Report diari sobre el coronavirus: La reinfecció, una possibilitat que preocupa

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
25.08.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Una nova preocupació fa créixer la incertesa sobre la covid-19. Si ahir es va fer públic que un hongkonguès s’havia reinfectat, avui científics neerlandesos i belgues han anunciat que s’havien detectat nous casos de reinfecció. Aquestes informacions ha sorprès els experts, que esperaven que entre dues infeccions passés un període de temps més llarg. Ara s’haurà d’estudiar si aquestes infeccions vénen de dues soques diferents i com ha evolucionat el virus.

Als Països Catalans, les dades d’avui sobre la incidència de la covid-19 indiquen que la situació crítica d’aquests dies no millora i, fins i tot, s’agreuja, especialment a les Illes, on avui els casos actius han augmentat d’un 42% i hi ha 37 ingressats a les UCI.

A banda les dades, allò que més preocupa és com començarà el curs escolar. Sobre això, al Principat s’ha fet avui un altre pas endavant. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el d’Ensenyament, Josep Bargalló, han presentat el pla perquè els centres escolars puguin tornar a obrir el mes entrant. ‘En cap cas no es preveu un tancament general d’escoles com es va fer el curs passat’: amb aquesta claredat, la consellera de Salut feia referència a un possible tancament generalitzat. Però també ha advertit que hi haurà casos de covid-19 a les escoles, ‘perquè l’epidèmia és aquí, hi ha transmissió comunitària’. Per això ha recordat que el pla preveu com tractar-los. VilaWeb ha preparat l’informe ‘Com serà la reobertura de les escoles a Catalunya?. Per una altra banda, el govern d’Andorra ha presentat un pla de tornada a l’escola amb proves a gran escala a estudiants i professors.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet públic que havia canviat de parer sobre com gestionar la pandèmia. Després de mesos de defensar un estat d’alarma centralitzador amb la consigna ‘El virus no hi entén, en territoris’, ha ofert als presidents de les comunitats autònomes de poder demanar declaracions d’estat d’alarma.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 130.197 casos per PCR,  69.654 altes i 14.783 morts i hi ha 217 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 795 casos i 5 morts i hi ha 138 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 101.441 casos per PCR, 40.948 altes i 12.959 morts);
–Al País Valencià, 772 casos, 345 altes i 4 morts i hi ha 38 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 20.770 casos per PCR, 23.299 altes i 1.502 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 908 casos, 247 altes i 1 mort i hi ha 37 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 6.604 casos per PCR, 4.247 altes i 235 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 3 pacients a les UCI (en total s’hi han reportat 322 casos, 283 altes i 34 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han reportat 1.060 casos, 877 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 23.901.406 casos confirmats i 819.134 morts. Del total de casos, 16.439.869 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 5.923.582 casos i 181.479 morts;
–El Brasil, amb 3.627.961 casos i 115.476 morts;
–L’Índia, amb 3.211.848 casos i 59.305 morts;
–Rússia, amb 966.189 casos i 16.568 morts;
–Sud-àfrica, amb 611.450 casos i 13.159 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 420.809 casos i 28.872 morts.
*A l’estat francès hi ha 244.854 casos i 30.528 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Enmig de la crisi i competint a la Champions’

Enmig de la crisi, ens oblidem moltes vegades que no tot és negre. Que hi ha sectors que continuen funcionant bé a casa nostra. I fins i tot milloren. Ahir, per exemple, es feia públic –amb poc ressò– que a Catalunya han crescut les exportacions agroalimentàries d’un 9,2% el primer semestre del 2020, de manera que s’hi manté el superàvit comercial. En parlem poc i és injust, perquè el sector agroalimentari ha esdevingut un dels motors de Catalunya per a combatre els efectes econòmics de la pandèmia de la covid-19.

Sabíeu que la facturació d’aquest sector equival a més del 16% del PIB català i, per tant, és un dels capdavanters i un hub de referència a Europa? Doncs, sí. El conjunt del sector agroalimentari i la indústria auxiliar té –segons dades del 2017– 164.372 treballadors i origina un volum de negoci global de 38.205 milions d’euros. L’integren 57.423 explotacions agràries, 3.922 indústries d’alimentació i begudes i 436 establiments de la indústria auxiliar. Com veieu, no s’hi compta la distribució. I, a més, la indústria transformadora d’aliments de Catalunya equival al 24% de la xifra de negoci de tot l’estat espanyol.

N’he volgut parlar amb Ramon Sentmartí, director gerent de PRODECA, una empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, que proporciona serveis de suport en internacionalització i comerç exterior a aquest sector. I les seves explicacions són ben interessants en aquests temps de foscor. M’ha destacat un parell d’aspectes que fan de bon saber.

En primer lloc, m’ha explicat que, malgrat Trump i els aranzels, el Brexit i el coronavirus, les exportacions del sector van a contracorrent de la major part de sectors i continuen creixent, mentre van obrint mercats: ja exporten a gairebé dos-cents països, amb una última i especial novetat, que és la Xina. També és molt important de saber que creix més de pressa la facturació que no el volum, i això vol dir que exportem productes de més valor afegit. ‘Competim a la Champions, pels productes i pel servei que donem’, m’ha dit. És cert que no tots els subsectors van a la mateixa velocitat, com el vinícola o el canal ‘horeca’ (la indústria que prepara i serveix menjars i begudes al mercat que concentra hotels, restaurants i cafeteries).

Crec que el fet més important és que, mirant endavant, el sector agroalimentari català té un gran potencial de futur gràcies a una demanda mundial creixent de productes amb valor afegit. Alineada amb els mercats més exigents, Catalunya és un dels clústers agroalimentaris capdavanters i referents a Europa, amb productes de valor afegit amb una àmplia varietat d’aliments i begudes de qualitat, alts nivells de seguretat alimentària i capacitat d’innovació i d’adaptació a les principals tendències de creixement.

Crec que és bo –i necessari– de recordar avui que no tot va tan malament com el pessimisme regnant ens empeny a creure. Aquí en tenim un bon exemple.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Com serà la reobertura de les escoles a Catalunya? Grups estables i més reduïts, màscares i entrades esglaonades
–La Repúbblica: El contagi de la màfia: així és com el crim explota l’epidèmia (en italià)
–CNN: Fauci alerta contra l’autorització prematura del vaccí contra el coronavirus (en anglès)
–Franceinfo: França produirà 100 milions de màscares sanitàries a la setmana al desembre (en francès)
–Stat: Quatre opcions sobre com podem desenvolupar la immunitat contra la covid-19 (en anglès)
–Time: El científic xinès que va seqüenciar el primer genoma de la covid-19 parla sobre les controvèrsies que envolten la seva obra (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Sánchez reconeix l’error: les comunitats autònomes podran gestionar l’estat d’alarma
Andorra prepara la tornada a l’escola amb proves en massa a estudiants i professors
Entren en vigor les mesures per a frenar la covid-19 a Canovelles, Granollers i les Franqueses del Vallès
Un jutge impedeix les restriccions del govern a Terrassa: ‘L’evolució és positiva’
L’aïllament, una mesura bàsica per a aturar els contagis de covid-19


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any