La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat avui que el president de la Generalitat, Quim Torra, ‘pot recórrer el que li sembli oportú’ respecte al blocatge del seu govern als nomenaments dels consellers de la Generalitat, però ha insistit que el govern de Rajoy ‘no’ publicarà per ara el decret de la composició del govern perquè encara estudia ‘la viabilitat’ d’un executiu que contradiu la decisió del Tribunal Suprem de no permetre les investidures de Rull i Turull.

En declaracions als passadissos del Congrés espanyol, Sáenz de Santamaría ha insistit que Torra té ‘a les seves mans’ la possibilitat de nomenar un govern viable i aixecar el 155. ‘Si Torra vol tornar a la normalitat de les institucions sap que ha de fer: complir l’acord del senat i respectar els interessos dels catalans que el que volen és un govern efectiu’, ha dit.

Sáenz de Santamaría ha fet aquestes manifestacions pocs minuts després que Torra ha demanat un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora ‘per tal de trobar la via de publicació del decret de nomenament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)’, segons ha informat el govern a través d’un comunicat. Abans de prendre una decisió, Torra vol saber quines opcions hi ha per permetre la publicació del decret i fer possible la presa de possessió dels consellers.

Així doncs, la presa de possessió dels consellers prevista per avui dimecres s’ajorna fins a conèixer el contingut del dictamen. A més, el president de la Generalitat ha demanat que s’estudiïn les ‘mesures legals’ que es poden emprendre contra el ‘bloqueig institucional’ del govern espanyol entenent que la publicació del decret de nomenaments és un ‘acte degut que no hauria de patir cap interferència’.

Sáenz de Santamaría ha recordat que l’acord del senat deixava clar que el 155 s’aixecarà quan prengui possessió un nou govern, i per tant ‘està a mans del senyor Torra que un nou govern prengui possessió amb totes les garanties’.

En aquest sentit ha recordat que aquest dimarts el Tribunal Suprem ‘va deixar ben clar quelcom que tots podem entendre: que (Rull i Turull) no poden ser consellers perquè no poden prendre possessió’.

Per tant, segons Sáenz de Santamaria ‘si el president de la Generalitat vol tornar a la normalitat de les institucions sap què ha de fer, que és complir l’acord del Senat i sobretot respectar els interessos dels catalans que e que necessiten és un govern efectiu’.

Preguntada per si el govern espanyol publicarà els nomenaments tal i com està redactat actualment el decret –amb els noms dels consellers a presó i a l’estranger-, Sáenz de Santamaría ha respost amb un ‘no’ taxatiu.

‘Nosaltres estem, com vam dir, analitzant la seva viabilitat i especialment la decisió d’ahir edel Tribunal Suprem’.

La vice-presidenta també ha afirmat que la continuïtat del 155 un cop culmini la votació dels pressupostos –on el PP necessita el suport del PNB- depèn de Torra. Per aixecar-lo, ha apuntat, ‘hauria de nomenar’ nous consellers i ‘prendre possessió’.

No ha volgut augurar cap resultat respecte a la posició del PNB, perquè ‘les coses són com són i cadascú pren les seves decisions’, però ha insitit que Torra ‘sap què ha de fer perquè s’aixequi el 155’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]