Aquest cap de setmana arrenca la Ruta del Xató, que fins el 15 de març farà quatre parades per a oferir una experiència gastronòmica entorn d’aquest plat típic de la zona del Penedès i el Garraf. La primera parada de la ruta és la Xatonada Popular del Vendrell, que es farà diumenge al pavelló de l’escola Àngel Guimerà.

Durant la jornada també hi haurà tota mena d’activitats relacionades amb el xató, com ara un concurs de mestres xatonaires i una exhibició de xatonaires infantils, a part el dinar popular en què es repartiran unes dues mil racions de xató. També s’hi faran actes diversos, com ara espectacles d’animació, la fira de productes alimentaris naturals i artesanals, degustacions de cafè i la trobada de col·leccionistes de plaques de cava.

La Ruta del Xató continuarà per Vilafranca del Penedès (9 de febrer), Sitges (del 20 al 26 de febrer, dins la programació del Carnaval) i Calafell (15 de març). Dins les activitats de la ruta hi ha més de dues-centes propostes d’oci, cultura, natura, degustacions, concursos, xatonades populars i escapades temàtiques.

L’origen del xató s’ha d’anar a cercar en l’elaboració del vi, concretament en la cerimònia d’aixetonar la bóta, que consistia a posar-hi una aixeta petita –l’aixetó– per a treure’n el vi novell. Era el començament de la festa, que anava acompanyada d’un àpat. En formaven part ingredients salats: anxova, tonyina i bacallà, que eren habituals al rebost de pagès, acompanyats d’unes fulles de la verdura del temps del fred –l’escarola i unes olives–, tot plegat enriquit amb una salsa. Aquest plat va ser batejat amb el nom de xató.

Cinc maneres diferents de fer xató

D’autèntic xató, n’hi ha, almenys, cinc receptes diferents, segons la localitat on és elaborat. Podem triar entre les de Vilafranca, Calafell, el Vendrell, Sitges i Vilanova, cada una amb la seva singularitat. 

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb