Dotze piulets d’Albert Royo que demostren l’abús del Tribunal de Comptes

  • L'ex-secretari general del Diplocat es demana què té d'il·legal "promoure Catalunya al món", "explicar Catalunya (en tota la seva diversitat) al món" o "fer diplomàcia pública des de Catalunya"

VilaWeb
Redacció
29.06.2021 - 08:44
Actualització: 29.06.2021 - 11:53

A Albert Royo, ex-secretari general del Diplocat, el Tribunal de Comptes espanyol li ha imposat una fiança de 3,6 milions d’euros arran de la persecució a l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017, una tasca que ell recorda que no tan sols no és il·legal, sinó que és específicament recollida a l’Estatut de Catalunya. En un fil de piulets, Royo es demana què té d’il·legal “promoure Catalunya al món”, “explicar Catalunya (en tota la seva diversitat) al món” o “fer diplomàcia pública des de Catalunya”. “Això és el que va fer Diplocat de 2013 a 2017. On queda l’autonomia de Catalunya?”, demana. Alhora, recorda que Catalunya té el dret de tenir “acció exterior, a explicar-se al món, a promoure la seva societat, cultura, economia i realitat a l’exterior”.

Tot seguit, Royo detalla alguna de les tasques que va fer el Diplocat aquells anys: “Diplocat va promoure l’estudi i el debat sobre Catalunya entre la comunitat acadèmica europea. Això és il·legal? Diplocat va organitzar desenes de debats sobre Catalunya en universitats i think-tanks d’arreu d’Europa. Això és il·legal? I la llibertat de càtedra? Diplocat va ajudar desenes d’entitats civils catalanes (des d’UGT al Centre Català Excursionista passant per la Creu Roja) a participar en reunions de les seves respectives xarxes i plataformes europees i internacionals? Això és il·legal?”

I continua: “Diplocat va organitzar visites de bones pràctiques amb alcaldes i decisors polítics catalans a diversos països europeus? Això és il·legal? No tenim dret a aprendre dels millors i a compartir les nostres bones pràctiques? Diplocat va organitzar missions d’observació electoral a diversos països, en senyal de respecte i compromís amb els processos d’aprofundiment democràtic. Quelcom que la Generalitat feia des de 2005. Això és il·legal ara? A qui fa por això? Diplocat va oferir desenes d’articles d’opinió signats pel seu secretari general, pel president de la Generalitat i per la presidenta del Parlament als principals mitjans internacionals. Sense pagar un sol euro. Si interessaven, es publicaven. Això és il·legal? Diplocat va crear diverses webs i comptes a les xarxes socials per explicar Catalunya al món (alguns d’ells centrats en la petició majoritària de la societat catalana de votar en un referèndum). Això és il·legal?”

“Res d’això no era il·legal”, tanca Royo, que recorda que no van rebre mai cap requeriment ni denúncia de ningú durant els cinc anys. “I ara, a pilota passada, ens reclamen milions d’euros i ens obren un judici penal per tancar-nos a la presó”, diu. L’ex-secretari general del Diplocat creu que allò que molesta és “que tinguem capacitat d’explicar-nos al món” i que “ens voldrien tancats a l’armari, per fer amb nosaltres allò que desitgin”. Però deixa clar: “S’han equivocat. La catalana és una de les societats més internacionalitzades del món.”

I persisteix: “Ara volen un càstig exemplar, perquè a ningú més se li acudeixi de fer el mateix de nou. Es tracta de matar el missatger. Ara i per sempre. Doncs no, persistirem. Som i serem. I ens explicarem. Pesi a qui pesi.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any