Report diari sobre el coronavirus: ja hi ha cinc vaccins en la fase final del desenvolupament

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
27.07.2020 - 19:50
Actualització: 27.07.2020 - 19:57

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’empresa biotecnològica Moderna, amb seu als Estats Units, ha anunciat que el seu vaccí contra la covid-19 havia començat la fase 3 del desenvolupament, la darrera abans de distribuir-lo, que consistirà en un assaig clínic amb 30.000 participants. L’objectiu principal de la recerca és si el vaccí pot prevenir que els contagiats desenvolupin la malaltia de la covid-19. A banda, també volen veure si, en cas de no aconseguir d’evitar la malaltia, és possible que els contagiats no hagin de ser hospitalitzats o que, en la hipòtesi més optimista, aconsegueixin d’evitar la infecció pel coronavirus. Segons l’Organització Mundial de la Salut, actualment hi ha cinc vaccins en desenvolupament que ja han començat la fase 3. A més dels de Moderna, hi han arribat un que desenvolupa la Universitat d’Oxford i tres vaccins que es desenvolupen a la Xina: un de la companyia Sinovac Biotech i dos de la filial de l’empresa estatal Sinopharm, que es desenvolupen a Wuhan i Pequín.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat avui que començaven ‘els deu dies més importants de l’estiu’ per a evitar una situació com la de l’abril, en la qual encara era en vigor el confinament domiciliari. El discurs de Torra ha tingut un to greu i ha demanat als ciutadans que rebaixessin la mobilitat i que no es barregessin amb grups de persones fora del seu cercle habitual. ‘No podem relaxar-nos, perquè la situació és fràgil, cal molta precaució.’ Ha explicat que l’edat mitjana dels contagiats s’havia reduït aquestes darreres setmanes fins als 37,5 anys i ha enviat un missatge contundent a la població més jove: ‘Una botellada no és una festa, és un acte d’insolidaritat.’

La part final del discurs l’ha feta en anglès per adreçar-se als ciutadans estrangers que preveuen de venir a fer turisme, i els ha dit que Catalunya era ‘una destinació turística segura’. La preocupació per la manera com les mesures contra la covid-19 afecten el sector turístic ha crescut arreu del país d’ençà de les restriccions d’estats com el francès, Bèlgica i el Regne Unit. En aquest sentit, el president Ximo Puig ha demanat de convertir l’aeroport de l’Altet en un corredor segur que ‘canalitze totes les mesures de prevenció’. La ministra d’Afers Estrangers espanyola, Arancha González Laya, ha fracassat en l’intent d’evitar que el govern britànic exclogui les Illes Balears i les Illes Canàries de les quarantenes obligatòries per a viatgers procedents de l’estat espanyol. Avui ha insistit que la insularitat era un fet determinant per a contenir el coronavirus i ha dit que esperava que les gestions donessin fruits aviat, però el resultat final ha estat l’oposat al que buscava.

Avui, a més, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha anunciat que el curs vinent el sistema educatiu valencià tindria 4.374 professors més per a l’escola pública i concertada. Tot i que la voluntat és de mantenir la presencialitat de la docència, amb una separació d’un metre i mig entre alumnes, ha admès que la prioritat la tindran els alumnes d’infantil i primària, els grups d’atenció específica i de primer de l’ESO. En la resta de nivells, si no es poden garantir prou aules on es mantingui la distància de seguretat, els estudiants hauran d’anar al centre en dies alterns.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 16.535.524 casos confirmats i 654.082 morts. Del total de casos, 10.127.507 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 4.397.196 casos i 150.048 morts;
–el Brasil, amb 2.423.798 casos i 87.131 morts;
–l’Índia, amb 1.482.158 casos i 33.448 morts;
–Rússia, amb 818.120 casos i 13.354 morts;
–Sud-àfrica, amb 445.433 casos i 6.769 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 319.501 casos i 28.432 morts.
*A l’estat francès hi ha 180.528 casos i 30.192 morts.


Als Països Catalans hi ha 115.466 casos, 62.048 altes i 14.473 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

–Al Principat, 91.337 casos, 40.633 altes i 12.680 morts (avui s’hi han afegit 724 casos i 3 morts);
–Al País Valencià, 20.451 casos, 18.037 altes i 1.477 morts (d’ençà de divendres s’hi han afegit 330 casos nous de PCR i 102 altes);
–A les Illes, 2.483 casos, 2.121 altes i 230 morts (d’ençà de divendres s’hi han afegit 33 casos i 23 altes);
–A Catalunya Nord, 315 casos, 281 altes i 34 morts (sense variació);
–A Andorra, 907 casos, 803 altes i 52 morts (avui s’hi han afegit 10 casos).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: Jo no ho entenc, tu no ho entens, ell no ho entén

Quan divendres passat vaig veure que el primer ministre francès, Jean Castex, recomanava vivament als seus compatriotes que no vinguessin al Principat, em vaig quedar molt sorprès. Sabia –i ell també– que això faria molt mal al Principat, on els francesos són els clients de fora de l’estat espanyol més importants de la Costa Brava i de la Costa Daurada, per dir dos llocs. La reacció ha estat immediata i el cap de setmana diuen que han entrat per la Jonquera la meitat de cotxes que l’any passat per aquestes mateixes dates. Els belgues s’hi van apuntar de seguida i van fer la mateixa recomanació. I això tot just ha començat.

He revisat les xifres de l’any passat dels turistes a Catalunya i, certament, la preocupació no és en va. Els francesos –parlo de l’any 2019 sencer– van representar el 21,2% dels ciutadans de fora de l’estat espanyol que van visitar el Principat, doblant els següents, que van ser els britànics, amb el 10,3%, i gairebé triplicant els alemanys –els tercers–, que van ser un 7,4%. Deixant de banda els turistes dels EUA, aquests tres col·lectius, juntament amb els italians i els russos, van representar la meitat dels turistes de fora de l’estat espanyol que van visitar el Principat. Pel que fa a despesa, els ciutadans de l’estat francès són els qui més van gastar: un 15%, aproximadament, del total.

Per això, durant el cap de setmana no he deixat de fer-me preguntes sobre tot plegat. La situació sanitària i l’econòmica es tornen a trobar en una cruïlla difícil de resoldre. De moment, des de la compareixença de premsa de la setmana passada, sembla que la consellera Vergés –que va crear força confusió, tot sigui dit– ha deixat pas al doctor Argimon al capdavant de la lluita contra la pandèmia. I aquest matí, el president Torra s’ha adreçat als ciutadans amb una explicació que no sé si deu haver deixat el personal amb les idees gaire més clares.

‘Ens trobem davant dels deu dies més importants d’aquest estiu. Us demano un gran esforç de participació ciutadana com un deure cívic històric per a redreçar la situació. Per la salut i per la vida. Ens hi va poder evitar noves mesures i més restrictives que ningú desitja. És l’hora de dades i d’anàlisis i no de temors sense fonament.’ Són les paraules d’aquest matí del president Torra demanant solidaritat en un moment que ha definit com a crític. Però unes frases en anglès poden haver despistat una mica els qui el seguien, perquè anaven destinades als forasters i els garantia que Catalunya respon amb responsabilitat a la pandèmia. Que no deixin de venir, vaja!

Entenc perfectament tot el que diu el president sobre la prioritat de la salut dels catalans i que no es deixarà pressionar per lobbys. Entenc també perfectament els metges del CAP del Raval Nord de Barcelona que han decidit de no fer més hores extres, perquè estan extenuats. Entenc les queixes dels sanitaris d’atenció primària perquè els han passat molta més feina que no pas recursos. Entenc, així mateix, els propietaris de bars, restaurants, hotels i altres establiments, quan diuen que necessiten més clients perquè, si no, molts treballadors es quedaran sense feina. Per tant, també he d’entendre que el president s’adreci en anglès als estrangers perquè no deixin de venir. Puc entendre que –després de la conferència de premsa de la setmana passada en què s’anunciaven perills imminents i mesures restrictives a casa nostra– el primer ministre francès, Jean Castex, recomanés als seus compatriotes que no vinguessin al Principat. Puc entendre també que, havent sentit què deia l’ex-batlle de Prada, els dirigents d’altres països pensessin ‘aquest coneix bé els catalans i sap el que diu’ i s’apuntessin a la seva corda. I, si voleu, puc entendre també els valencians i els illencs, i també els andalusos i els canaris, quan diuen que això no té a veure amb ells, que tenen unes taxes menors de risc, i que cal fer corredors segurs, després de la decisió dels britànics de posar en quarantena qui hi arribi de l’estat espanyol.

I, finalment, puc entendre molta gent d’aquí que no entén res de tot el que passa. Que no entén, en definitiva, que les nostres autoritats ens demanin que no ens moguem –apel·lant a la necessària solidaritat– però que els estrangers no han de tenir cap mena de problema si vénen. Vet una gran contradicció… que a mi també se’m fa molt difícil d’entendre.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Reobrir l’escola amb covid-19: què ens ensenyen els altres països?
–CNN: Les esperances del món d’un vaccí contra la covid-19 pot córrer per les venes dels sanitaris (en anglès)
–Franceinfo: El vaccí de Moderna entra en l’última fase de l’assaig clínic i serà provat en 30.000 persones (en francès)
–Vox: Més persones als Estats Units són hospitalitzades amb la covid-19 que en qualsevol altre moment (en anglès)
–Rai News: OMS: els casos s’han duplicat en les darreres sis setmanes i la pandèmia continua accelerant-se (en italià)
–The Local: ‘Suècia, la millor gestió entre el desastre’: les economies nòrdiques superen la crisi de la covid-19 millor que la resta d’Europa (en anglès)
–Le Monde: L’Amèrica Llatina concentra el nombre més alt d’infeccions de la covid-19 (en francès)
–Politico: Com recordarem la covid-19? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Torra: ‘Catalunya viu els deu dies més importants de l’estiu si no vol tornar a la situació de l’abril’
Puig vol un corredor segur amb el Regne Unit per l’aeroport de l’Altet
Marzà anuncia que 4.374 nous professors reforçaran el sistema educatiu
El govern de l’Aragó descarta de confinar Saragossa perquè seria ‘funest’ per l’economia
Des del començament de la pandèmia s’han fet 1.339.816 PCR a Catalunya, el País Valencià i les Illes
Comença la darrera fase del desenvolupament del vaccí nord-americà de Moderna


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any