Un projecte genètic milionari vol retornar a la vida milers de mamuts

  • L'equip assegura que l'objectiu no és crear un mamut o atraccions de zoològic, sinó alliberar ramats sencers a la tundra àrtica

VilaWeb
Alexandre Solano
14.09.2021 - 15:55
Actualització: 14.09.2021 - 15:59

La recuperació d’espècies extingides pot semblar un guió de ciència-ficció, com es va fer amb els dinosaures al film Parc Juràssic, tanmateix, l’empresa emergent Colossal ha impulsat un projecte ben real, de quinze milions de dòlars, amb la finalitat de fer néixer mamuts en sis anys.

Un equip encapçalat pel científic de Harvard George Church, pioner tant en la seqüenciació d’ADN com en l’edició de gens, treballa per recuperar aquests enormes mamífers modificant genèticament l’ADN d’elefants asiàtics. Segons expliquen, el punt de partida és agafar cèl·lules de la pell d’aquests elefants, amenaçats d’extinció, i reprogramar-les en cèl·lules mare més versàtils que portin ADN de mamut. Els gens responsables del pèl, les capes de greix aïllants i altres adaptacions al clima fred s’identifiquen comparant els genomes de mamuts extrets d’animals recuperats del permagel amb el dels elefants asiàtics.

Els embrions es desenvoluparien en una elefanta o potencialment en un úter artificial. Si es compleixen les previsions, en sis anys tindrien el primer conjunt de cries i haurien de passar de deu a dotze anys perquè creixessin fins a la maduresa. L’equip assegura que l’objectiu no és només de crear un mamut o atraccions de zoològic, sinó alliberar ramats sencers, de manera que pasturin a la tundra àrtica. Church ha assegurat que potencialment es “podrien fer cent mil alhora en dos anys”.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any