Resignació per la cancel·lació de les falles i preocupació per les conseqüències

  • El PP es mostra a favor de la cancel·lació mentre que els empresaris posen l'èmfasi en les dificultats econòmiques

VilaWeb
Redacció
10.03.2020 - 23:38
Actualització: 11.03.2020 - 00:07

La decisió del govern valencià d’ajornar la celebració de les Falles a tot el País Valencià i de la festa de la Magdalena a Castelló ha estat acollida en general amb resignació, comprenent les raons sanitàries que ho aconsellen però també amb preocupació per les conseqüències econòmiques de la cancel·lació. No hi ha, a més, una data senzilla on encaixar-les. La Setmana Santa queda massa prop i Sant Joan és incompatible perquè la majoria dels artistes fallers en aquestes dates treballen per a les fogueres d’Alacant.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, de fet, ha anunciat aquest dimarts que s’ajornen, a una data encara per determinar, les Falles de València que anaven a tenir lloc de l’15 a el 19 de març a causa de l’epidèmia de l’coronavirus.  Així mateix, el Govern ha decidit també ajornar les festes fundacionals de la ciutat de Castelló, la Magdalena, que anaven a començar aquest diumenge. Puig ha dit que ho ha fet en ‘plena coordinació’ amb el ministeri espanyol de sanitat. El president ha dit que amb aquesta decisió, ‘es tracta de minimitzar l’element de risc per al contagi per aglomeracions humanes i desplaçaments massius de persones procedents de zones més afectades’.

Puig ha apel·lat a la ‘comprensió de la ciutadania, especialment als afectats per una decisió tan complexa’, i ha citat que aquest ajornament es produeix de la mateixa manera que es va fer amb el Carnaval de Venècia, la Fira de Turisme de Berlín o el World Congress Mobile de Barcelona.

Puig ha comparegut acompanyat dels vicepresidents, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, i dels consellers de Sanitat, Educació, Justícia, Economia i Transports després d’una reunió en què també ha estat present el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de la Junta Central Fallera, Carles Galiana.

Amb posterioritat el Partit Popular ha anunciant que està d’acord amb la decisió tot i que ha dit que els hauria agradat assabentar-se de manera directa pel president.

Preocupació en el sector turístic

En el sector de l’turisme, a més de l’ajornament de les festes, l’anunci fet pel govern espanyol de suspendre els viatges de l’Imserso ha provocat que els empresaris i les institucions valencianes reclamen compensacions per aquesta mesura. La patronal hotelera Hosbec ha demanat l’adopció d’una sèrie de mesures laborals, econòmiques i fiscals.Fonts d’Hosbec també han insistit que les mesures econòmiques han de ‘garantir la viabilitat financera dels operadors adjudicataris o posar en marxa línies ICO específiques per a proporcionar tresoreria si fos necessari’. Hosbec ha qualificat les dues decisions com un ‘gerro d’aigua freda’ per a la indústria turística tot i que entén que s’ha pres ‘amb suficients motius de caràcter sanitari’.

Una de les raons que sembla haver pesat més en la decisió ha estat el fet que l’any passat es van desplaçar a València per les falles més de 400.000 madrilenys i s’esperava que enguany encara en vindrien més degut precisament a la suspensió de les classes en les universitats. Per al govern valencià una arribada massiva com aquesta de gent de la zona de l’estat on la situació sembla més fora de control ha estat una preocupació molt específica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any