Report diari sobre el coronavirus: Augment preocupant dels morts a Catalunya i pròrroga del confinament perimetral al País Valencià

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
03.11.2020 - 19:50
Actualització: 03.11.2020 - 19:57

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Les darreres dades actualitzades a Catalunya indiquen que han baixat tant la velocitat de reproducció de la covid-19 (que ara és d’1,02, encara damunt de la xifra recomanada) com el risc de rebrot (que, tot i baixar més de 90 punts en un sol dia i arribar  a 785, encara supera notablement els 100 recomanats). Malgrat això, la taxa d’incidència continua augmentant i ja és de 803,95 punts, i les  funeràries han declarat la mort per covid de 134 persones. Hi ha 16 pacients hospitalitzats menys que ahir, tot i que a les UCI hi ha 9 persones més que no ahir.

En l’àmbit econòmic, avui el govern ha aprovat un primer conjunt d’ajuts amb dues línies de subvencions destinades al món cultural, amb un import total de 8,4 milions d’euros, per pal·liar els efectes de les restriccions per la pandèmia. És una part de la partida extraordinària de 17,2 milions d’euros en ‘ajudes directes’ al sector ‘per cada mes d’aturada’ anunciada per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. També s’ha aprovat una línia d’ajuts a professionals i tècnics de les arts escèniques, visuals, música i audiovisual i més activitats culturals suspeses per la crisi sanitària.

Les xifres empitjoren al País Valencià, on avui s’ha informat de 2.000 positius i 20 morts. S’hi ha arribat a 204 pacients d’UCI per covid-19. El president Ximo Puig, ha anunciat que prorrogarà una setmana més el confinament perimetral del País Valencià. La mesura, segons que ha dit, ‘no afecta excessivament l’economia’, i per això es pot allargar. A més, ha refusat que el govern espanyol publiqui un decret que inclogui el confinament domiciliari, i demana d’esperar a saber amb més precisió l’impacte de les darreres mesures.

Finalment, avui s’ha fet públic un estudi vinculat al registre clínic SEMI-COIV-19 de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), que confirma que la hiperglucèmia és un factor de risc important en pacients amb covid-19 hospitalitzats no crítics. Aquesta situació s’associa amb més necessitat de ventilació mecànica, ingrés a l’UCI i risc de mort.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 366.530 casos, 16.650 morts i hi ha 771 pacients a les UCI:Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 47.585.097 confirmats i 1.215.180 morts. Del total de casos, 34.185.087 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 9.579.398 casos i 237.177 morts;
–L’Índia, amb 8.310.573 casos i 123.579 morts;
–El Brasil, amb 5.574.647 casos i 160.282 morts;
–Rússia, amb 1.673.686 casos i 28.828 morts;
–L’estat francès, amb 1.466.433 casos i 37.435 morts;
–L’estat espanyol, amb 1,313,087 casos i 36.257 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘La indústria recupera embranzida’

Avui ja tenim les dades de l’evolució de la indústria manufacturera de l’estat espanyol corresponents al mes d’octubre. És un bon aperitiu per al plat fort de demà, que ja sabrem les afiliacions a la Seguretat Social, la desocupació registrada i l’evolució del sector dels serveis, també de l’octubre. Val a dir que la indústria –alguns subsectors, per a ser més exactes– és la que recupera amb més rapidesa el terreny perdut durant els mesos forts de la crisi. Ens ho diu l’índex de directors de compres (PMI) que elabora cada mes la consultora internacional IHS.

Segons el report, la producció manufacturera va augmentar a l’octubre per quart mes consecutiu i el creixement es va accelerar fins al nivell més alt d’ençà del juliol passat. La producció va créixer, principalment, com a resposta als augments registrats en les noves comandes. Aquesta pujada va implicar també l’expansió mensual més important observada aquests darrers tres mesos. Segons les empreses enquestades, la demanda en general va ser una mica més forta, tot i que continua essent limitada, a causa de les dificultats persistents relacionades amb la covid-19.

El cas és que el moviment més gran del mercat va originar un augment de comandes procedents de l’estranger, amb el benentès que el creixement va ser relativament modest. Les empreses indiquen que els punts geogràfics més compradors són Europa i l’Àfrica del Nord. Finalment, les expectatives de producció per als dotze mesos vinents es van tornar a enfortir a l’octubre i la confiança va aconseguir el nivell més alt del febrer passat ençà. El sentiment positiu es vincula –una vegada més– amb l’esperança que la pandèmia s’haurà controlat completament d’ací a un any i que hi haurà una forta recuperació econòmica en marxa.

És obvi que aquesta recuperació de l’estat espanyol s’esdevé en un entorn favorable per a la indústria, que és el de tota la zona euro. Segons la mateixa font, la lectura de l’octubre per a la zona també va ser la més bona de les registrades per l’estudi en vint-i-set mesos i va mantenir la ratxa actual de creixement continu que havia començat al juliol. Però la recuperació no es fa a un ritme uniforme. L’excel·lent resultat d’Alemanya, per exemple, reflecteix en gran manera el patró recent de creixement de la demanda. Les comandes d’automòbils, equips comercials i maquinària han augmentat a mesura que l’economia mundial s’ha reactivat després dels confinaments, cosa que ha beneficiat els productors alemanys en particular. En canvi, les noves comandes de béns de consum han estat a punt d’estancar-se a l’octubre, a causa de les exportacions, que fins i tot van tornar a baixar, segurament per l’augment de la pandèmia, pels mercats laborals debilitats i pel sentiment moderat del consumidor.

Em sembla un fet important de destacar i que hem de tenir molt present. No solament el creixement és asimètric per països, sinó també per sectors. De fet, la debilitat renovada de les empreses orientades directament a la venda al consumidor ens ha de servir de recordatori que, si bé el sector industrial, en conjunt, es pot anar recuperant, la sostenibilitat d’aquesta recuperació dependrà del fet que el comportament de les economies domèstiques torni a la normalitat, i també de l’enfortiment dels mercats laborals. És a dir, que la indústria que produeix béns de consum es va quedant endarrerida en la cursa per la recuperació. Per això el director de l’informe conclou que, ‘ateses les segones onades d’infeccions pel virus que ens sacsegen, aquesta normalitat sembla que encara és una mica llunyana’.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Cristina Sánchez Miret: ‘Amb la covid-19, han jugat amb la por per aturar-ho tot’
–Los Angeles Times: Un supervivent. El director d’una funerària. Un matrimoni dividit. Com l’experiència de la covid modela el vot dels nord-americans (en anglès)
–Público: Com prevenir la següent pandèmia? Admetent que tenen relació la salut dels humans, dels animals i del planeta (en portuguès)
–Deutsche Welle: Els hospitals de Bèlgica, a la vora del col·lapse per l’augment de casos de covid (en anglès)
–Infobae: Els dilemes entorn de la primera i la segona onades: diferències i semblances entre Europa, els Estats Units i l’Argentina (en castellà)
–South China Morning Post: Corea del Nord té camps de quarantena ocults a la frontera amb la Xina? (en anglès)
–Politico: La República Txeca demana ajuda d’urgència a l’OMS per l’augment del coronavirus (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Puig prorrogarà set dies més el confinament perimetral del País Valencià
La hiperglucèmia dels hospitalitzats per covid s’associa a més necessitat de ventilació i risc de mort


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any