‘Res a celebrar’: el 12-O passa desapercebut en alguns ajuntaments i comerços catalans

  • Ajuntaments i comerços opten per obrir per motius polítics

VilaWeb
Una de les parades del Mercat del Lleó de Girona que han obert aquest 12 d'octubre
Redacció
12.10.2018 - 13:54

El 12 d’octubre, dia de la Hispanitat d’ençà que així ho va establir el dictador Francisco Franco el 1958, genera rebuig a moltes persones pel seu alt contingut nacionalista i colonial. ’12 d’octubre, res a celebrar’, és un lema de protesta que existeix de fa anys, però ha estat amb el procés independentista que moltes persones l’han posat a la pràctica i en lloc de fer festa, van a treballar.

A les comarques de Barcelona, obren diversos establiments i institucions amb intenció de protesta. A Sant Vicenç dels Horts, l’equip de govern de l’Ajuntament farà la reunió de cada divendres. A l’Hospitalet de Llobregat obre, per exemple, una escola bressol privada.
A Badalona, on la decisió de treballar el 12 d’octubre del 2016 va acabar als jutjats, els regidors de Guanyem –ara a l’oposició– treballaran assessorant la ciutadania:

Els més de 220 establiments que el passat 1-O van decidir tancar a Vic per celebrar el primer aniversari del referèndum d’autodeterminació avui han obert. Ho fan com a mostra de protesta per una festa ‘que no consideren seva’, però també perquè és un dels dies d’obertura comercial autoritzada per la Generalitat.

A Manresa, els treballadors de fibra òptica Fibracat de Manresa van pactar amb la direcció treballar el 12-O després de fer festa l’1 d’Octubre. El 85% dels empleats s’han acollit a la mesura.

A Girona, el mercat municipal de la plaça del Lleó també obren després d’una votació entre els paradistes. Els regidors del PDeCAT, ERC i la CUP han anat al seu despatx i s’han fet una foto plegats:

A Verges (Baix Empordà) avui l’Ajuntament ha obert portes amb relativa normalitat. L’equip de govern hi ha acudit i s’ha reunit per ‘ajudar a les tasques administratives’ i fer gestions municipals. També ho han fet d’altres com el de Sant Julià de Ramis (Gironès), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) o Celrà (Gironès).

Borges Blanques canvia el festiu amb l’1-O
A iniciativa dels propis funcionaris de la casa, l’Ajuntament de les Borges Blanques ha obert aquest 12 d’octubre com un dia laborable qualsevol. Ho fan després d’haver canviat el festiu amb el passat 1 d’octubre. ‘No és una festa nostra’, ha dit el batlle, Enric Mir, sobre la celebració de la Hispanitat. Segons ha explicat, aquest divendres és un ‘dia de normalitat’ pel que fa als funcionaris del consistori, i els polítics donen suport i reconeixen el ‘mèrit de la iniciativa’ perquè ‘el personal se sent més a gust actuant d’aquesta manera’.

Al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han obert portes menys ajuntaments que l’any passat. Als Guiamets (Priorat), un petit municipi governat per la CUP, l’edifici consistorial es manté obert. També al Priorat, el govern de la CUP de la Vilella Alta manté l’activitat i els serveis diaris de l’ajuntament funcionen amb normalitat.

A la ciutat de Tarragona, els regidors de la CUP han anat a treballar al despatx, mentre que a Reus, l’Ajuntament està tancat. Aquest any, els regidors del grup municipal de la CUP a la capital del Baix Camp han decidit no anar-hi perquè han optat per participar en diferents mobilitzacions adreçades a ‘convertir un dia festiu en una jornada de lluita’. A l’Ajuntament de Valls, diversos regidors han acudit a treballar a la casa de la vila, mentre que el de Torredembarra no ha obert portes, com sí que va fer el 2018.

A Móra d’Ebre el batlle, Joan Piñol (CDC) i diversos regidors de l’equip de govern han obert l’ajuntament durant el matí, mentre els treballadors municipals han decidit fer festa. A Gandesa, lel batlle, Carles Luz (PDeCAT) també ha acudit a treballar, com també han fet regidors d’Amposta, Sant Carles de la Ràpita, l’Ametlla de Mar o Deltebre.

D’altra banda, alguns dels establiments de Bonpreu i Esclat, que van decidir tancar l’1 d’octubre, la seva obertura avui és variable i aixequen la persiana en funció de si la localitat on s’ubiquen estableix la possibilitat d’obrir. Algunes grans superfícies i supermercats opten per obrir amb una finalitat purament comercial perquè és un dels festius que la Generalitat autoritza a apujar les persianes.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any