Report diari sobre el coronavirus: primer municipi confinat al País Valencià i l’Índia registra més de 75.000 casos diaris

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
31.08.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Conselleria de Sanitat ha confirmat avui el confinament de Benigànim (Vall d’Albaida) els catorze dies vinents. S’hi ha suspès l’activitat educativa presencial i s’hi han tancat centres de tercera edat, gimnasos, bars i restaurants. La consellera, Ana Barceló, ha explicat que s’havia perdut la traçabilitat dels infectats i que s’hi havien detectat 51 casos en les 196 proves fetes, cosa que ha accelerat la incidència de la covid-19. És el primer municipi del País Valencià que s’ha confinat, després del confinament, al Principat, del Segrià a començament de juliol.

A Catalunya, l’ANC manté ara com ara les mobilitzacions de l’Onze de Setembre. La presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, ha assegurat que se seguiran les indicacions sanitàries. Tanmateix, ahir el Col·legi de Metges de Barcelona va instar els partits i les entitats a evitar els actes multitudinaris durant la Diada i va advertir que el risc de rebrot era molt alt.

Pel que fa a la tornada a l’escola, Catalunya Nord serà demà el primer territori del país on els infants trepitjaran els centres aquest curs, mentre que els del País Valencià, les Illes i Andorra no hi aniran fins la setmana vinent. A Catalunya es manté la indefinició del protocol quan falten dues setmanes perquè comenci el curs. Avui la Vall d’Hebron ha fet públic el resultat d’un estudi que conclou que la transmissió de la covid-19 dels menors als adults amb qui conviuen és baixa.

En l’àmbit internacional, preocupa especialment la situació de l’Índia. D’ençà del 26 d’agost el govern ha comunicat més de 75.000 casos diaris de covid-19 i a poc a poc s’aproxima a les xifres del Brasil, el segon país més afectat del món per la pandèmia. Les morts, ara com ara, es mantenen estables, vora el miler de víctimes diàries, però és el segon país en nombre de malalts crítics.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 142.588 casos per PCR, 72.790 altes i 14.859 morts i hi ha 231 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 1.547 casos i 10 morts i hi ha 129 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 108.798 casos per PCR, 40.948 altes i 13.021 morts);
–Al País Valencià, 789 casos, 955 altes i 1 mort i hi ha 45 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 24.126 casos per PCR, 25.584 altes i 1.510 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 515 casos, 56 altes 1 mort i hi ha 54 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 8.165 casos per PCR, 5.067 altes i 239 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 323 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui s’hi han afegit 52 casos i 6 altes hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.176 casos, 908 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 25.493.109 casos confirmats i 852.217 morts. Del total de casos, 17.798.327 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.185.334 casos i 187.384 morts;
–El Brasil, amb 3.862.311 casos i 120.896 morts;
–L’Índia, amb 3.679.411 casos i 65.404 morts;
–Rússia, amb 995.319 casos i 17.176 morts;
–Perú, amb 647.166 casos i 28.788 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 455.621 casos i 29.011 morts.
*A l’estat francès hi ha 277.943 casos i 30.606 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘I sort que la covid-19 ens ha agafat menys endeutats…’

Sempre hi pot haver una situació pitjor. I penso què podia haver passat si el coronavirus ens hagués agafat fa uns quants anys, quan vàrem passar l’altra crisi. Ben segur que estaríem molt més malament que no ara. Em refereixo a un aspecte concret –econòmic, és clar–: l’endeutament que teníem llavors les famílies i les empreses i la situació financera, en general. Veníem d’uns anys ‘gloriosos’ que semblava que no s’havien d’acabar mai, amb el sector de la construcció com a locomotora i les operacions immobiliàries com a camí per a fer diners ‘segurs’ i a curt termini. La temptació d’endeutar-nos era molt gran. Eren anys en què fins i tot els mitjans de comunicació t’empenyien a fer-ho, amb un optimisme desmesurat.

Després va venir la patacada que tots recordem. I els resultats negatius, en el PIB, han trigat una dècada a superar-se, tot just poc abans de l’aparició de la covid-19. Sortosament, durant aquests anys famílies i empreses, en gran manera, han superat l’endeutament. A mitjan agost, el Banc d’Espanya –no deixa de publicar ni a l’estiu, cosa que s’agraeix– va presentar un estudi sobre ‘L’evolució dels fluxos i els balanços financers de les famílies i les empreses no financeres el 2019’, en què deia que a final de l’any passat el sector privat tenia unes condicions financeres ‘molt folgades’.

En concret, el deute de les famílies va ser del 91% de la renda bruta disponible (RBD), quatre punts menys que el 2018 i 43 punts menys que el 2007 (quan havia arribat al 134%). I, quant al PIB, equival al 57%, dos punts per sota del nivell del 2018. Pensem que l’any 2010 era del 86%, 29 punts més que ara. Val a dir que el patrimoni financer brut de les famílies va tornar a augmentar l’any passat, impulsat per la inversió en actius financers i, en una mesura més gran, per la revaloració de la seva cartera. En definitiva, el coixí financer familiar, en general, era millor.

Quant a les empreses, la ratio d’endeutament (crèdits bancaris d’entitats residents, préstecs exteriors i valors de renda fixa) va caure dos punts l’any passat, un 73% del PIB. I compte!, això vol dir un 47% per sota dels nivells màxims a què havia arribat a mitjan 2010. És a dir, que fa deu anys era del 120% del PIB. Per una altra banda, els recursos propis de les empreses han crescut considerablement de llavors ençà i per això, en general, tenen un nivell menor de solvència superior i de dependència dels bancs.

Us imagineu un entorn com el d’avui –confinament inclòs– amb les famílies endeutades fins al coll, o les empreses únicament a les mans del crèdit bancari? Sortosament, això ha millorat i és un dels aspectes que ens fa menys febles a l’hora d’afrontar la recuperació.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Eva Mateo: ‘Ens trobem malalts que han eixit de l’UCI que viuen amb molta angoixa i es desperten somniant que encara són a l’hospital’
–Science: Així és com els Estats Units podrien aprovar un vaccí contra la covid-19 abans de les eleccions –i per què això espanta alguna gent (en anglès)
–Stat: Amb la ciència i les escriptures: un pastor de Baltimore lluita contra l’escepticisme al vaccí de la covid-19 (en anglès)
–Rai News: Coronavirus, la UE s’uneix a la iniciativa de l’OMS per a un vaccí universal (en italià)
–South China Morning Post: Un pacient xinès de coronavirus es recupera després de més de cent dies en una controvertida màquina de suport vital (en anglès)
–Le Monde: Abans de començar el curs escolar, què sabem de la relació entre la covid-19 i els infants? (en francès)
–Aljazeera: Els artistes indígenes que dissenyen màscares de coronavirus (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Mestres amb màscara? Cinc trucs d’infermeria per a ajudar a connectar millor amb els nens
Sanitat confina Benigànim catorze dies arran de l’augment de casos de covid-19
La Meva Salut: l’eina per a fer consultes i tràmits relacionats amb la covid-19 des de casa
Un estudi de la Vall d’Hebron conclou que la transmissió dels menors amb la covid-19 als adults amb qui conviuen és baixa
Paluzie defensa que l’ANC ‘complirà estrictament’ les indicacions sanitàries per a mantenir la manifestació de la Diada


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any