Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.

Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha reconegut avui que els canvis en la producció del vaccí de Pfizer, que han originat incompliments en els lliuraments de les dosis, ja afecten l’estratègia de vaccinació. La consellera ha dit que el departament haurà de prioritzar de moment l’administració de segones dosis, en lloc d’augmentar els vaccinats amb la primera dosi. El govern ha rebut 57.000 dosis del vaccí aquesta setmana que, segons Vergés, acabaran essent 69.000 gràcies a haver descobert fa poc que de cada vial es pot extreure una dosi extra si s’empra una xeringa de baix volum mort. Però, malgrat aquest augment, planificar-ne l’administració de primeres dosis és arriscat perquè no se sap si els lliuraments de Pfizer permetran d’aplicar les segones en els terminis requerits perquè el vaccí sigui efectiu. La consellera ha afirmat que reclamarien al govern espanyol les 30.000 dosis del vaccí que no han arribat.

Els canvis de Pfizer no són els únics que han aixecat crítiques. La Unió Europea ha elevat el to contra la farmacèutica AstraZeneca, que produeix el vaccí de la Universitat Oxford, i que ha anunciat un retard en el lliurament de les dosis a què s’havia compromès. Alts càrrecs de la Comissió Europea es reuniran avui al vespre amb la companyia per mirar que rectifiqui, i mentrestant no han amagat el seu recel. L’eurocomissiària de Salut, Stella Kyriakides, considera que les explicacions de la companyia no són satisfactòries. “Volem saber on s’han produït les dosis i a qui s’han distribuït“, ha dit. L’autorització del vaccí d’Oxford i AstraZeneca podria arribar aquesta setmana mateix. Tot plegat, mentre la situació empitjora arreu d’Europa. Avui, Brussel·les proposa de restringir els viatges a les zones amb una incidència de més de 500 casos.

Mentrestant, la preparació perquè les eleccions al Principat es facin el 14 de febrer va endavant, tot i que els indicadors epidemiològics continuen essent preocupants. Avui Vergés ha explicat que ja hi ha transmissió a Catalunya de la variant britànica, més contagiosa. L’epidemiòleg Oriol Mitjà considera que són “inconcebibles” i un “despropòsit” les conseqüències de no ajornar les eleccions. Avui, el director general de Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha confirmat que els membres de les meses hauran de fer servir equips de protecció individuals durant la darrera franja horària de votació, i que els faran proves de diagnòstic, tal com va avançar VilaWeb. Un altre dels interrogants sanitaris de les eleccions és qui rellevarà el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, que ha dit que demà mateix deixarà el càrrec per ser candidat del PSC.

El govern també ha anunciat que desplega 618 milions d’euros en ajuts per als treballadors i les petites empreses més afectats per la pandèmia. Durant aquest trimestre, els treballadors en situació d’ERTO i amb ingressos baixos rebran un ajut mensual de dos-cents euros. Les empreses amb menys de cinquanta treballadors que tenen part de la plantilla en situació d’ERTO rebran dos mil euros per cada treballador si es comprometen a mantenir els llocs de feina; i els treballadors autònoms amb menys ingressos, a més, podran accedir a una prestació de dos mil euros.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 808.081 casos, 23.744 morts i hi ha 1.448 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 99.980.188 casos confirmats i 2.143.887 morts. Del total de casos, 72.012.137 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 25.734.127 casos i 429.758 morts;
–L’Índia, amb 10.677.710 i 153.624 morts;
–El Brasil, amb 8.850.135 casos i 217.133 morts;
–Rússia, amb 3.738.690 casos i 69.918 morts;
–Regne Unit, amb 3.669.658 casos i 98.531 morts;
–L’estat francès amb 3.057.857 casos i 73.494 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 2.593.382 casos i 56.208 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Què pot fer una família amb dos-cents euros el mes?’

El govern de la Generalitat ha presentat avui un pla d’ajuts directes i d’abast trimestral per donar suport als col·lectius i sectors econòmics més afectats per les mesures de contenció de la pandèmia de la covid-19. Té un import de 618 milions d’euros del gener al març. VilaWeb ja n’ha informat aquest migdia. El vice-president i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha dit: “Ara és el moment en què cal concentrar tots els esforços i posar tota la carn a la graella per salvar l’economia d’aquest país.” I ha afegit: “La Generalitat farà un esforç extraordinari mitjançant el pressupost de la Generalitat”, per activar aquesta setmana mateix el nou paquet d’ajudes “amb esquema trimestral”. Alhora ha fet un retret dur a la Moncloa: “No pot ser que el govern espanyol sigui el que menys percentatge del PIB hagi destinat a ajudes directes.” Jo crec que encara ha fet curt…

Des de l’altra banda, el president de PIMEC, Josep Gonzàlez, ha valorat l’esforç del govern, però no ha amagat que les mesures havien d’haver arribat abans i que a l’hora d’atorgar-les cal una visió més estratègica. Tampoc no s’ha estat de dir que els ajuts a les pimes són lluny de les seves necessitats per subsistir i que haurien de ser superiors. “Cal que cada administració assumeixi la seva part de responsabilitat en el desafiament de mantenir viu el nombre més gran d’empreses possible”, ha afegit. Una manera elegant de dir que Madrid no ajuda, però que allò que es pot fer des d’aquí és totalment insuficient, que els diners que es poden gastar són massa escassos, atesa l’envergadura de la crisi.

La Cambra també considera insuficients els ajuts aprovats per a pimes i autònoms, i exigeix més implicació de l’estat espanyol per a pal·liar els efectes de la crisi. A la nota que ha passat aquest vespre esmenta concretament la partida destinada a empreses amb menys de cinquanta treballadors, que serà de 208 milions d’euros, una suma insuficient si tenim en compte que, segons els seus càlculs, per compensar el 50% de les pèrdues a les empreses caldrien pel cap baix 800 milions d’euros.

De fet, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, conscient de la insuficiència dels ajuts i del poc marge de maniobra de la Generalitat, ja havia reconegut a la conferència de premsa: “Ens agradaria posar molts més diners sobre la taula, tota la carn a la graella, però la Generalitat només recapta el 5% de tots els impostos que es recapten a Catalunya, no recaptem cap gran tribut, no podem emetre deute al 0%, no podem accedir als fons europeus com el SURE o el MEDE, ni tampoc participem directament en els fons Next Generation, que arribaran a partir de l’estiu.” I tot seguit ha afegit: “Però enteníem que la prioritat era salvar el màxim possible d’autònoms i empreses fins que no arribi la recuperació econòmica, a partir de la vacuna, que afluixi la pressió al sistema sanitari i permeti de normalitzar la vida econòmica.”

La valoració que en fa el sindicat CCOO és positiva, i en una nota ha remarcat que d’aquí a pocs dies s’han de concretar els criteris de tramitació, procediment i concreció dels ajuts. Tanmateix, destaca que l’objectiu és signar l’acord com més aviat millor, perquè els diners arribin de pressa a empreses, autònoms i treballadors.

Jo diria que, després de veure les mesures i sentir què han dit els tres consellers aquest migdia –també hi ha intervingut el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani–, la sensació és que s’ha fet un exercici de bona voluntat, però que d’on no n’hi ha no en pot rajar, és a dir, que la quantitat de diners que s’aporten és molt allunyada de la que necessiten avui les pimes i els autònoms, com ha insinuat el conseller Tremosa, que és qui veu més de prop què passa al món empresarial.

Sí que m’ha sorprès la contundència del conseller de Treball quan ha assegurat que el nou ajut destinat als treballadors afectats per ERTO és perquè no cobren des de fa tres mesos. Segons Homrani són 100.000 treballadors que estan en aquesta situació. Em sembla una bestiesa, perquè en total n’hi ha uns 175.000; i encara més quan sentim que la ministra sempre diu que tot això dels pagaments funciona bé. És obvi que Madrid no diu la veritat, perquè tots coneixem gent en aquesta situació, però no pensava que la xifra fos tan alta. De totes maneres, no sé si trauran de la pena cap família en situació desesperada aquests 200 euros mensuals que els faran arribar en un sol pagament, esperem que molt aviat.

En el fons, com ja vaig escriure fa un temps, mantinc la sensació que ens belluguem enmig de la més trista misèria. També és ben trist que a una pime li donin 2.000 euros per treballador en ERTO, però que no pugui acomiadar ningú en un any. Això queda bé de dir, però no és tan fàcil d’aplicar en la realitat. Em sembla bona la idea de destinar ajuts a la formació de treballadors en situació d’ERTO, però els 25 milions d’euros amb què es preveu beneficiar-ne uns 10.000 (2.500 euros per persona) em sembla que fan molt curt.

Quant als 2.000 euros que rebran tots els autònoms que els sol·licitin i compleixin els requisits de l’ajut anterior, em sembla una mesura positiva. L’estimació que fa el govern és d’un pressupost de 280 milions d’euros, de manera que se’n beneficiarien uns 140.000 treballadors autònoms, com el mes de desembre.

El fet que vegi insuficients els ajuts, comparats amb la magnitud del desastre, em sembla que ens passa a tots els qui tenim ulls per a veure-hi i orelles per a sentir-hi. El problema és el govern espanyol. De fet, l’estat espanyol és l’únic d’Europa on el govern no ha donat ajuts als afectats per tancaments i caigudes del negoci. Tots els ajuts directes que han rebut pimes i autònoms han vingut de les comunitats autònomes, amb més importància o menys . A la conferència de premsa s’ha assegurat que Catalunya és la que més ajuts ha donat. No he tingut temps de comprovar-ho, però em fa l’efecte que al País Basc poden haver estat superiors. Tanmateix, tornant al nus de la qüestió, no pot ser que el govern espanyol continuï pensant que tot es pot solucionar amb avals de l’ICO. Amb aquesta manera d’actuar, no ha fet sinó malbaratar els balanços d’un feix d’empreses que tindran dificultats a l’hora de renegociar els préstecs. I com més s’allargui la pandèmia, pitjor.

En definitiva, un paquet de mesures, que cal valorar bé –per la intenció que té–, però que és totalment insuficient per a pal·liar els problemes de tants milers de pimes i autònoms que es troben amb l’aigua al coll. Malauradament, no és sinó un pegat en una ferida profunda.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Nacho Domingo: “És una utopia dir que el personal es pot canviar cada dia de màscara FFP2”
–Stat: El dia que vam deixar que la covid esdevingués incontrolable (en anglès)
–Infobae: Quins estats gestionen millor la pandèmia? (en castellà)
–Vox: Per què els científics estan més preocupats per la variant la covid-19 descoberta a Sud-àfrica (en anglès)
–Franceinfo: L’Institut Pasteur atura el seu principal projecte de vaccí, menys eficaç que no es preveia (en francès)
–Euronews: Els més pobres del món trigaran més de deu anys a recuperar-se econòmicament de la pandèmia (en anglès)
–The Straits Times: Covid-19: seguiment de la cursa del vaccí (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

L’origen del virus de la covid-19: pren força la hipòtesi de la cria de visons
Brussel·les proposa de restringir els viatges a les zones amb una incidència superior a 500 casos
El govern destina 618 milions d’euros en ajuts a autònoms, treballadors en situació d’ERTO i petites empreses
Oxfam avisa que la pandèmia deixarà a l’estat espanyol nivells de pobresa inèdits
Mitjà alerta sobre els riscs de fer les eleccions el 14 de febrer
Un estudi investigarà els efectes de la covid persistent en sis-cents pacients durant un any
Podem vol que Armengol aclareixi si hi ha càrrecs polítics que s’hagin vaccinat irregularment


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

S'ha afegit la noticia a Favorits