Report diari sobre el coronavirus: el risc de rebrot supera els 500 punts i possible queda al País Valencià

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
21.10.2020 - 19:50
Actualització: 21.10.2020 - 19:55

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Consell estudia de demanar al govern espanyol que es declari la queda al País Valencià. Ahir al vespre, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, van parlar-ne en una reunió i demà es tractarà al Consell Interterritorial de Salut, en què participen els tres governs del país, els del País Basc i Galícia, el Ministeri de Sanitat espanyol i els governs de les autonomies espanyoles. Dilluns vinent és prevista la Conferència de Presidents, en què participarà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per tractar la transferència i gestió dels fons europeus contra la crisi causada per la covid-19.

Al Principat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha refusat la suspensió cautelar de les restriccions del govern en el sector de la restauració. I la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que ja disposaven d’un milió de proves d’antígens i que se’n comprarien dos milions més, les quals, ha dit, complementaran les proves PCR. Això en el dia que el risc de rebrot per covid-19 a Catalunya puja 75 punts més i ja supera la barrera dels 500. En concret està en 541,45 punts, segons les dades actualitzades del Departament de Salut.

A la Franja de Ponent, dilluns entrarà en vigor el nivell 3 d’alerta per mirar de frenar la segona onada i l’expansió del virus. El govern de l’Aragó ha decidit de reduir un 25% les cabudes i de tancar el sector de l’hostaleria a les deu del vespre. També s’ha prohibit de consumir dins els establiments i la cabuda de les terrasses s’ha limitat a la meitat.

Des d’avui l’estat espanyol entra al grup de països que ja sumen més d’un milió de positius des de l’inici de la pandèmia. Ja havien traspassat la xifra els EUA, Rússia, l’Índia, Brasil i Argentina.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 255.422 casos per PCR, 110.167 altes i 15.895 morts i hi ha 415 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 3.982 nous casos, 31 morts i 243 pacients a les UCI (en total, 183.144 casos per PCR, 40.948 altes i 13.701 morts);
País Valencià, avui hi ha 603 nous casos, 643 altes, 12 morts i 115 pacients a les UCI (en total, 51.616 casos per PCR, 52.992 altes i 1.743 morts);
Illes, avui hi ha 164 nous casos, 106 altes, 4 morts i 40 pacients a les UCI (en total,16.477 casos per PCR, 13.474 altes i 343 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 9 pacients a les UCI (en total, 374 casos, 283 altes i 45 morts);
Andorra, avui hi ha 188 nous casos, 197 altes, 1 mort i 8 pacients a les UCI (en total, 3.811 casos, 2.273 altes i 63 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 41.268.954 confirmats i 1.132.503 morts. Del total de casos, 30.770.956 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.529.351 casos i 226.383 morts;
–L’Índia, amb 7.701.365 casos i 116.585 morts;
–El Brasil, amb 5.276.942 casos i 154.906 morts;
–Rússia, amb 1.447.335 casos i 24.952 morts;
-Estat espanyol, amb 1.029.668 casos i 34.210 morts.

*A l’estat francès hi ha 930.745 casos i 33.885 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘L’economia catalana baixa més que no es preveia’

Un dels fets més recurrents en situacions com l’actual és que les previsions econòmiques s’hagin de variar molt sovint; en aquest cas, segons l’evolució de la pandèmia i les mesures que les autoritats prenen per lluitar-hi en contra. Avui la Cambra de Comerç ha fet aquest pas i ha rebaixat el creixement esperat de Catalunya per a enguany. Fa tres mesos preveien una davallada del PIB del -10,3% i una situació més negativa, del -13%, en cas de rebrot important. Malauradament, aquesta segona opció es va complint. En l’informe de conjuntura catalana del tercer trimestre del 2020, les previsions fetes per l’equip d’AQR-Lab de la Universitat de Barcelona i la Cambra assenyalen un descens del PIB del -12,7% el 2020 i una recuperació, tan sols parcial, el 2021 del +6,7%.

La previsió de caiguda d’enguany ja incorpora l’impacte de les darreres mesures preses per contenir l’expansió de la pandèmia a Catalunya i l’empitjorament de la situació sanitària a bona part d’Europa. Per què s’ha d’introduir Europa en el model? Doncs molt simple, perquè països com França i el Regne Unit tenen una situació epidemiològica tan greu com la nostra, i també prenen mesures restrictives, cosa que afectarà les seves economies i, de retruc, la nostra, perquè baixaran les exportacions i els moviments de passatgers.

La conclusió de la suma de factors interns i externs els fa pensar que la recuperació tindrà una forma més de W asimètrica que no pas de V, i evolucionarà amb els rebrots, fins que no es trobi la solució definitiva de la pandèmia. Caldrà veure com és aquesta asimetria de la banda dreta de la W. És a dir, si la crisi s’allargarà gaire. El tercer trimestre havia de ser molt important. Però després del fracàs absolut del turisme, el setembre tampoc no sembla que hagi anat gaire bé, ni en consum ni en inversió. I a més, ja al quart, s’hi afegeix l’impacte econòmic negatiu que tindrà el tancament de bars i restaurants, que la Cambra calcula que oscil·larà entre 366 milions i 539 milions d’euros. S’hi afegiria encara el perjudici derivat de la limitació de capacitats en espais culturals, comerços i més durant quinze dies, que es traduirà de segur en un empitjorament de la taxa de variació del PIB aquest quart trimestre.

Per tot això, l’estimació de creixement del tercer i quart trimestres es revisa a la baixa. Segons el càlcul presentat avui, el PIB català ha crescut d’un 5,4% el tercer trimestre del 2020 respecte del segon, de resultes de la recuperació gradual de la mobilitat i de l’activitat de les empreses després del confinament. Ara, aquesta estimació és quatre punts inferior a la de fa tres mesos, quan es va preveure un rebot en la taxa de creixement del 9,4%. Confesso que m’ha sorprès aquesta dada, perquè el creixement que entitats com Funcas o AIReF estimen per a tot l’estat espanyol el tercer trimestre s’acosten molt al 13%.

Hi veig una diferència molt gran amb Catalunya i en demano la raó al director del Gabinet d’Estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira. Segons que m’explica, la diferència és aquesta: ‘A Catalunya, durant els mesos de juliol i agost els rebrots sobre el turisme i les restriccions a la mobilitat de turistes imposades per uns altres països han tingut un impacte molt més negatiu, arran del pes més alt que té el sector aquí.’ En canvi, la previsió per a tot l’any, del -12,7% per a Catalunya, no s’allunya gaire del -13% que estima Funcas per a tot l’estat espanyol, o l’11,5% del BBVA.

El fet és que poden passar moltes coses encara. Rovira està convençut que totes les institucions revisaran les previsions abans de final d’any. Si aquest quart trimestre ja és difícil de preveure, imaginem-nos l’any vinent. Segons la Cambra, el 2021 l’economia creixerà només d’un 6,7%, i això implica que a final de l’any vinent el PIB encara serà d’un 6,9% inferior al de 2019. Faig comptes i això vol dir que el 2022 l’economia catalana hauria de créixer a un ritme del 7,5% per tancar l’escletxa i arribar al nivell del 2019. En aquests moments això em sembla una missió impossible, de manera que la recuperació d’aquest volum, si no s’espatllen més les coses, hauria d’arribar ja ben entrat el 2023 o a final d’aquell any. En tenim, doncs, per uns quants dies…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: El tomb kafkià de Txèquia: de referent en la gestió contra el coronavirus a ovella negra d’Europa
Deutsche Welle: Els gossos detecten el coronavirus de manera ràpida i fiable: per què no els utilitzeu a tot arreu? (en angès)
–Infobae: La força letal de la sindèmia: per què la covid-19 s’acarnissa amb els afroamericans als EUA (en castellà)
–Stat: La mescla hivernal de la covid-19: a mesura que ens traslladem a l’interior, l’aire sec ajudarà a propagar el coronavirus (en angès)
–Franceinfo: Aquestes són les corbes que Europa ha d’invertir per frenar la segona onada la covid-19 (en francès)
–The Straits Times: Tailàndia dóna la benvinguda als turistes mentre augmenten les protestes de Bangkok (en angès)
–Euronews: Vaccí contra el coronavirus: la història de la cursa per a resoldre l’enigma de la covid (en angès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Xavier Querol: ‘Els aerosols amb càrrega vírica poden estar tres hores en suspensió i penetrar en els pulmons’
La Plaça del Llibre desafia la covid
Noves restriccions a la Franja de Ponent per a contenir la covid-19


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any