El Departament de Salut desplegarà aquest any un programa pioner arreu de Catalunya per a identificar i tractar de forma precoç en adolescents i joves la manifestació del Trastorn Psicòtic Incipient (TPI), que es pot manifestar per primera vegada en edat juvenil i que pot desencadenar en malalties mentals greus, com l’esquizofrènia. El programa es durà a terme amb tres objectius generals: disminuir la incidència de trastorns psicòtics, reduir el dany que causen en els afectats i millorar el seu pronòstic. Els trastorns psicòtics s’inicien aproximadament als 15 anys i afecten al desenvolupament dels joves, tot impactant negativament en el seu àmbit familiar, social, laboral i escolar. La psicosi incipient té una incidència anual de 15 a 25 casos per 100.000 habitants, tot i que aquesta xifra varia en funció dels diferents tipus, com l’esquizofrènia, els trastorns esquizoafectius, trastorns delirants i trastorns afectius (depressió i trastorns bipolars).

L’atenció a persones amb TPI a Catalunya requereix un treball integrat i la col·laboració del conjunt de dispositius assistencials de salut mental, dels serveis sanitaris generals, socials, educatius i comunitaris, amb un enfocament territorial, transversal i comunitari. En aquest sentit, el model definit a Catalunya suposa una transformació dels mecanismes de relació i integració entre els serveis cap a un model basat en la cooperació, i l’articulació d’aliances entre proveïdors del territori.

Aquest programa d’atenció específica al TPI pivotarà sobre equips multidisciplinaris d’abast territorial formats per psiquiatres, psicòlegs, infermeres i treballadores socials, professionals dels centres de salut mental d’adults (CSMA), dels centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) i dels centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS).

Aquest equip també comptarà amb el servei de gestió de casos (PSI) del territori i amb la col·laboració dels serveis de rehabilitació comunitària per aquelles intervencions rehabilitadores i d’inserció laboral o social. El programa va adreçat a adolescents i joves d’entre 14 i 35 anys que presenten estats mentals de risc de desenvolupar un trastorn psicòtic, primers episodis psicòtics o que es troben en el període crític de recuperació, que és de 5 anys posteriors a un primer episodi psicòtic. Tots ells són objecte d’un seguiment exhaustiu i individualitzat i d’un tractament de tipus psicològic, psicosocial i d’atenció familiar, combinat amb un de farmacològic en cas que sigui necessari.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb