Report diari sobre el coronavirus: l’economia s’imposa a la salut i el confinament total s’acabarà dilluns

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
07.04.2020 - 21:50
Actualització: 07.04.2020 - 23:21

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El govern espanyol ha confirmat que el confinament total s’acabarà dilluns, igual que la Setmana Santa, i que per tant es recuperarà la ‘normalitat laboral’ enmig de la pandèmia. Segons la portaveu, María Jesús Montero, la mesura funciona i ara caldrà començar a desactivar el confinament gradualment. Tanmateix, el consell de ministres ja va decidir de prolongar l’estat d’alarma fins a final d’abril, tot i que la dreta de moment s’oposa a les mesures de caràcter social anunciades per l’executiu de Sánchez i pretén tesar el pròxim ple del congrés que ha de convalidar els decrets i la pròrroga de l’estat d’alarma.

On també hi ha tensió, una altra vegada, és al Parlament de Catalunya entre els socis de govern. ERC està molesta amb JxCat perquè ha presentat pel seu compte una proposta de reforma ràpida del reglament del parlament per a poder fer plens telemàtics, cosa que la mesa ha admès a tràmit. És una proposta que té l’aval dels informàtics de la cambra, que en un informe a què ha accedit VilaWeb expliquen a la mesa que no hi ha cap dificultat tècnica i que el vot telemàtic dels diputats es pot introduir ràpidament.

Al País Valencià avui s’han registrat les dades de contagis més baixes d’ençà del 17 de març. Les altes mèdiques continuen augmentant i caldrà esperar a veure si es confirma aquesta tendència. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha demanat a la gent que respecti el confinament i no es desplaci durant els dies festius de la Setmana Santa. A Andorra ja han passat tres dies sense ingressos a l’UCI i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, està esperançat amb l’estabilització de la Covid-19; a les Illes avui només hi ha hagut una cinquantena de casos nous. Per una altra banda, la Xina ha assegurat que avui no s’hi ha mort ningú per coronavirus, és a dir, que és el primer dia sense defuncions d’ençà del gener. En canvi, a l’estat francès s’hi han registrat 1.417 defuncions, una xifra altíssima en un sol dia que no s’havia vist fins ara a Europa.

Mentrestant, al Principat el govern ha nomenat assessor el metge Oriol Mitjà, perquè elabori un pla de desconfinament. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha justificat el tancament d’alguns CAP per a reordenar l’atenció primària, mentre que el TSJC ha ordenat a Salut que equipi tots els treballadors de les ambulàncies. L’ex-batlle de Barcelona Xavier Trias ha rebut l’alta hospitalària després de deu dies d’ingrés a l’Hospital Clínic. Al País Valencià l’ex-president Alberto Fabra continua ingressat, però fora de l’UCI.


L’editorial de Vicent Partal

La pandèmia dels partits, també


La píndola sobre economia de Jordi Goula: ‘Els bancs ja fan trampes!’

Poc ha durat la tranquil·litat. En la píndola d’abans-d’ahir comentava si podríem apel·lar a la responsabilitat social dels bancs en uns moments tan crítics. Un fet que em sembla de sentit comú, però que no sempre és el sentit que ha dominat en el comportament dels bancs. Doncs ara com ara sembla que no comencem bé. Recordem que les entitats financeres són les que canalitzen i concedeixen els crèdits ICO amb l’aval de l’estat espanyol, és a dir, que els crèdits especials del primer tram dels 20.000 milions –i els que continuaran fins a 100.000– passen per les seves mans.

El fet és que avui la Comissió dels Mercats i la Competència espanyola (CNMC) ha publicat un comunicat en què diu que ha rebut mig centenar de consultes i denúncies de particulars i empreses a la bústia activada específicament per a la detecció de pràctiques anticompetitives relacionades amb la crisi sanitària. En vista d’aquestes denúncies, la CNMC diu que ha emprès ‘diverses investigacions per possibles pràctiques contràries a la competència’. I afegeix: ‘En concret analitza l’exigència d’algunes entitats financeres d’una garantia addicional –en particular, la subscripció d’una assegurança de vida– per a la concessió dels préstecs garantits amb l’aval de l’estat (línies de crèdit ICO) i més ajuts financers derivats de la normativa extraordinària dictada per la gestió de la situació de la crisi sanitària.’ Analitza, en definitiva, si tal exigència pot constituir una conducta deslleial, pel fet de falsejar la lliure competència, que afecti l’interès públic en un context de crisi tan greu com el que es deriva de la Covid-19.

Sobre això, em sembla interessant que els lectors de VilaWeb tinguin ben present que el 31 de març passat, la CNMC va activar una bústia (covid.competencia@cnmc.es) per a centralitzar totes les denúncies i consultes relacionades amb l’aplicació de les normes de competència en el context de la Covid-19. La CNMC manté la crida als ciutadans perquè col·laborin en la detecció de pràctiques anticompetitives en les entitats financeres. Un pas que han de fer tots els qui es trobin amb alguna irregularitat.

Em sembla fatal que les errades comencin tan aviat. La banca ha fet un gran esforç i una gran despesa de diners en campanyes publicitàries per a guanyar imatge aquests darrers anys, una imatge molt malmesa en la passada crisi. No sé si ho havien aconseguit, però amb fets com el que comentem, si continuen, la perdran aviat. Després de llegir el comunicat de la CNMC he entès l’estranya nota de premsa que vaig rebre ahir al capvespre de l’Associació Bancaria Espanyola (AEB). I dic ‘estranya’, perquè aquesta institució no acostuma a fer crides públiques a les entitats associades de contingut tan seriós.

Per l’interès que té, la transcric a continuació. ‘Amb relació a la línia d’avals incorporada al reial decret llei 8/2020, de 10 de març, pel qual s’adopten determinades mesures urgents en l’àmbit econòmic i per a la protecció de la salut pública –les condicions van ser aprovades amb un acord del consell de ministres del 24 de març passat–, les entitats associades a AEB, CECA i UNACC donen instruccions a la seva xarxa d’oficines per assegurar una aplicació rigorosa del contingut d’aquest acord. Entre més aspectes, s’ha aclarit que la concessió d’un crèdit emparat per aquesta línia d’avals no pot anar vinculada en cap cas a la contractació d’uns altres productes.’ Sembla que van anar a correcuita a curar-se amb salut, abans la CNMC no fes públic el seu comunicat.

Sempre tindran l’excusa que les denúncies han estat degudes al comportament d’algun director d’oficina o d’algun comercial que no sabien gaire que tenien entre mans… i han actuat com ho fan habitualment. Cal esperar que no es repeteixin situacions com aquesta. Els bancs han de veure molt clar que són els instruments cabdals per a fer arribar la liquiditat a les empreses tan de pressa com sigui possible i, naturalment, amb el joc net que caldria suposar sempre, però més encara en moments tan dramàtics com els actuals. Esperem que no hi hagi més denúncies d’aquesta mena pel bé de la seva imatge i de les empreses i autònoms, necessitats com mai de liquiditat.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Francesc Maristany: ‘Podríem portar un milió de proves de la Covid-19 cada setmana’
– The New York Times: El virus pot desencadenar una segona primavera àrab? (en anglès)
– Público: L’abans i el després d’un món que viu a casa per culpa de la Covid-19 (en portuguès)
– The Guardian: La Xina reporta zero morts en un dia per coronavirus per primera vegada d’ençà del gener (en anglès)
– La Stampa: Dinamarca reobre les escoles per a permetre que els pares tornin a la feina (en italià)
– Bloomberg: Quan i com s’acabarà la pandèmia de coronavirus? (en anglès)
– CNN: Com es pot tornar a obrir l’economia després del coronavirus? Els experts alemanys tenen un pla (en anglès)
– Franceinfo: Com funciona la transfusió plasmàtica de pacients recuperats per a tractar els malalts (en francès)
– BBC: El coronavirus produeix estralls en els barris afroamericans (en anglès)
– France Inter: Com França va sacrificar la seva principal fàbrica de màscares (en francès)

– The Atlantic: ‘Rastreig de contactes’ podria alliberar els Estats Units del malson de la quarantena (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

El govern espanyol confirma que dilluns es recuperarà la ‘normalitat laboral’
Un informe dels informàtics del parlament avala el vot telemàtic
Tensió entre ERC i JxCat per la reforma ràpida del reglament del parlament
[GRÀFICS] Així evoluciona el coronavirus als Països Catalans
[RECULL FOTOGRÀFIC] Així fabrica els respiradors d’emergència l’empresa catalana GPA Innova
Vergés justifica el tancament d’alguns CAP ‘per poder treballar millor’ contra el coronavirus
Xavier Trias ja és a casa i diu que es troba en bon estat de salut
El govern català encarrega a Oriol Mitjà l’elaboració del pla de desconfinament
El País Valencià registra les dades més baixes de contagis de coronavirus des del 17 de març
L’estat francès supera els 10.000 morts i s’hi disparen el nombre d’infectats
La Xina reporta el primer dia sense cap mort per la Covid-19 d’ençà del gener
L’Ajuntament de València obre un nou espai per a acollir les persones sense sostre
Andorra registra un mort més a la residència el Cedre i 19 casos més de coronavirus
Les Illes detecten quaranta-nou casos nous de coronavirus
Barceló demana als turistes de respectar el confinament
El TSJC obliga el Departament de Salut a dotar d’EPI tots els treballadors d’ambulàncies de Catalunya
La gran banca espanyola perd un 44% del seu valor en tres mesos pel coronavirus
L’empresa catalana GPA Innova ja pot fer proves del respirador Respira amb malalts de Covid-19


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 1.414.710 casos confirmats i 81.248 morts. Del total de casos, 301.304 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 388.757 casos i 12.400 morts.
—L’estat espanyol, amb 140.511 casos i 13.897 morts.
—Itàlia, amb 135.586 casos i 17.127 morts.
—L’estat francès, amb 109.069 casos i 10.328 morts.
—Alemanya, amb 107.458 casos i 1.983 morts.
—La Xina, amb 81.740 casos i 3.331 morts.

Als Països Catalans hi ha 39.273 casos i 3.838 morts.

—Al Principat, 29.647 casos i 3041 morts (1.324 casos i 133 morts més que no ahir).
—Al País Valencià, 7.443 casos i 672 morts (109 casos i 35 morts més que no ahir).
—A les Illes, 1.369 casos i 84 morts (49 casos i 3 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 269 casos i 19 morts (5 casos i 1 morts més que no ahir).
—A Andorra, 545 casos i 22 morts (19 casos i 1 morts més que no ahir).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any