Botànic
Fotografia: EFE/ Ana Escobar

El candidat d’Unides Podem-EU a la presidència de la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, diu que quan liderin el govern del Botànic seran ‘rebels’ i ‘valents’, i rectificaran les decisions en què l’actual Consell ha estat, a parer seu, ‘molt tímid’. En una entrevista a l’agència EFE, Dalmau considera que Ximo Puig i Mónica Oltra ‘haurien d’haver governat millor’, i diu que la pròxima legislatura no tan sols volen entrar al Consell, sinó ‘liderar el Botànic i desbordar’, perquè ‘el Botànic II no pot ser una simple reedició del govern que hi ha hagut fins ara’.

Segons que assenyala, la fórmula d’un Botànic en què treballen de manera complementària el PSPV i Compromís, des del Consell, i Podem, des de les Corts, ‘no funciona’, ja que el govern valencià ha fet ‘moltes coses que segurament amb Podem al govern no s’haurien fet’, i viceversa. Per això, Dalmau diu que el fet que Unides Podem formi part del Consell permetrà de ‘garantir’ tots els canvis que fins ara no hi ha hagut i que el PSPV i Compromís ‘no tenen la intenció’ d’escometre, i avança que li agradaria que hi hagués una conselleria de Feminismes i LGTBI.

Diu que ha ‘trobat a faltar’ unConsell ‘més del sud’ i menys ‘centralista’, i lamenta que no s’hagi revertit l’hospital de Dénia a la gestió pública, no s’hagin eliminat les diputacions ni s’hagi aprovat la taxa turística. Sobre els retrets de Compromís a Podem per no haver entrat al Consell, però haver criticat les seves polítiques, destaca que no creu que ‘valentia siga, simplement, entrar al govern’, sinó fer-ho per ‘governar apropiadament i amb polítiques per al poble, no entrar en el govern per fer favors a gent’.

Fotografia: EFE/ Ana Escobar.

Pel que fa als pactes postelectorals, el candidat d’Unides Podem considera que a l’hora de seure a negociar ‘no hi pot haver cap línia vermella’ i cal parlar ‘de tot’, començant per ‘qui ha d’encapçalar la presidència de la Generalitat’. ‘Jo entenc que no ha de ser el partit més votat; ha de ser el partit o la persona que complesca les necessitats de regeneració’ que hi ha, i vol que es parli de qui interessa més al poble valencià que lidere la Generalitat’.

Insisteix que ‘no pot ser que els interessos partidistes valguen més que els interessos de la gent’, i anuncia que la primera mesura del futur Consell del Botànic hauria de ser un pla de xoc que en els primers cent dies de govern atengui els problemes ‘més apressants’, com ara reduir les llistes d’espera i eliminar els barracons. També destaca que una de les primeres mesures serà ‘cridar qui governe a Madrid’ per demanar-li una entrevista, i que el problema del finançament autonòmic se solucioni d’una vegada. En aquest sentit, recorda que són l’únic partit que porta en el seu programa electoral la condonació del deute per l’infrafinançament.

Dalmau diu que la coalició amb Esquerra Unida els ha fet ‘més forts’, i reivindica que votar-los és donar suport a una opció ‘rebel i regeneradora’, diferent de la resta de partits, que ‘formen part del règim d’una manera o d’una altra’. En la seva opinió, no es poden aplicar polítiques de canvi al País Valencià sense que n’hi hagi a l’estat espanyol, per la qual cosa els acords de tots dos governs.

Pel que fa a les enquestes, diu que les van trencant i defensa que obtindran un bon resultat perquè són ‘molt bons en la remuntada’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb