Què en sabem, de la variant britànica del coronavirus?

  • Catalunya ha registrat uns 180 casos de la variant britànica, que a mitjans de març podria representar la majoria dels contagis

VilaWeb
Redacció
27.01.2021 - 13:15
Actualització: 27.01.2021 - 13:45

La nova variant britànica del coronavirus 2019, coneguda també com a B.1.1.7, està causant estralls a la Unió Europea, on la majoria dels països estan registrant una acceleració crítica de la pandèmia. Tot seguit us oferim tota la informació sobre aquesta variant, que ha estat qualificada pels experts com a “preocupant” pel seu impacte i capacitat de transmissió.

Quant casos s’han detectat de la variant britànica?

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha afirmat que Catalunya supera el centenar de casos detectats de la nova variant britànica i s’acosta als 180. D’altra banda, el cap del servei de microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha detallat que la variant representa un 8% dels contagis a la ciutat de Barcelona.

La variant britànica es va detectar per primera vegada al nostre país el 30 de desembre, quan la Conselleria de Sanitat va informar de tres casos a la ciutat de València i dos més a Elx. Des de llavors, el recompte al País Valencià ha augmentat fins als 25 casos. D’altra banda, a les Illes Balears s’han identificat la mateixa xifra de casos, dels quals 16 són a Mallorca i 9 a Eivissa.

Quines característiques té la variant britànica?

La variant britànica és més contagiosa que les que predominen ara mateix al país. El catedràtic de fàrmaco-epidemiologia de la Universitat d’Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, ha explicat a VilaWeb que és difícil d’estimar el percentatge d’aquest excés de transmissibilitat, però el situa entre un 30% i un 70%. “Encara que tingui la mateixa letalitat que la variant original o la prèvia, l’excés d’infectivitat acaba comportant més contagis, més ingressos i més morts”, afegeix

D’altra banda, Pumarola ha definit com a “preocupant” la presència d’aquesta variant, però ha assenyalat que no s’escapa a la immunitat que genera el cos després de passar la infecció o de vaccinar-se. El doctor ha recordat que el virus varia i muta constantment, però a un ritme inferior al de la grip. Fins ara, a través de les seqüenciacions, s’han detectat més d’un centenar de variacions.

Serà la variant predominant com al Regne Unit?

L’aparició de la variant al Regne Unit va comportar una acceleració dels contagis entre desembre i principi de gener, de manera que va substituir les altres variants del virus. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat que és possible que en cinc o sis setmanes sigui la variant predominant a Catalunya. “A mitjans de març podria representar més del 50% dels contagis”, ha explicat en conferència de premsa.

Fins ara s’han detectat 2.000 casos de la variant britànica fora del Regne Unit, dels quals uns 1.300 són a la Unió Europea.

Com es pot detectar la variant britànica?

Les proves PCR detecten la presència del virus, però no la variant. Per identificar-ne la variant cal seqüenciar el genoma complet a través de les mostres que han donat resultat positiu. De totes maneres, fer tot aquest procediment, pot tardar diversos dies. El doctor Pumarola ha assegurat que pot passar una setmana fins que es confirma un cas de la variant.

El Departament de Salut ha posat en marxa un sistema de dos nivells per augmentar la detecció de casos, fins ara es feien una desena de seqüenciacions setmanals i es vol arribar a un interval d’entre 200 i 400. La intenció de Salut és seqüenciar entre l’1% i el 2% de totes les proves PCR que es fan a Catalunya. Entre el 17 i el 23 de gener se’n van fer 271.756.

El primer nivell està format per hospitals representatius del Principat, on es farà un triatge de les mostres positives amb proves PCR diferencial. Després aquestes s’enviaran als quatre centres de referència en seqüenciació: Hospital de Bellvitge, Hospital de Vall d’Hebron, Hospital Clínic i Hospital Germans Trias i Pujol.

Què passa amb les variants brasilera i sud-africana?

El mateix sistema per a detectar la variant britànica servirà per a detectar les variants brasilera i sud-africana, que el doctor Pumarola també ha qualificat de “preocupants” per la seva capacitat infectiva. De totes maneres, ha assegurat que cap d’aquestes variants és capaç d’esquivar la immunitat que atorguen els vaccins. “Cal que fem una vigilància molt acurada”, ha dit del doctor, que ha dit que actualment són molt minoritàries a Europa.

Fins ara s’han detectat una setantena de casos de la variant sud-africana a la Unió Europea, dels quals un és a l’estat espanyol. Pel que fa a la variant brasilera, originària de la ciutat amazònica de Manaus, Pumarola ha declarat que encara no hi ha dades concretes de circulació. Finalment, el doctor ha reiterat que el nou sistema de detecció també permetrà indentificar futures “variants de preocupació” del virus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any