Ultimàtum a Maduro: o convoca eleccions en vuit dies o Sánchez, Merkel i Macron reconeixeran Juan Guaidó

  • La UE també avisa Maduro que reconeixerà Guaidó si no convoca eleccions 'en els dies vinents'

VilaWeb
Redacció
26.01.2019 - 12:34
Actualització: 26.01.2019 - 17:41

Pedro Sánchez, Angela Merkel i Emmanuel Macron han donat avui un termini públic de vuit dies a Nicolás Maduro per a convocar eleccions a Veneçuela si no, han dit, reconeixeran Juan Guaidó com a nou president veneçolà. Una mesura acordada pels líders dels tres estats i que afegeixen pressió a Maduro.

Sánchez ha fet aquesta afirmació en una compareixença pública on no hi ha hagut torn de preguntes per als periodistes. El president espanyol ha demanat a Maduro una convocatòria immediata d’unes eleccions ‘netes i transparents’ a Veneçuela. Sánchez ha confirmat que l’executiu espanyol treballa per una posició comuna en la crisi veneçolana amb la Unió Europea des del passat dimecres.

La Unió Europea s’ha pronunciat unes hores després en una línia similar. Ha avisat a Maduro que si no convoca eleccions ‘en els dies vinents’ es ‘prendran mesures’, inclòs el reconeixement d’un lideratge alternatiu, el que obriria la porta a l’aval d’una presidència interina de Guaidó. En un comunicat, l’Alta Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Seguretat, Federica Mogherini, ha recordat que la UE no va reconèixer les últimes eleccions presidencials del maig al país llatinoamericà, que no considera ‘ni lliures, ni justes, ni creïbles’ i que defensa que ‘no van tenir legitimitat democràtica’. ‘El país necessita urgentment un govern que representi de debò la voluntat del poble veneçolà’ ha afegit la italiana.

En aquest sentit, el comunicat de Mogherini reclama la convocatòria ‘urgent d’eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles’ d’acord amb els ‘estàndards internacionals i l’ordre constitucional veneçolà’.  ‘Si no hi ha un anunci per a l’organització de noves eleccions amb les garanties necessàries durant els propers dies, la UE prendrà més accions, inclòs el reconeixement del lideratge al país en línia amb l’article 233 de la constitució veneçolana’, indica Mogherini.

L’article 233 de la constitució bolivariana diu que en cas de ‘falta absoluta’ del ‘president electe abans de prendre possessió’ es convocaran eleccions i mentrestant assumirà el càrrec el president de l’Assemblea Nacional –que en aquest cas seria Guaidó. Amb tot, el mateix article també diu que en el cas d’un president ja amb govern, la transició l’ha d’assumir la vicepresidència.

Segons la constitució veneçolana, es considerarà ‘falta absoluta’ de president la seva ‘renúncia, destitució decretada per sentència del Tribunal Suprem, la seva incapacitat física o mental permanent certificada per una junta mèdica designada pel TS i amb l’aprovació de l’Assemblea Nacional, l’abandonament del càrrec, declarat com a tal per l’Assemblea Nacional, així com la revocació popular del seu mandat’.

En les darreres hores s’ha conegut que ha augmentat a 29 la xifra de persones mortes en les protestes ocorregudes a Veneçuela després que el president de l’Assemblea Nacional opositora, Juan Guaidó, es declarés ‘president encarregat’ del país llatinoamericà, segons l’últim balanç confirmat aquest dissabte per l’Observatori Veneçolà de Conflictivitat Social. El balanç previ fixava el nombre de morts en 26, segons el mateix observatori. Segons l’Observatori totes les víctimes presentarien ferides per armes de foc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any