Report diari sobre el coronavirus: l’amenaça del Suprem, la indignació dels autònoms i el SOS de les residències

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
31.03.2020 - 21:50
Actualització: 31.03.2020 - 22:21

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La pandèmia del coronavirus ha posat la societat contra les cordes, però la situació és encara més delicada en centres com les residències de gent gran i les presons. Mentre l’OMS, l’ONU i entitats de drets humans han demanat que s’alliberin tants presoners com sigui possible perquè passin el confinament a casa, les residències ja fa dies que emeten crits de socors per la falta de material protector dels treballadors i de la gent gran.

Els brots de la Covid-19 en residències, els espais més castigats i amb gent amb factors dobles de vulnerabilitat –edat avançada i patologia prèvia–, ja han causat la mort de desenes de persones grans al país, que a més moren sense la companyia dels familiars. La setmana passada es va saber que unes 200 persones que vivien en residències s’havien mort al Principat i al País Valencià. A Barcelona, avui la residència Casa Asil, on s’han mort 31 persones, ha demanat proves urgents. Fins ara, la residència DomusVi d’Alcoi és la més afectada. S’hi han registrat 32 morts i hi ha desenes de contagiats entre usuaris i treballadors. Els familiars se senten impotents.

Pel que fa a les presons, les juntes de tractament dels centres del Principat estudien aquests dies quins interns en segon grau i que tenen permisos –en aplicació de l’article 100.2 del règim penitenciari– envien a casa. El 69% dels presos en tercer grau ja són al seu domicili, segons el Departament de Justícia. Tanmateix, el Tribunal Suprem espanyol ha amenaçat els funcionaris perquè no concedeixin el confinament domiciliari als presos polítics, cosa que torna a palesar que l’escarment contra els dirigents independentistes passa per damunt de crisis sanitàries.

En l’àmbit econòmic, el govern espanyol ha publicat al BOE la declaració responsable per a facilitar els desplaçaments dels treballadors essencials i ha anunciat les primeres mesures d’ajuda als llogaters. També s’han acordat mesures de suport als autònoms, que avui s’han indignat pel cobrament de la quota del març. A la borsa, l’Íbex 35 ha tancat el pitjor mes de la història, amb una baixada del 22%.


L’editorial de Vicent Partal

Tornem-ho a dir: llibertat presos polítics


La píndola sobre l’economia de Jordi Goula: ‘Una lamentable novel·la en fascicles’

La vice-presidenta econòmica espanyola, Nadia Calviño, en una conferència de premsa després del consell de ministres, ha assegurat que els autònoms havien estat atesos fins ara ‘de manera especial’. No sé si ho ha dit seriosament o no, però ho ha dit. No crec que hagi fet gaire gràcia als autònoms, que aquest matí havien vist com al seu compte bancari ja hi havia carregada la quota corresponent al mes de març. Sobre això, la ministra ha comentat que ‘entenia’ que podrien sol·licitar la devolució de la part que no correspongui al pagament dels dies treballats. Primer paga i després ja en parlarem. Malament, molt malament. Una nota de la Cambra de Comerç recordava aquesta tarda que el govern espanyol havia dit que ‘els autònoms serien els grans beneficiats i protegits però, en canvi, fins a la data manquen mesures concretes que els afavoreixi’. Clar i català.

Això sí, finalment, entre les cinquanta mesures aprovades avui, una fa referència a aquestes quotes, en què es proposa una moratòria fins a sis mesos sense interessos en la liquidació de deutes amb la seguretat social. Sense saber encara el detall de les mesures al BOE, la Pimec les considera ‘insuficients i tardanes’, i lamenta que el govern espanyol ja hagi cobrat íntegrament les quotes del març i en canvi no hagi optat per la suspensió o l’ajornament automàtic. Recorda que la suspensió de la quota d’autònoms ha estat una mesura habitual en països del nostre entorn arran de les conseqüències econòmiques de la Covid-19: és el cas d’Itàlia, França, Alemanya, Bèlgica i fins i tot Grècia.

De fet, totes les patronals han coincidit a dir que la mesura és positiva però clarament insuficient. Foment critica que ‘únicament s’atén la moratòria del pagament de quotes de la seguretat social per a autònoms i empreses, però deixa fora la resta de càrregues tributàries com ara l’IVA, IRPF i l’Impost de Societats’. I sobre la moratòria diu: ‘És parcial, arriba tard i la seva aplicació resta a mercè de la interpretació de successives ordres ministerials i d’un carregat procés burocràtic.’

La Cecot demana precaució amb la mesura i no passa de manifestar una satisfacció continguda, perquè primer cal analitzar la lletra petita de la proposta que haurà d’establir les condicions, requisits i paràmetres de la moratòria. ‘Amb l’experiència que tenim, sincerament us dic que cal que apliquem una dosi important de precaució a l’hora de treure’n conclusions’, ha dit Antoni Abad, president de l’entitat. I ha afegit: ‘Com a organització de representació empresarial, estem molt descontents amb la resposta del govern estatal que no està, ni de bon tros, a l’altura de les circumstàncies per a pal·liar els efectes de la Covid-19 a les empreses i els autònoms.’

La Cambra de Comerç, amb una nota molt dura, demana d’activar amb urgència màxima tots els mecanismes de protecció disponibles per al col·lectiu, que serà clau per a la reactivació econòmica i per a no exposar-lo en el moment de la transició amb mesures que no siguin de suport efectiu. I tot seguit proposa unes quantes mesures, com ara condonar les quotes de la seguretat social de tots els autònoms durant tres mesos prorrogables, una moratòria de tots els tributs, liquiditat sense interès que vingui directa de l’estat –per garantir la cadena de pagaments–, la preparació de programes de reactivació…

En el fons estem una mica més tranquils que ahir, però no gaire. No s’acaba d’entendre que no hi hagi hagut condonació, que s’hagin cobrat les quotes del març i que no hi hagi una gran moratòria fiscal. Sembla que el govern de Madrid vagi entenent de què va la pel·lícula de mica en mica, i vagi fent passos de pardal, segons com veu el nivell de cridòria que hi ha a la societat. Estic totalment d’acord amb la Cecot, que en una nota d’aquesta tarda diu: ‘No és presentable que cada vint-i-quatre hores surti un nou decret que intenti aclarir l’anterior i que inclogui noves mesures obertes a interpretacions que acaben generant desconcert i desencís en el teixit empresarial i que incapaciten les empreses per poder organitzar-se i gestionar.’

El problema de governar per capítols, com si fos una sèrie de televisió, és que la gent es va enfurismant, perquè no s’acaba d’aclarir on volen anar ni tan sols ens permeten una mica de llum per a les decisions que haurem de prendre demà. Realment sembla que el govern espanyol no s’adoni que ens trobem en una situació d’emergència econòmica, a més de la sanitària. No podem continuar així, esperant cada dia el BOE de demà per a veure què han decidit avui els ministres i què han volgut dir i volen fer exactament. No ens traurem fàcilment del cap que diumenge a mitjanit ens van dir què hauríem de fer dilluns… i alguns dimarts. Ni que dimarts, després del clam general amb les quotes dels autònoms, hagin dit una cosa diferent. Ara només ens falta esperar a demà i veure si tornen a canviar. Així és impossible de gestionar una empresa. Aquesta manera d’actuar fa molt mal i crea una angoixa absolutament innecessària entre empresaris i treballadors. Encara pitjor: amb aquesta manera de fer, no és que sembli que el govern hagi perdut la brúixola, és que sembla que no l’ha tinguda mai…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: [GRÀFICS] Les primeres dades que indiquen un alentiment de la Covid-19 al país
– The Guardian: ‘No podem tornar a la normalitat’: com el coronavirus canviarà el món? (en anglès)
– Le Monde: Lagos, la ciutat més gran d’Àfrica, entre la por i la ira abans del confinament (en francès)
– RTÉ: Per què recorrem a la poesia enmig d’una pandèmia? (en anglès)
– La Stampa: A la zona de Pavese, el misteri de Ferrera, un poble sense contagis de coronavirus. El batlle: ‘Veniu a estudiar-nos’ (en italià)
– CNN: Una imatge descoratjadora del que podria arribar als EUA (en anglès)
– Infobae: Quins països i territoris no presenten casos de coronavirus i per què? (en castellà)
– The Straits Times: Coronavirus: l’Europa de l’Est es prepara per a la situació pitjor (en anglès)
– France Inter: El misteri portuguès enfront de la Covid-19 (en francès)
– BBC: Una història d’amor a la frontera entre Alemanya i Dinamarca (en anglès)
– Le Figaro: Els cinc secrets d’un confinament feliç segons els finlandesos (en francès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Decideixen a partir d’avui si els presos polítics podran passar el confinament a casa
El Suprem amenaça els funcionaris perquè no deixin anar els presos polítics a passar el confinament a casa
El TSJC ordena a la Generalitat que proporcioni als metges equips de protecció pel coronavirus
Una residència on han mort 31 persones demana proves de detecció amb urgència
El vídeo viral de l’editor de The Lancet: ‘És un escàndol, com és que hem deixat que passés?’
[VÍDEO] L’emotiu comiat dels sanitaris a un pacient de 93 anys que ha rebut l’alta del coronavirus
El transport públic de l’àrea de Barcelona serà de franc per als serveis essencials a partir del 2 d’abril
Salut inclourà les dades provinents de les funeràries al sistema de recompte de morts de coronavirus
Indignació pel cobrament de la quota de març dels autònoms
El govern espanyol aprova de concedir microcrèdits per a ajudar a pagar els lloguers
S’ha mort el músic i escriptor Víctor Nubla
Torra replica als batlles del PSC que treballa amb el món local des del primer dia: ‘Som al vostre costat per ajudar-vos’
El transport públic de l’àrea de Barcelona serà de franc per als serveis essencials a partir del 2 d’abril
El BOE publica el model de declaració responsable per facilitar la mobilitat dels treballadors essencials
[VÍDEO] L’emotiu comiat dels sanitaris a un pacient de 93 anys que ha rebut l’alta del coronavirus
La selectivitat a Catalunya es farà entre el 7 i el 9 de juliol
‘No sabem si sobreviuran, ens sentim impotents’, parlen els familiars de la residència d’Alcoi
Marta Tafalla: ‘Si només reaccionem quan el problema ja el tenim al damunt, malament’
L’especial ‘Jo em quedo a casa!’ de Cavall Fort és d’accés gratuït
Com puc ajudar? Totes les iniciatives per a lluitar contra el coronavirus
‘Quatre illes’, una simfonia de confinament que ja és viral
Les biblioteques continuen obertes amb més de 10.000 documents digitals a l’abast de tothom


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 842.201 casos confirmats i 41.405 morts. Del total de casos, 176.504 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 180.636 casos i 3.575 morts.
—Itàlia, amb 105.792 casos i 12.428 morts.
—L’estat espanyol, amb 94.417 casos i 8.269 morts.
—La Xina, amb 81.518 casos i 3.305 morts.
—Alemanya, amb 68.180 casos i 682 morts.

A l’estat francès hi ha 52.128 casos i 3.523 morts.

Als Països Catalans hi ha 27.159 casos i 2.257 morts.

—Al Principat, 19.991 casos i 1.849 morts (1.218 casos i 177 morts més que no ahir).
—Al País Valencià, 5.508 casos i 339 morts (398 casos i 29 morts més que no ahir).
—A les Illes, 1.069 casos i 43 morts (69 casos i 6 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 215 casos i 14 morts (18 casos i 2 morts més que no ahir).
—A Andorra, 376 casos i 12 morts (4 casos i 4 morts més que no ahir).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?


– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any