Report diari sobre el coronavirus: la queda pren força a tot el país i s’endureixen les restriccions a Mallorca i Eivissa

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
22.10.2020 - 19:50
Actualització: 22.10.2020 - 19:54

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La queda pren força a tot el país com a mesura per a mirar de frenar la segona onada del coronavirus. A Catalunya Nord s’ha decretat de les nou del vespre a les sis del matí a partir de la mitjanit de divendres i durant les sis setmanes vinents, i el govern valencià ha defensat a la reunió del Consell Interterritorial de Salut que aquesta mesura s’apliqués entre la mitjanit i les sis del matí a tot l’estat espanyol fins el 9 de desembre. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya vol esperar a comprovar els resultats de les restriccions que van entrar en vigor la setmana passada en el sector de la restauració abans de decidir res sobre la queda. De moment, la decisió s’ha ajornat. A Andorra, el govern va descartar ahir de decretar la queda.

Paral·lelament, el govern de les Illes ha endurit les restriccions a Mallorca i Eivissa. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha explicat que les trobades socials i familiars es limitaven a sis persones, que es prohibia de servir a les barres dels bars i restaurants i de vendre alcohol en comerços a partir de les deu de la nit i que es limitaria a la meitat la cabuda dels centres comercials. En gimnasos, instal·lacions esportives i centres de culte, la cabuda es rebaixa al 30%. En canvi, la situació epidemiològica favorable a Formentera ha permès que s’hi flexibilitzin les mesures. Les trobades a l’exterior podran ser amb vint persones, a tot estirar, i les terrasses de bars i restaurants tindran una cabuda del 75%. A més a més, es reobriran els parcs infantils i els clubs per a gent gran. Per la seva banda, el govern català limitarà la cabuda dels parcs naturals i els respectius aparcaments per a evitar la massificació de la muntanya. El govern ha arribat finalment a un acord amb els metges del MIR per a desconvocar la vaga, que consisteix en un augment del 7,9% del sou i la limitació de les guàrdies.

El doctor Oriol Mitjà ha dit avui a Catalunya Ràdio que el president Quim Torra li va oferir de formar part del govern amb la creació d’un comissionat, però que ERC no ho va veure amb bons ulls i va refusar-ho per la falta d’entesa entre els dos socis de govern. A més, ha reiterat les crítiques al Departament de Salut per la gestió de la pandèmia i ha dit que no s’havien aplicat les recomanacions d’un grup de vint experts del qual formava part.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 260.663 casos per PCR, 110.966 altes i 15.916 morts i hi ha 454 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 3.998 nous casos, 3 morts i 282 pacients a les UCI (en total, 187.142 casos per PCR, 40.948 altes i 13.704 morts);
País Valencià, avui hi ha 1.060 nous casos, 679 altes, 10 morts i 117 pacients a les UCI (en total, 52.676 casos per PCR, 53.671 altes i 1.753 morts);
Illes, avui hi ha 183 nous casos, 120 altes, 8 morts i 38 pacients a les UCI (en total,16.660 casos per PCR, 13.594 altes i 351 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 9 pacients a les UCI (en total, 374 casos, 283 altes i 45 morts);
Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 8 pacients a les UCI (en total, 3.811 casos, 2.273 altes i 63 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 41.660.433 confirmats i 1.138.793 morts. Del total de casos, 31.016.573 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.595.023 casos i 227.516 morts;
–L’Índia, amb 7.727.289 casos i 117.011 morts;
–El Brasil, amb 5.303.520 casos i 155.500 morts;
–Rússia, amb 1.463.306 casos i 25.242 morts;
-Estat espanyol, amb 1.046.641 casos i 34.366 morts.

*A l’estat francès hi ha 957.421 casos i 34.048 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Els ERTO tornen a créixer amb força’

‘S’acosta el segon gran col·lapse del SEPE amb els ERTO, sense haver-se resolt el problema de cobrament de milers de treballadors. Cal transferir les polítiques passives a les comunitats autònomes. Cal una gestió de proximitat més eficient.’ Em va cridar l’atenció aquesta piulada d’abans-d’ahir que va fer el secretari general de la CECOT, David Garrofé. I vaig pensar que tenia raó. Només a Catalunya, del dia 16 (tancament de bars i restaurants) fins ahir s’han presentat 3.689 nous expedients, que afecten unes 30.000 persones, segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Això és una mostra de què pot passar a tot l’estat espanyol, on, de moment, hi ha un feix de ciutats i regions amb alts nivells d’infecció i confinaments perimetrals, que poden augmentar. Si fos el cas, es pot haver d’afrontar una segona onada d’ERTO, quan encara hi ha molts caps per lligar de la primera. Diuen que hi ha milers i milers de persones que no han cobrat i centenars de milers d’errors que es van resolent de mica en mica.

Què n’hem après, a la primera onada, sobre el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE)? Doncs que no està preparat per a gestionar un volum gaire gros de feina, per manca de recursos. N’hem vist també la prepotència, perquè no vol cedir part de la feina a la Generalitat de Catalunya, com li va oferir. Sens dubte, un ajut de més de mil treballadors a Catalunya hauria agilitat la gestió, hauria evitat els embussos que hi ha hagut i hauria facilitat la comunicació, cosa que ha estat impossible als qui ho han intentat.

Amb vista a la segona onada, probablement han après la lliçó dels problemes que han encarat i alguna cosa deuen haver resolt, però continuarà essent insuficient. Per això, quan parlo amb Garrofé, m’insisteix en la necessitat que es transfereixin les polítiques passives a les comunitats autònomes, perquè la gestió de proximitat sempre és més eficient. ‘No té gens de sentit que un estat descentralitzat com el nostre no s’aprofiti dels avantatges de contacte que això li aporta i sobretot en moments com aquests’, diu. Jo també penso que cal articular una estructura de proximitat per a millorar la gestió. És molt dur perdre la feina, no cobrar allò que et toca i que, a més, et menystinguin les institucions encarregades de solucionar els tràmits, pel fet de ser centralitzades.

El fons del problema està en la concepció inicial d’unes transferències incompletes en l’aspecte laboral. Recordem que es consideren polítiques actives les que es dediquen a procurar feina als desocupats, és a dir, a facilitar-los la inserció en el mercat laboral, amb entrevistes d’orientació, cursos de formació, itineraris d’ocupació… Aquestes polítiques actives haurien d’avenir-se, segons l’esperit de la legislació, amb les polítiques passives d’ocupació, que són les que proporcionen als desocupats les prestacions i subsidis per desocupació i ara pels ERTO.

La contradicció és que les actives són a les mans de les comunitats i les passives a les de l’estat. Això implica que hi ha dues administracions que haurien de cooperar amb una finalitat comuna: cercar feina per a qui no en té i amorosir-li la situació amb diligència. La separació entre les unes i les altres és una greu dificultat, com hem comprovat a bastament, però Madrid sembla que vol mantenir el control de les passives, que vol dir tocar diners.

Preveient el xàfec que segurament ens caurà al damunt, el SEPE –el govern espanyol, vaja– hauria de repensar seriosament com actuar en aquesta segona onada, per no repetir les barbaritats de la primera, que encara ara perjudiquen molts milers de treballadors. En part, si volen passar a una gestió de proximitat més eficient, ho tenen a l’abast, però, és clar, sense voluntat política no hi ha res a fer. No em sembla just que, podent millorar la situació de milers de famílies que ho passen molt malament, no es faci simplement perquè no es vol cedir el control d’uns diners. Seria molt bo per a tothom que rectifiquessin.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Daniel López Codina: ‘Seria absolutament immoral de caure en la situació del març’
–Politico: La Comissió Europea envia els primers ventiladors rescEU a la República Txeca (en anglès)
–Público: Al cap i a la fi, qui pot passar deu dies aïllats? (en portuguès)
–Open Democracy: Les dones indígenes denuncien racisme i abandonament durant el part per la covid-19 al Canadà (en anglès)
–Franceinfo: L‘epidèmia també progressa als departaments rurals (en francès)
–Time: Ara pot aconseguir un vaccí contra la covid a la Xina. Això podria no ser bo (en anglès)
–Stat: L’escassetat de medicaments bàsics pot empitjorar a mesura que la covid-19 s’intensifiqui (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Anna Lluch: ‘Comunicar bé un diagnòstic de càncer forma part de la cura’
Puig analitza amb síndics i agents socials la petició de la queda al País Valencià
El govern endureix les restriccions a Mallorca i Eivissa
Mitjà explica que les baralles entre partits van impedir que ell assumís la lluita contra la covid-19
Catalunya Nord, primer territori del país a decretar la queda
El Botànic defensa una queda fins el 9 de desembre per a contenir la segona onada
El govern català limitarà la cabuda dels parcs naturals i la dels aparcaments
Crit d’alerta de treballadors de l’Hospital del Mar, que té pacients als passadissos per l’augment d’ingressos
La ministra d’Afers Estrangers belga, ingressada a l’UCI per la covid-19
El pacient que va estar més temps a l’UCI per la covid s’ha mort un mes després d’haver-ne sortit
La UE retira l’autorització per viatjar al Canadà, Geòrgia i Tunísia pels rebrots


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any