Les persones més grans de seixanta-cinc anys que no han passat la covid i han estat vaccinats generen uns nivells d’anticossos neutralitzants més baixos en comparació amb els que sí que han passat prèviament la malaltia. De fet, els que no han estat infectats mostren nivells molt baixos d’anticossos protectors tres mesos després de rebre la pauta completa de la vacuna, segons que es desprèn d’un estudi de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Atenció Primària Metropolitana Nord.

Vuitanta-tres morts en una setmana a les residències de Catalunya: “Necessitem la tercera dosi ara”

Els investigadors diuen que els resultats posen de manifest la necessitat de fer un seguiment constant de la resposta immunitària del col·lectiu i, si cal, adaptar el calendari de vaccinació per aconseguir un nivell més alt d’anticossos que els protegeixin de la infecció. Això obre la porta del debat del tercer vaccí per a reforçar els nivells d’anticossos, una estratègia per la qual ja aposten Israel i Alemanya ho farà a partir del setembre.

La investigadora principal del grup de Recerca Translacional en Immunologia i Envelliment (TRIA) d’IrsiCaixa, Marta Massanella, ha dit que la resposta de les persones grans als vaccins i les infeccions era diferent perquè tenien el sistema immunitari envellit i les cèl·lules que haurien de protegir-los eren menys eficients.

Per poder avaluar la resposta immunitària de les persones grans, els investigadors van fer un seguiment de 98 residents de tres centres geriàtrics de l’Àrea Metropolitana Nord. La mitjana d’edat de la mostra era de 87 anys. D’aquests, un 80% es va infectar durant la primera onada de la pandèmia i, més tard, tots van rebre la vaccinació completa de Pfizer. Es van obtenir mostres de sang de tot el grup abans de la vaccinació i tres mesos després.

D’aquesta manera es va poder comprovar que els nivells d’anticossos neutralitzants que havien generat els infectats i vaccinats en comparació amb els que tan sols s’havien vaccinat. Els resultats no solament mostren que els nivells d’anticossos són més baixos entre els qui no havien passat la infecció sinó que els més grans en tenen menys que no els més joves.

Més anticossos però resposta més feble

Els que havien passat la covid abans de ser vaccinats tenen una resposta immunitària més potent. El nombre total d’anticossos arriba a ser més elevat que no el d’un grup d’individus més joves. Així i tot, alguns experiments al laboratori han demostrat que pocs dels anticossos dels més grans són capaços de blocar la infecció i, d’aquesta manera, els nivells acaben essent semblants als dels joves.

Aquestes dades demostren que la qualitat de la resposta immunitària dels més grans és limitada i el procés d’envelliment del sistema immunitari amb el pas del temps. Es coneix com a immunosenescència, la pèrdua d’eficàcia de les cèl·lules immunitàries al llarg dels anys.

Com podem saber si tenim anticossos després del vaccí? I de què serveix? 

Més probabilitats de patir covid greu

Aquesta resposta immunitària compromesa i una probabilitat alta de patir malalties cròniques afegides fa que les persones grans tinguin més probabilitats de patir una covid greu. La cap d’Infermeria d’Atenció Primària a la Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Mar Isnard, ha dit que amb la situació epidemiològica d’ara es veia com aquest col·lectiu tornava a ser afectat.

Els investigadors expliquen que aquest estudi és un primer pas per a conèixer fins on estan protegits els més grans i remarquen la importància de continuar fent un seguiment de la resposta immunitària. El director de l’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha explicat que les dades feien pensar en la necessitat d’adaptar la vaccinació d’aquest grup d’edat, sobretot de qui no havia passat la infecció. Ha afegit que calia continuar estudiant per conèixer la resposta immunitària més enllà dels tres primers mesos.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.