El Museu del Monestir de Sant Cugat del Vallès convida a fer un viatge a l’illa de Cuba, amb l’exposició ‘Cuba, de colònia a nova república (1898-2018)‘. Enguany, 120è aniversari de la independència de Cuba, es vol difondre la realitat social, econòmica i política del règim colonial i els canvis que va implicar-hi l’establiment de la república. Tot plegat, amb un paral·lelisme amb la situació que es viu actualment a Catalunya.

L’exposició ‘Cuba, de colònia a nova república (1898-2018)’ és el resultat de més de vint anys de dedicació de l’empresari Joan Franquesa a aplegar documents i mapes vinculats a la història i el procés d’independència d’aquell país. Inclou peces que van de l’època colonial de les havaneres, el sucre i el rom, fins a la guerra de la independència. Alhora, s’endinsa en els primers anys de la república i es pot entendre com el nou estat es va finançar amb bons per pagar els danys de la guerra i invertir en infrastructures.

Entre les peces exposades, es destaquen autògrafs del general Máximo Gómez i Antonio Cánovas del Castillo, tots dos personatges clau en el procés d’independència de Cuba, a més d’objectes de l’època, com ara mapes, gravats i cartes. També s’hi exposa una petita reproducció del monument dedicat a Antonio López, marquès de Comillas, retirat recentment a la ciutat de Barcelona, i documents sobre la producció de sucre, la banca i el comerç. Un altre atractiu de la mostra és material inèdit sobre l’esclavitud africana i asiàtica.

L’estelada més antiga
A banda, la mostra exhibeix l’estelada més antiga que es conserva. Va ser feta l’any 1915 i la van dur al front un grup de catalans combatents a la Primera Guerra Mundial. Es va inspirar en la bandera cubana i en el procés d’independència de Cuba respecte de l’imperi espanyol.

Segons la regidora de Cultura de Sant Cugat, Sílvia Solanellas, és un element cabdal de l’exposició que ha cedit el Museu d’Història de Catalunya. ‘Amb aquesta proposta volem contextualitzar la realitat política, econòmica i social que es vivia en l’època colonial, el procés d’independència i les relacions que s’han establert aquests darrers dos-cents anys entre Catalunya i Cuba.’

L’exposició, produïda pels Museus de Sant Cugat, ha comptat amb la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu d’Olot, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu de Terrassa. Es pot visitar fins el 21 d’abril a Sant Cugat del Vallès. Després és previst que viatgi per més punts del país.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb