Report diari sobre el coronavirus: Els governs hi insisteixen: cal menys interacció social

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
27.08.2020 - 19:50
Actualització: 27.08.2020 - 19:55

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El missatge dels governs continua essent contundent i repetitiu: la situació empitjora i cal que fem menys vida social. El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha explicat que la situació epidemiològica global de Catalunya per la covid-19 havia empitjorat aquestes darreres tres setmanes i que l’objectiu és arribar al 14 de setembre havent-la capgirada. Semblaria que aquest advertiment no és cap novetat, però sí que es pot dir que els responsables de la salut pública són cada vegada més explícits a l’hora d’advertir que potser no fem bé allò que ens pensem que fem bé. És a dir, que és fàcil que ens relaxem en les relacions familiars i quan estem amb amics i que llavors no prenem les precaucions necessàries. Argimon també ha remarcat la importància que es compleixin els aïllaments i ha donat una dada alarmant: un 13% dels qui tenen la covid-19 no segueix correctament l’aïllament, i aquesta xifra augmenta fins al 45% en els contactes estrets.

La consellera de Salut de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló, ha prorrogat algunes restriccions. Concretament, a la ciutat de València es manté la suspensió de les visites a les residències i la limitació de les reunions a un màxim de deu persones, com també passa al Principat i a les Illes.

Dins les mesures contra la covid-19, com a mesura de prevenció, la campanya de vaccinació de la grip s’avançarà al mes d’octubre, amb una incidència especial en la gent gran i els sanitaris.

Per a garantir la seguretat per a la Diada, l’ANC ha acordat amb el PROCICAT un seguit de mesures, com el fet que les manifestacions siguin estàtiques, amb dos metres de distància, que hi hagi controls d’accessos i que els assistents s’hagin d’inscriure. A més, no recomana que vagin a les concentracions els més vulnerables a la malaltia, com és ara gent gran o col·lectius de risc.

En l’àmbit econòmic, el SEPE donarà només trenta dies als qui tinguin un ERTO perquè retornin els diners que l’administració ha pagat de més per error.

L’estat espanyol continua essent l’estat europeu amb més casos nous, en aquesta segona onada. L’estat francès comença a tenir unes xifres altes. Ahir va encapçalar les xifres europees, amb 5.429 nous casos en vint-i-quatre hores. Mentrestant, estats com ara Itàlia, Alemanya i el Regne Unit es mantenen per sobre dels 1.000 casos diaris sense arribar als 2.000


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 134.440 casos per PCR, 71.100 altes i 14.816 morts i hi ha 216 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 1.288 casos i 13 morts i hi ha 129 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 103.519 casos per PCR, 40.948 altes i 12.985 morts);
–Al País Valencià, 436 casos, 430 altes i 3 morts i hi ha 42 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 22.035 casos per PCR, 24.188 altes i 1.506 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 525 casos i 292 altes i hi ha 41 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 7.465 casos per PCR, 4.788 altes i 237 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 3 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 323 casos, 283 altes i 35 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han reportat 1.098 casos, 893 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 24.464.640 casos confirmats i 832.242 morts. Del total de casos, 16.967.210 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.015.317 casos i 183.959 morts;
–El Brasil, amb 3.731.022 casos i 117.996 morts;
–L’Índia, amb 3.377.908 casos i 61.646 morts;
–Rússia, amb 975.576 casos i 16.804 morts;
–Sud-àfrica, amb 615.701 casos i 13.502 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 426.818 casos i 28.971 morts.
*A l’estat francès hi ha 253.587 casos i 30.544 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘La por ens ha fet més estalviadors?’

Avui el Banc d’Espanya ha publicat les estatístiques de dipòsits bancaris corresponents al mes de juliol. Eren especialment interessants per a seguir el comportament dels estalviadors en el període de la crisi de la covid-19. No s’ha comentat gaire, però el fet és que del març al juny els diners col·locats en els comptes de les famílies a la banca han augmentat notablement, malgrat que les entitats no ofereixen cap mena d’incentiu en forma d’interès.

Les xifres són molt importants. Del febrer al juny els dipòsits de particulars als bancs han pujat de 41.000 milions d’euros a tot l’estat espanyol (malauradament, només hi ha estatístiques per comunitats autònomes fins al març). Això significa que en quatre mesos han crescut a un ritme del 4,8%. Si tots els mesos de l’any fossin com aquests, la xifra seria d’un 14,4%. Un percentatge brutal, si tenim en compte que la mitjana de creixement d’aquests últims cinc anys ha estat del 2,6%. La raó sembla evident: la gent ha tingut por del futur i ha estalviat més del compte. Si els catalans hem actuat amb el mateix criteri, calculem que l’estalvi d’aquests mesos haurà estat d’uns 6.000 milions d’euros a les oficines bancàries del Principat. Un pessic de gairebé 800 euros per persona de mitjana.

Aquest fenomen el va explicar molt bé el Banc d’Espanya al butlletí econòmic del segon trimestre. Deia que la taxa d’estalvi de les cases havia mostrat un fort repunt el segon trimestre de l’any. El retrocés del consum, molt condicionat per les mesures de confinament, fou considerablement més intens que no el de les rendes i la caiguda s’havia esmorteït amb les mesures de suport fiscal. Afegia que els indicadors disponibles apuntaven a una contracció important de la despesa en béns de consum, especialment intensa en el cas dels béns personals i per a la llar. La crisi sanitària també ha originat un deteriorament dels indicadors de confiança, que atenyen mínims històrics.

Bé, la notícia d’avui sobre les dades del juliol és que sembla que s’ha frenat el creixement desmesurat de l’estalvi, perquè pràcticament s’ha repetit la xifra de dipòsits bancaris de les famílies. Malgrat això, els creixements que s’apunten encara són importants: són d’un 7,1% en taxa interanual (respecte del juliol de l’any passat). I per què s’han frenat ara? Podríem fer dues hipòtesis. Primera, que les capacitats d’estalvi de molta gent ja haguessin arribat al límit, després de mesos de greus problemes per a continuar endavant. I, segona, que no hi hagués tanta por i que la gent que pot gastar ja fes més despesa. Entre els dos extrems hi ha la resposta correcta, que ara com ara no podem saber. I, és clar, sempre hi ha una tercera hipòtesi: que el juliol hagi estat un parèntesi i prou i no un canvi de comportament.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Pere-Joan Cardona: ‘Fas anar tothom amb morrió i en una terrassa els permets de treure-se’l, és una incoherència’
–Deutsche Welle: El vaccí de la covid-19: del laboratori a la porta de casa (en anglès)
–Le Journal du Dimanche: Com ensenyar amb la cara emmascarada? (en francès)
–The Guardian: ‘No us podeu acostar, però tampoc no us podeu allunyar’: les creences culturals llatines xoquen amb la mesures contra la pandèmia (en anglès)
–Infobae: L’impacte econòmic del coronavirus al Brasil: més de 135.000 comerços van tancar durant el segon trimestre (en castellà)
–The Independent: L’hivern s’acosta: fins a quin punt hem d’estar preocupats pel coronavirus? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Totes les mesures de prevenció que aplicarà l’ANC perquè la Diada sigui segura
El sector musical, en peu de guerra arran de l’allau de cancel·lacions dels concerts
El SEPE donarà només 30 dies per retornar els diners que ha pagat de més per error
Puig demanarà 150 rastrejadors de l’exèrcit espanyol
L’OMS veu viable de reobrir les escoles a Europa però avisa que la tardor serà ‘complicada’
Gaza: sota setge, sense electricitat i amb la covid-19 a punt d’esclatar


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any