Deu maneres de viure Sant Antoni, la festa d’hivern del país

  • La celebració, molt arrelada, pren formes molt diverses: cavalcades, foc, diables...

VilaWeb
Redacció
16.01.2020 - 16:00
Actualització: 17.01.2020 - 11:06

Revetlles amb foguerons i diables a Mallorca, les grans Santantonades dels pobles dels Ports, les cavalcades dels Tres Tombs del Principat… Sant Antoni Abat, que és el 17 de gener, és una festa molt arrelada que se celebra a molts indrets del país i pren formes ben diverses. També són força populars les rifes de porcs, les representacions de la llegenda del sant i les festes majors d’hivern que li són dedicades.

Explica l’etnòleg reusenc Salvador Palomar que Sant Antoni és la festa més destacada del cicle hivernal, la qual celebra el lleu desvetllament de la natura després del solstici d’hivern. Forma part d’un cicle festiu que ja celebraven els romans, amb les Saturnals, i que lliga Nadal i carnaval. Per això el foc és un dels protagonistes més destacats: des dels temps ancestrals, les fogueres han tingut una virtut purificadora i, en ple mes de gener, encendre’n una fa que el fred i la foscor siguin més passadors.

Us oferim una tria de deu celebracions ben diferents de la festa, amb el nord del país predominat per les cavalcades d’animals, i el sud i les Illes amb el protagonisme indiscutible del foc.

Sant Antoni a Canals, la foguera més gran d’Europa
En aquest poble de la Costera, la protagonista de la festa és la foguera: fa uns divuit metres d’alçària, té una forma cònica perfectament treballada i un color verd intens que dóna la pinassa que la recobreix. A més, vista en perspectiva, crea un efecte molt espectacular perquè triangula amb l’església que té darrere. Explica la llegenda que a Canals la devoció per Sant Antoni prové d’un terratrèmol del segle XVIII que va arrasar la vila però va deixar l’església intacta. El moment més àlgid de la festa es viu el primer dia al vespre, la vigília de Sant Antoni, que és quan s’encén la barraqueta. Enguany, la foguera ha caigut sobre la façana de dues cases quan tot just feia dues hores que cremava.
Quan es fa? Del 16 al 18 de gener.

Diables, completes i revetlla amb foguerons per Sant Antoni a Artà
La majoria de pobles de Mallorca celebren la festa de Sant Antoni seguint un patró molt similar: es representa amb balls, cançons i els característics diables mallorquins i la llegenda de la manera com el diable va temptar a Sant Antoni; es fan les completes dins l’església i la jornada acaba amb una gran revetlla al voltant del fogueró. Un dels llocs on se sent més aquesta festa és Artà, on els participants van vestits amb camises blanques i mocadors vermells i organitzen uns cercles, anomenats rotllos, al votant dels diables quan ballen.
Quan es fa? El 16 i 17 de gener.

Centenars de foguerons il·luminen la revetlla de Sant Antoni a la Pobla
Cada 16 de gener a la nit, els carrers de la Pobla s’omplen de centenars de foguerons. Al voltant de cadascun, s’hi fa una revetlla que dura fins ben entrada la matinada, s’hi torra carn i, al ritme de la ximbomba, s’hi canten gloses i cançons. Alguns altres moments destacats de la festa són el ball dels caparrots i la sortida de Sant Antoni acompanyat dels dimonis, que com a bons dimonis mallorquins no llancen foc sinó que canten cançons. A més, com que la Pobla es troba en una zona d’aiguamolls, hi ha una gastronomia de Sant Antoni distintiva, consistent a menjar anguiles i espinagades.
Quan es fa? El 16 i 17 de gener.

Dimonis de sa Pobla

El rei Pàixaro de Biar
Per Sant Antoni, al poble de Biar hi han conservat una tradició que era força estesa per tot el territori però que, avui, no es pot veure enlloc més. És una figura grotesca que prové de l’edat mitjana i actua com a herald de sant Antoni: el rei Pàixaro. El primer dia, el rei es passeja per Biar amb una cavalcada, acompanyat per assistents, dansaires, portants de torxes i dolçainers. Durant el seu regnat, a la població s’hi fan cordades, fogueres, balls i es beu vi i cassalla acompanyats de bunyols.
Quan es fa? El 18 i 19 de gener.

Fotografia: Manel Carrera. Ajuntament de Biar

Santantonada del Forcall, la festa medieval del foc
A la zona dels Ports, la festa de Sant Antoni és molt arrelada i pren una forma molt particular. Entre la desena de pobles de la comarca que celebren Sant Antoni, la festa de Forcall és la més destacada perquè és la més antiga, completa i la que ha servit de model per a recuperar la tradició. Destaquen els ‘botargues’, els peculiars dimonis vestits amb una granota blanca i guarnida amb tocs de color; la representació parateatral que es fa per tot el poble i que explica la vida del sant i l’espectacular foguera, anomenada ‘barraca’, que s’encén com a colofó final de la festa.
Quan es fa? Del 17 al 19 de gener.

Animals de tir i tota mena de carruatges a la cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona
A Catalunya, la manera més popular de celebrar Sant Antoni és amb la cavalcada dels Tres Tombs. Dissabte, es fa la de Barcelona, una de les més concorregudes del país i que aplega centenars de cavalls, ases i someres i desenes de carruatges de tota mena. A més, enguany modifica el recorregut i dóna un protagonisme especial al renovat Mercat de Sant Antoni. Però la temporada de cavalcades dels Tres Tombs al Principat és molt llarga i dura diversos mesos: les processons se succeeixen cada cap de setmana fins a final d’abril.
Quan es fa? El dissabte 25 de gener.

Tres Tombs BCN 2018

La Porkada del Clot, la darrera incorporació al cicle
Hi ha moltes maneres de viure la festa de Sant Antoni i una de les més noves que hi ha al país és la Porkada del Clot. En aquest barri de Barcelona, la festa barreja foc i gastronomia i dóna protagonisme al porquet, una part poc coneguda de la llegenda de sant Antoni Abat. L’estructura de la festa és senzilla però original: arrenca al matí amb una cercavila per a la mainada, continua amb una ruta de tapes elaborades amb carn de porc i acaba amb un correfoc amb tot de peces d’imatgeria que representen animals de raça porcina.
Quan es fa? El 18 de gener.

porkada del Clot

L’Encamisada de Falset: quan els Tres Tombs es barregen amb una llegenda local
A més de la tradicional cavalcada dels Tres Tombs, per Sant Antoni es commemora a Falset una victòria de la guerra del Francès. Això fa que els participants en la cavalcada vagin en camisa, tal com explica la llegenda, que diu que els falsetans van sorprendre els seus enemics enmig de la boira camuflant-se només vestits amb les camises blanques. L’Encamisada és un bon exemple per a entendre per què una festa tan estesa com Sant Antoni pot tenir variants locals molt arrelades.
Quan es fa? El 18 i 19 de gener.

Encamisada Falset

Els Foguerons de Sant Antoni de la Pobla a Gràcia, l’exemple que les festes es poden exportar
A final de gener, es fa al barri de Gràcia de Barcelona una revetlla de Sant Antoni pràcticament idèntica a la que es fa a la Pobla, a Mallorca. És una festa exportada que va començar ara fa vint-i-set anys de manera espontània i que s’ha consolidat tant, al calendari festiu barceloní, que els graciencs la consideren la seva festa major d’hivern. Dura tres dies i comprèn una mostra de glosa, tasts gastronòmics, tallers de ball de bot i concerts de grups de folk mallorquins. L’acte central és la revetlla de dissabte al vespre, amb una dotzena de foguerons repartits pels carrers de Gràcia.
Quan es fa? Del 23 al 25 de gener.

Foguerons Gràcia 2018

Polinyà: la capital dels Tres Tombs
La Federació Catalana dels Tres Tombs organitza anualment la Trobada Nacional dels Tres Tombs, que en cada edició acull una població diferent. Després de la Bisbal del Penedès (2018) i de Rubí (2019), la trobada recau per segon any consecutiu en una vila vallesana. En aquest cas l’acollirà Polinyà, que, a més, serà la primera Capital dels Tres Tombs de Catalunya.
Quan es fa? El 3 de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any