ACN Sant Cugat del Vallès.-Sant Cugat del Vallès ha posat en marxa el nou centre d’interpretació del vi de la ciutat. S’anomena ViLab, i neix com un ‘hub’ de coneixement, experimentació i recerca que pretén posar en valor la tradició vitivinícola del municipi, recuperant fites emblemàtiques com la Fira de les Portadores. Està ubicat al costat del Celler Modernista de la població i presenta un caràcter polivalent i diàfan. A part de comptar amb un programa permanent d’activitats i un projecte pedagògic propi, acollirà conferències, tastos de vins, presentacions, maridatges i tallers sensorials. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català del Vi, la Fundació Alícia, el Vinseum o el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

L’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha explicat que el nou ViLab és “un projecte d’innovació cultural que pretén posar en valor el llegat vitivinícola i de pagès de Sant Cugat des d’una perspectiva moderna i basada en l’experiència directa”. En aquesta línia ha destacat el caràcter “transversal” del ViLab perquè “intenta abarcar totes les edats, activitats en la programació, amb activitats vinculades a la recerca, l’experimentació i recuperació de la història”.Així, amb l’objectiu de promoure la recerca el consistori ha signat un conveni de col·laboració amb la UAB, que contribuirà a crear coneixement per transferir-lo a la ciutadania. A banda, s’ha dissenyat com un espai eminentment sensorial, amb propostes que conviden a l’experiència directa.Així mateix teixirà complicitats amb associacions, emprenedors, xarxa empresarial i productors vitivinícoles actuals per esdevenir una plataforma per donar a conèixer les iniciatives actuals entorn al món del vi.A banda, pretén recuperar i donar a conèixer el patrimoni vitivinícola i la cultura vinculades al Sant Cugat del vi. S’està treballant per recuperar fites emblemàtiques com podria ser la Fira de les Portadores, que era un esdeveniment popular que se celebrava coincidint amb la verema i en el qual hi participaven les dones. De fet, el ViLab, també disposarà d’un espai dedicat exclusivament a reivindicar el paper de les dones en el món agrícola. Alhora comptarà amb un programa pedagògic propi, per transmetre continguts partint de l’experimentació sensorial directa. En aquest sentit s’aposta per la nova pedagogia coneguda com a Educació 360 graus, que entén l’educació com un valor que va més enllà de l’àmbit formal escolar i implica famílies, comunitat i entorn. També s’està treballant el projecte educatiu “Vi Viu”, un espai multisensorial per a famílies i escoles dirigit a infants d’entre 0 a 6 anys perquè els menuts puguin experimentar, observar, sentir, tocar, el Sant Cugat vinculat al món de la pagesia. D’aquesta forma els infants podran ampliar el vocabulari en relació a la vinya i el món rural a través del moviment, del joc i la paraula; desenvolupar els sentits a través de materials naturals; aprendre a experimentar i observar; i aprendre a fer-se preguntes relacionades amb la vinya i el món rural. L’entrada serà gratuïta i funcionarà cada quart diumenge de mes.El ViLab obrirà les seves portes, com a complement al Celler Modernista, cada diumenge i festiu, d’onze a dos quarts de dues. A banda de la programació específica, oferirà cada tercer diumenge de mes a les dotze hores una visita combinada al centre i al Celler Modernista. En aquestes visites es podrà visualitzar la maqueta amb projecció mapping sobre l’època de màxim esplendor del passat vinícola, una producció liderada per Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb