebuda.

Una de les accions de més envergadura que s’han organitzat per primera vegada ha estat el Dissabte de Rams i Llibres a Vic, a Osona, durant el Mercat del Ram: les set llibreries de la ciutat es van posar d’acord per fer una parada conjunta i també s’hi van vincular l’editorial Eumo (de la Universitat de Vic), Òmnium i el Casino de Vic. Montse Ayats, responsable d’Eumo, ha explicat a VilaWeb: ‘ La iniciativa va anar molt bé, tant del punt de vista de les set llibreries i d’Eumo Editorial –que per primera vegada fèiem un pre-Sant Jordi conjunt–, com dels quaranta autors que van venir a signar llibres. Repetirem l’experiència!’

Ja que també és presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, també li hem demanat com es presenta aquest Sant Jordi entre els editors associats. Ha respost: ‘Com a presidenta d’Editors.cat, crec que tindrem un bon Sant Jordi. Tinc la sensació que el fet que caigui just després de Setmana Santa ha fet que els mitjans en parlin més que mai, que molts autors s’hagin desplaçat pel territori, que hi hagi hagut més temps per a comprar llibres i que, per tant, això es traduirà en unes bones vendes, en les quals tornarà a tenir més pes el català, una excepció que confiem que es tradueixi en una realitat quotidiana.’

D’uns anys ençà, per Sant Jordi es venen més llibres en català que no en espanyol. És un dia en què els ciutadans s’estimen més de comprar llibres en català i, d’aquesta manera, inverteixen la tendència de la resta de l’any. Si durant l’any les vendes de llibres en espanyol corresponen al voltant del 70% mentre que el català no arriba al 30%, el dia de Sant Jordi la gent compra sobretot llibres en català, que arriben gairebé a un 70% del total de les vendes, mentre que en espanyol només al 30%.

Aquest Sant Jordi, inevitablement, no deixarà de ser una diada marcadament política, en plena campanya electoral i amb presos polítics i exiliats enfangats en el judici contra el procés. Les parades i llibreries també reflecteixen aquesta situació, amb una quantitat inusual de títols que sobretot tenen per protagonistes els presos polítics i els advocats dels presos. Entre els llibres més venuts d’aquestes últimes setmanes, en la no-ficció se situen precisament els llibres d’Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Raül Romeva i Jaume Alonso-Cuevillas, l’advocat de Carles Puigdemont.

Ara, sortosament, la venda de llibres per Sant Jordi és molt transversal i variadíssima. Són al voltant de cinquanta mil els títols que es venen de gèneres de tota mena, tot i que principalment de ficció i infantil i juvenil. Tant el Gremi de Llibreters com el Gremi d’Editors no es cansen de recalcar que focalitzar tota l’atenció informativa en els llibres més venuts de la diada és deformar la realitat, perquè els deu més venuts no representen més del 5% del total de les vendes de Sant Jordi.

Amb tot, el ball de títols sempre és una dada atractiva per als lectors. Enguany, dels més venuts aquestes últimes setmanes a Libridata (plataforma digital en línia que enregistra la venda diària de llibres a més de cent cinquanta punts de Catalunya, entre llibreries i grans superfícies), destaca en la ficció la novel·la de Rafael Nadal El fill de l’italià (Columna), premi Ramon Llull; El millor d’anar és tornar (Rosa dels Vents) d’Albert Espinosa; El fibló (Columna) de Sílvia Soler; Digues un desig (Enciclopèdia Catalana) de Jordi Cabré, premi Sant Jordi d’enguany; i Entre el cel i la terra (Columna) de Gerard Quintana, títol amb el qual el cantant s’estrena en la literatura.

L’increment sostingut de la venda de llibres infantils i juvenils

Ara, entre tots els gèneres literaris, les bones expectatives que desperta el llibre infantil i juvenil aquest Sant Jordi no les té cap altre. El Gremi de Llibreters de Catalunya espera la cita amb l’optimisme que proporcionen les xifres de creixement sostingut dels darrers anys. Paula Jarrin, la vice-presidenta, ha explicat que les vendes d’aquest subsector han crescut d’un 2% anual després dels anys de crisi econòmica, uns anys en què el llibre infantil i juvenil va ser el que va aguantar millor la caiguda de vendes. Per això Jarrin veu probable que aquest Sant Jordi la facturació torni a ser pel cap baix el 34% del total, que és el percentatge que es va assolir l’any passat. Recordem que les parades de literatura infantil i juvenil i els seus autors es concentren al Passeig Lluís Companys.

Una setmana eminentment literària

La setmana s’obre amb la diada de Sant Jordi, però els llibres no deixaran de protagonitzar una setmana eminentment literària al país. Perquè el dijous dia 25 engegarà la 54a Fira del Llibre de València als Jardins de Vivers, que s’allargarà fins al 5 de maig. Hi participaran seixanta-cinc expositors, entre llibreries, editorials, institucions i entitats amb fons editorial propi, distribuïts en cent set casetes instal·lades entorn del passeig Antonio Machado, el Museu de Ciències Naturals i l’esplanada central dels jardins.

El Gremi de Llibrers i la Fundació Fira del Llibre, que en són els organitzadors, ja han confirmat que hi passaran una setantena d’autors. Hi trobarem les escriptores Marta Orriols amb Aprendre a parlar amb les plantes (premi Òmnium, Periscopi); Eva Baltasar amb Permagel (Club editor); Sebastià Bennasar presentarà i signarà L’any que vaig assassinar Rita Barberà (AdiA); Ada Castells presentarà Mare (La Campana); Albert Espinosa signarà El millor d’anar és tornar (Rosa dels vents); Martí Domínguez hi serà amb La sega i Històries naturals (Proa); Jordi Cabré presentarà el seu llibre guanyador del premi Sant Jordi, Digues un desig (Enciclopèdia Catalana); Gerard Quintana hi serà amb la seva opera prima Entre el cel i la terra (Columna); i Laura Huerga parlarà de Tu, calla!, entre més autors. També s’han organitzat setze taules rodones i debats i una programació específica per als lectors més petits i les famílies.

D’una altra banda, hores després que s’hagi acabi la diada de Sant Jordi, alguns autors agafaran l’avió cap a Buenos Aires, on els esperarà la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires, que enguany té per lema ‘Barcelona, ciutat literària’. Seran cinquanta-sis autors els qui hi prendran part, del 23 d’abril al 13 de maig, amb cent vint activitats programades. Iolanda Batallé, directora de l’Institut Ramon Llull, ha explicat que el programa ‘Barcelona, ciutat literària’ vol promoure els escriptors de Barcelona, Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i Andorra a la capital argentina, millorar la presència de la literatura catalana a Amèrica Llatina i reforçar els llaços d’intercanvi cultural entre Barcelona i Buenos Aires.

I aquesta setmana encara ens trobarem una tercera cita literària, aquesta a Barcelona, la fira ArtsLibris, dedicada al llibre d’artista, i que enguany fa deu anys. Serà del 26 al 28 d’abril a l’Arts Santa Mònica. En total hi haurà un centenar d’expositors. Aquesta vegada la fira del llibre d’artista s’estén també al Macba amb un seminari internacional i a la Fundació Tàpies amb una sessió de projeccions de documentaris. Amb motiu del desè aniversari, ArtsLibris col·labora amb les Guerrilla Girls (reedita una de les seves icòniques postals) i gaudirà de les intervencions artístiques d’Antoni Muntadas, Alex Grifeu i Stefan Max. Consolidada a Barcelona i de fa quatre anys amb una pota a la fira Arco Madrid, ara ArtsLibris tindrà seu també a Arco Lisboa, del 16 al 19 de maig.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any