(Resum).- Registres a domicilis i despatxos de Girona per frau en la gestió de l’aigua

  • La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil han engegat aquest dimarts una operació amb una quinzena d'entrades i registres a domicilis particulars i despatxos en el marc d'una investigació sobre suposades irregularitats i desviaments de fons del subministrament de l'aigua.

VilaWeb
Redacció
19.09.2017 - 20:04

GIRONA, 19 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil han engegat aquest dimarts una operació amb una quinzena d’entrades i registres a domicilis particulars i despatxos en el marc d’una investigació sobre suposades irregularitats i desviaments de fons del subministrament de l’aigua.

Segons un comunicat de la Fiscalia, l’actuació de la Guàrdia Civil ha estat ordenada pel Jutjat d’Instrucció 2 de Girona, que investiga la causa des de juliol de 2016, arran d’una denúncia de la CUP.

Les empreses investigades són la municipal Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa), Girona SA i Prodaisa, en una causa oberta pels suposats delictes d’administració deslleial, apropiació indeguda, falsedat i malversació de fons públics.

A més, s’han practicat registres als domicilis del conseller delegat d’Agissa, Narcís Piferrer, i del seu successor i director tècnic d’Agissa quan es van produir els suposats desviaments, Xavier Ballell.

La Guàrdia Civil també ha registrat el domicili de l’empresari i conseller d’Agissa Joan de Llobet –tots ells estan sent investigats– i s’ha practicat una entrada en el despatx d’advocats Sibilis.

Dins de l’operació, batejada com ‘Aquarium’, els agents han acudit a l’Ajuntament de Girona per reclamar diversa documentació sobre la gestió i l’adjudicació del subministrament d’aigua, com a auditories i actes de ple, segons han explicat fonts municipals.

DENÚNCIA DE LA CUP

La causa parteix d’una denúncia que la CUP va presentar contra Piferrer, responsable de Girona SA –que gestionava l’aigua a la ciutat des de 1976–, per un presumpte delicte d’apropiació indeguda, en percebre irregularitats en la gestió d’Agissa, una empresa creada en 1993 amb capital mixt: un 80% és privat, de Girona SA., i el 20% públic –Girona, Salt i Sarrià de Ter–.

A partir d’aquesta denúncia de la CUP, i després d’una querella de la Fiscalia de Girona, el jutge va obrir una investigació a Piferrer per administració deslleial, i després també a Ballell.

Recentment, un informe de l’Agència Tributària –en principi elaborat per al jutge del Vendrell (Tarragona) que investiga el cas 3%, i que aquest va remetre al de Girona– va aportar noves proves de suposades irregularitats i Anticorrupció es va fer càrrec de la investigació.

Diverses fonts de la investigació coincideixen que el frau és milionari però no s’atreveixen a aventurar una xifra, ja que les suposades irregularitats s’han produït durant més d’una dècada, abastant les alcaldies de Girona de Joaquim Nadal, Anna Pagans i de l’ara president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

MADRENAS I NADAL

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha recordat aquest dimarts que Puigdemont va ser qui va encarregar les auditories municipals sobre l’aigua quan era alcalde de la ciutat i ha alertat que l’operació “té a veure amb el procés” independentista i l’1-O.

En declaracions a Europa Press, l’exalcalde socialista Joaquim Nadal ha reivindicat que “no hi ha res del que diuen” sobre la suposada malversació de cabals públics de l’Ajuntament gironí a través de l’empresa municipal de l’aigua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any