El conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, ha defensat davant del jutge Pablo Llarena que ‘no és legítim’ judicialitzar un conflicte polític i li ha retret que al parlament es podia discutir de qualsevol aspecte perquè té ‘inviolabilitat’. Com ja van fer els altres encausats que van declarar dilluns davant Llarena, ha defensat el dret a l’autodeterminació i ha afegit que hi dona suport ‘no com a nacionalista sinó com a demòcrata’. A més, ha assegurat que es pot defensar la independència des de posicions pacífiques i que depèn de la ‘voluntat política’ de l’estat espanyol que es pugui discutir sobre aquests aspectes. Romeva s’ha definit com a home de pau i ha dit que en el seu currículum pot acreditar que ha intervingut en la resolució de conflictes. També ha recriminat al jutge que l’hagi empresonat un tribunal ‘que no té competència’ per fer-ho i ha assegurat que s’està vulnerant el seu dret a defensa.

La declaració indagatòria de Romeva ha durat 45 minuts. El jutge li ha notificat formalment que el vol dur a judici per rebel·lió i malversació. Aquest acte procedimental ha servit, però, perquè el conseller pugui expressar davant el jutge consideracions relacionades amb la instrucció de la causa. Romeva està representat pel mateix advocat que Junqueras, Andreu van den Eynde i, per tant, la seva estratègia ha estat molt similar.

Romeva ha remarcat que es pot defensar la consecució de la independència per vies pacífiques i ha afirmat que Catalunya té dret a l’autodeterminació. Ha dit que ho defensa no des de posicions nacionalistes sinó per ser ‘un demòcrata’.

Com estan fent la resta d’encausats, també ha defensat que és un home de pau que ‘no ha assumit ni assumirà mai’ com a possible una actuació violenta per aconseguir una finalitat política.

Com també va fer Junqueras, ha defensat que convocar un referèndum no era delicte i ha subratllat també que la violència de la policia l’1-O va ser ‘desproporcionada’ i que la ‘votació massiva’ no es podia reprimir per la força.

A més, ha defensat que al parlament s’ha de poder parlar de tot i ha basat aquest argument en la ‘inviolabilitat’ de la cambra catalana. També s’ha queixat dels problemes que tenen per accedir a les actuacions i preparar la seva defensa i li ha dit a Llarena que el Suprem no té competència per empresonar-lo ni per jutjar-lo.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb