Report diari sobre el coronavirus: Catalunya i el País Valencià pressionen la Moncloa per suspendre els desnonaments i les Illes descarten el confinament domiciliari

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
04.11.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Els governs català i valencià han demanat al govern espanyol que suspengui els desnonaments. Ahir la Generalitat de Catalunya va aprovar un decret que afegeix un requisit al propietari: haurà d’acreditar que ofereix una alternativa d’habitatge. Però, mentrestant, els jutges poden continuar ordenant desnonaments d’acord amb la llei espanyola. A la petició catalana –prohibir-los durant l’estat d’alarma–, s’hi ha afegit la valenciana, que demana de prolongar el període fins a final de l’any vinent. Unides Podem ha començat a pressionar el PSOE, però de moment Sánchez no es mou.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que probablement divendres es decidiran confinaments perimetrals dels municipis més afectats per la covid-19. També ha dit que no es descarta d’aplicar mesures complementàries. Per una altra banda, la presidenta del govern de les Illes, Francina Armengol, ha descartat de demanar el confinament domiciliari.

En canvi, a Itàlia s’han seguit els passos de l’estat francès i d’Anglaterra i s’ha decretat un confinament total a les regions més afectades. El país es dividirà en tres colors –verd, carabassa i vermell– segons la situació epidemiològica. De moment, el govern italià no ha revelat on s’aplicarà, però hi tancaran tots els comerços, bars i restaurants i s’hi aplicarà un confinament perimetral i nocturn també.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 343.534 casos, 16.723 morts i hi ha 777 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 48.174.576 confirmats i 1.225.323 morts. Del total de casos, 34.513.169 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 9.708.946 casos i 238.890 morts;
–L’Índia, amb 8.353.493 casos i 123.961 morts;
–El Brasil, amb 5.575.289 casos i 160.785 morts;
–Rússia, amb 1.693.454 casos i 29.217 morts;
–L’estat francès, amb 1.502.763 casos i 38.289 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.331.756 casos i 36.495 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Els serveis empenyen l’economia cap avall’

La lleu recuperació de les vendes durant els mesos d’estiu s’ha vist frenada aquest mes d’octubre a causa del tancament de bars i restaurants i de les restriccions al comerç, al sector de l’oci i als centres comercials. El 63% dels empresaris de Comertia diu que la reducció del 30% de la cabuda els ha fet disminuir el tràfic i la facturació, si bé un 12% assenyala que, malgrat haver tingut menys tràfic de vianants, ha augmentat la facturació. El 7% ha tingut els establiments tancats. Pel que fa a les vendes per sectors, oci i cultura (-44,5%) i restauració (-44,7%) es mantenen com les activitats econòmiques que han tingut un descens de vendes més pronunciat a l’octubre. En resum, les vendes del conjunt d’establiments de Comertia cauen d’un 18,2% a l’octubre. El tancament de bars i restaurants i les darreres restriccions al comerç han fet caure la facturació cinc punts percentuals respecte del mes anterior i les baixades ja duren vuit mesos sobre les que hi va haver l’any passat.

Aquest informe, que arribava aquesta tarda, és un bon resum de què ha passat a l’octubre al sector serveis. Ahir, a la píndola, vèiem com l’índex PMI de la indústria manufacturera mostrava l’empenta del sector. Avui, que s’ha fet públic el dels serveis, la nota dominant és el fre que representa el sector per a la recuperació global, a causa dels constants entrebancs que hi posa la lluita contra la covid-19. És normal que la indústria resisteixi millor la situació –llevat de la de béns de consum–, perquè el comprador final no és familiar sinó empresarial.

Segons l’informe sobre serveis –i global– de la consultora IHS a l’estat espanyol, la desacceleració del sector va continuar aguditzant-se a l’octubre, i tant l’activitat com les noves comandes van caure al ritme més ràpid des del maig passat. L’augment de les infeccions per la covid-19 i la preocupació general entre els clients van tenir un impacte negatiu en l’activitat. Arran de la disminució de les vendes, les xifres de personal van continuar baixant, mentre els marges de beneficis es van mantenir sota pressió, a causa d’una marcada reducció dels preus, per vuitè més consecutiu. L’índex d’activitat comercial es va situar en els 41,4 punts (els 50 són la normalitat) a l’octubre, per sota dels 42,4 registrats el mes anterior. En definitiva, un altre mes en què hi ha hagut tendències notablement diferents i antagòniques entre la producció manufacturera i l’activitat del sector serveis.

Segons el responsable de l’informe, les darreres dades de l’índex PMI continuen reforçant la possibilitat de la temuda ‘doble caiguda’, atès que l’economia dels serveis té dificultats molt severes a causa de les restriccions més estrictes de l’activitat. I afegeix que, tot i que les empreses estan segures que una vegada que s’hagi controlat la pandèmia l’activitat augmentarà fortament, les perspectives a curt termini encara són molt incertes. En conseqüència, les empreses fan com poden i miren de mantenir un control dels costos estricte, ateses les persistents pressions en els marges de beneficis i l’existència d’excés de capacitat en les seves unitats de producció i punts de venda.

Avui també hem sabut les dades de l’atur registrat i de les afiliacions a la Seguretat Social de l’octubre de Catalunya. En realitat, no hi ha gaire cosa a dir, perquè les afiliacions han pujat força, vora les 23.000 persones, a causa de les habituals afiliacions d’aquest mes en l’educació, i l’atur ha pujat, empès pels serveis, i ha superat una mica les 6.300 persones. Una de les dades més significatives és que l’augment de gent novament afectada pels ERTO aquest mes ha impedit una baixada més important en la seva xifra total. A tancament d’octubre tenim gairebé 30.000 empreses i més de 130.000 treballadors afectats per un expedient. Una xifra que encara és molt important, perquè significa que l’índex dels ‘sense feina’ a Catalunya –aturats més afectats per ERTO– és del 18% dels afiliats a la Seguretat Social.

En aquest sentit, també cal destacar que, del maig a l’octubre, la recuperació del nombre d’afiliats a Catalunya ha estat del 54% dels que es van perdre entre el març i l’abril. I cal recordar que la gent afectada per ERTO continua comptant aquí com a afiliada. Evidentment, és molt poc. I, a més, les xifres que es publiquen aquests mesos s’agafen amb agulles, pendents d’allò que passi amb la quantitat d’empreses que decideixin finalment de tirar la tovallola. En definitiva, l’octubre tampoc no ha estat un bon mes, ni per a les empreses no industrials ni per als treballadors. I ja en són uns quants.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: López-Acuña: ‘Ara mateix hi ha un risc total de tercera onada’
–The Guardian: Els acords de la covid dels estats rics pot privar els pobres d’un vaccí durant anys (en anglès)
–Infobae: Qui ha guanyat les eleccions en els estats dels EUA més afectats per la covid (en castellà)
–BBC: Coronavirus: possibles impactes a llarg termini sobre la salut mental (en anglès)
–Ouest-France: Suïssa mobilitza l’exèrcit per ajudar els sanitaris arran de l’explosió de casos (en francès)
–The Straits Times: Els danys pulmonars trobats en els casos mortals poden aportar llum sobre la síndrome de la covid persistent (en anglès)
–RTÉ: Com la covid-19 augmentarà el problema de la resistència als antibiòtics (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Puig diu que divendres podria decidir-se el confinament perimetral d’alguns municipis
‘T’has preguntat de què viurem ara?’ El crit de socors del sector de la música al País Valencià
Catalunya i el País Valencià reclamen d’allargar la moratòria per aturar desnonaments
Les Cambres de Catalunya destinen 10 milions d’euros a ajudar empreses i autònoms a superar els efectes de la covid-19
El govern de les Illes no demanarà el confinament domiciliari
Itàlia imposa un confinament domiciliari als territoris més afectats per la covid-19
L’Observatori Contra l’Homofòbia alerta que el confinament ha disparat un 20% el registre d’incidències per LGBTI-fòbia
Ponsa defensa que s’ha fet ‘cirurgia fina’ a la cultura mantenint oberts museus i biblioteques


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any