Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’estat espanyol torna a quedar-se sol a Europa. El Ministeri de Sanitat manté la decisió de no inocular el vaccí d’AstraZeneca als més grans de cinquanta-cinc anys, però avui el govern d’Alemanya l’ha autoritzat per als més grans de seixanta-cinc anys, igual com Suècia. També ho han fet els governs de FrançaItàlia i Bèlgica aquests darrers dies, i l’OMS també va recomanar-ho fa un mes. Per la seva banda, l’Agència Europea del Medicament ha començat a estudiar l’aprovació del vaccí rus Sputnik, mentre continua la revisió dels vaccins de Johnson&Johnson, Novavax i CureVac. Al seu torn, Itàlia ha activat el mecanisme de la Unió Europea que permet de blocar l’exportació de vaccins en casos en què els incompliments de les farmacèutiques facin perillar el subministrament comunitari, i ha blocat l’exportació de 250.000 dosis del vaccí d’AstraZeneca a Austràlia. Respecte d’aquest vaccí, Andorra ha rebut les primeres tres mil dosis procedents de l’estat francès, que s’inocularan a persones menors de 65 anys.

A Catalunya, el comitè del PROCICAT ha decidit de flexibilitzar les restriccions del sector de la restauració. A partir de dilluns, els bars, restaurants i cafeteries podran obrir de les set del matí fins a les cinc de la tarda sense limitacions horàries. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha advertit que calia ser prudents, amb les dades epidemiològiques que hi ha. També s’ha ampliat la presencialitat a les universitats i les activitats extraescolars fins al 30%, i en l’àmbit esportiu s’autoritza l’obertura de vestidors i es reprèn l’activitat federada en competicions per a esportistes de més de setze anys. Quant als centres cívics, poden recuperar l’activitat a l’aire lliure amb un màxim de sis persones. En relació amb les residències, Salut ha actualitzat els protocols per l’avenç de la vaccinació. Els residents que hagin estat en contacte amb un cas positiu no s’hauran d’aïllar, no es limitaran les visites setmanals i es restabliran les sortides a l’exterior. A més, s’aniran recuperant les activitats lúdiques i terapèutiques tant a l’interior com a l’exterior dels centres.

A les Illes, el govern ha anunciat que enduriria els controls als ports i aeroports i Salut exigirà un resultat negatiu d’una PCR a tots els viatgers provinents d’un territori amb una incidència superior als 100 casos per 100.000 habitants els darrers catorze dies. Al País Valencià, els indicadors sanitaris continuen millorant, i el nombre de pacients ingressats als hospitals i a les UCI continua disminuint.

A més, els governs del país han acordat amb la Moncloa i les autonomies espanyoles de mantenir el confinament perimetral durant Setmana Santa, el confinament nocturn entre les 22.00 i les 6.00 i les reunions de quatre persones a tot estirar en espais públics i privats. L’acord es ratificarà la setmana vinent al Consell Interterritorial de Salut.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 969.632 casos, 28.647 morts i hi ha 794 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 115.980.436 casos confirmats i 2.575.302 morts. Del total de casos, 91.702.474 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 29.460.466 casos i 531.715 morts;
–L’Índia, amb 11.172.925 i 157.582 morts;
–El Brasil, amb 10.722.221 casos i 259.402 morts;
–Rússia, amb 4.290.135 casos i 87.823 morts;
–Regne Unit, amb 4.201.358 casos i 124.025 morts;
–L’estat francès, amb 3.810.316 casos i 87.542 morts.
–L’estat espanyol, amb 3.142.358 casos i 70.501 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: “El Banc d’Espanya també demana ajuts directes urgents a les empreses”

Ha passat una mica desapercebut, però crec que és molt interessant el document que ahir va presentar la Comissió Europea. En poques paraules, suggereix que les regles fiscals comunitàries, que estableixen límits del 3% al dèficit i del 60% al deute públic dels estats membres, es mantinguin suspeses també durant l’any 2022, perquè els socis puguin continuar adoptant mesures d’estímul que impulsin l’economia de cada estat. Per tant, el debat sobre la desactivació de la clàusula d’escapament no hauria de començar fins el 2023. S’amplia un any més la permissivitat, doncs, en vista de l’allargament de la pandèmia i el consegüent endarreriment de la represa.

En el document presentat ahir, la CE explica que la decisió de tornar al pacte d’estabilitat fiscal “s’hauria de prendre després d’una avaluació global de l’estat de l’economia basada en criteris quantitatius”. El nivell d’activitat econòmica a la UE i a la zona euro, en comparació amb els nivells anteriors a la pandèmia, seria el criteri quantitatiu de referència perquè la Comissió fes l’avaluació general de la desactivació de la clàusula d’escapament general. I assenyala: “Les indicacions preliminars actuals suggereixen de continuar aplicant la clàusula d’escapament general el 2022 i desactivar-la a partir del 2023.”

Si aquesta línia s’acaba confirmant implicarà un alleugeriment important per a l’estat espanyol. Recordem que el dèficit s’hi ha multiplicat per cinc el 2020, fins a arribar a l’11%, després d’enfilar-se la despesa d’un 19% i baixar els ingressos d’un 13%. Així doncs, portaria més oxigen, en un moment de màxima tensió en els comptes públics dins el context de la crisi oberta per la pandèmia. També voldria dir un any més per a endeutar-se, sense l’angoixa de pensar que el debat sobre el retorn a la normalitat començarà d’ací a quatre dies. Un any més de treva, en definitiva, per a recompondre la situació interna i fer els deures, que ara com ara continuen essent salvaguardar el màxim d’empreses possibles per tenir un teixit en condicions en el moment de la represa.

En aquesta línia, el degà del Col·legi d’Economistes, Oriol Amat, fa avui unes reflexions interessants en una entrevista que publica el Punt Avui. Diu que ara el problema no és el deute públic. “Serà un problema –diu– quan se superi la covid, es vacuni massivament i l’economia es recuperi. Quan les vacunes s’hagin generalitzat, l’economia farà un rebot cap amunt molt important. Però el problema són les empreses que s’hauran quedat pel camí.” Veu molt clar que una empresa que es destrueix és més desocupació que es genera i una unitat contributiva més que deixa de pagar imposts i contribucions socials. I afegeix: “Crec que val la pena posar els diners ara i salvar empreses perquè, si no, el que passarà és el que va passar el 2008: com que es va ajudar tard, moltes empreses es van quedar pel camí i van generar un deute públic brutal, amb subsidis d’atur i ajudes de tota mena.” I entra en el punt clau: “El problema ara no és el deute públic, és salvar totes les empreses que es pugui. El deute públic serà un gran problema d’aquí a un parell d’anys i això voldrà dir que el sistema públic haurà de millorar molt la seva gestió i que caldrà apujar impostos.” I encara diu: “Les empreses que en aquests moments estan vives són empreses que són molt viables. El que s’ha de fer és tot el que calgui per ajudar-les i perquè no tanquin.”

Tots aquests raonaments tenen molta més importància en aquests moments per dos motius. Un, és evident, deriva de la urgència extrema en què hem entrat, per l’allargament de la pandèmia i la situació límit en què es troben molts milers de pimes i autònoms. I el segon són els 11.000 milions de què va parlar el president Sánchez la setmana passada i de què no hem sabut pràcticament res. Només hi ha hagut filtracions, amb comptagotes, que diuen que sobre la taula hi ha dues idees. Una, actuar sobre els crèdits avalats per l’ICO amb lleves de deute i la seva conversió en préstecs participatius, i dos, les esperades transferències directes, com a altres països, juntament amb avantatges fiscals.

I ve’t aquí que en aquest moment decisiu entra en joc un pes pesant, el Banc d’Espanya. I no és pas casual. En el fons ho fa perquè té por que les quitances, de les que sembla que vol fer Nadia Calviño, acabin mig arreglant un problema per a crear-ne un altre de més gros. És a dir, que, al capdavall, acabi no essent una solució definitiva per a moltes empreses i, en canvi, augmenti el risc del sector financer, del qual és el supervisor.

Per això, ahir, el governador, Pablo Hernández de Cos, va insistir en un acte a la Universitat Autònoma de Madrid que cal mantenir una política fiscal expansiva per evitar les insolvències, però també per garantir que la crisi sanitàrio-econòmica no es converteixi en financera. L’explicació del governador fou molt didàctica i la reprodueixo: “Un dels aspectes més preocupants derivats de la persistència de la crisi és el risc que els problemes inicials de liquiditat de les empreses no financeres més afectades es converteixin en problemes de solvència. En el cas que es materialitzessin, aquests problemes de solvència no solament destruirien teixit productiu i d’ocupació, sinó que també acabarien afectant la capacitat de resistència del sector bancari, que podria respondre amb una restricció creditícia que realimentaria els efectes negatius sobre la capacitat de recuperació i sobre el creixement econòmic a mitjà termini.” Un encadenament de fets, marcats per la lògica, pas a pas. I Hernández de Cos va aprofitar-ho per enviar un missatge directe a la ministra Calviño, raonant que donar ajudes directes a les empreses permetria d’alleujar els problemes de sobreendeutament de les companyies viables, “cosa que en facilitaria la supervivència i un comportament posterior més expansiu de la inversió i l’ocupació en la recuperació”.

Em sembla important el pas endavant que fa la Comissió, intel·ligents les reflexions d’Oriol Amat i plenes de sentit comú les paraules del governador del Banc d’Espanya. De fet, no passa dia sense que una patronal, un gremi, una associació, on hi hagi pimes i autònoms, no demani ajudes directes per a salvar el teixit productiu. L’únic que sembla que no se’n vol adonar és el govern espanyol. I ara, a molt curt termini, hi ha aquests 11.000 milions promesos, en joc. Esperem, pel bé de tots, que canviï de manera de pensar.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: L’escàndol de la vaccinació de les germanes Borbó a Dubai destapa el “turisme del vaccí”
–EUobserver: Què han fet Estònia i Eslovàquia per vèncer els dubtes sobre el vaccí d’AstraZeneca (en anglès)
–Le Monde: Sis qüestions sobre el “passaport per a vaccinats”, una promesa de tornar a la vida normal o una mesura injusta? (en francès)
–The Guardian: El Regne Unit divergirà de la UE i dels EUA i aprovarà vaccins modificats (en anglès)
–BBC: Què se sap de la P.1, la variant brasilera del coronavirus que es considera més contagiosa (en castellà)
–South China Morning Post: Les Seychelles, a punt d’arribar a la immunitat de grup després d’haver-se implementat amb èxit la campanya de vaccinació (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Alemanya rectifica i autoritza el vaccí d’AstraZeneca als més grans de 65 anys
L’Agència Europea del Medicament comença a revisar el vaccí Sputnik
Les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya
Andorra rep tres mil vaccins d’AstraZeneca procedents de l’estat francès
Les Illes Balears endureixen els controls a ports i aeroports per la covid
El govern espanyol prohibeix les manifestacions del 8-M a Madrid “per motius de salut pública”


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?
Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

S'ha afegit la noticia a Favorits