Report diari sobre el coronavirus: avís seriós d’Europa sobre la pandèmia, mentre el país s’esforça per doblegar la corba

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
02.09.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Centre Europeu de Control de Malalties, que és una agència de la Comissió Europea, ha fet un avís seriós sobre l’acceleració de la pandèmia a Europa. ‘Pràcticament hem tornat a les xifres del març’, ha dit la directora de l’ens, Andrea Ammon, en una compareixença al Parlament Europeu. També ha remarcat que l’augment de contagis durant l’agost ha estat més lent i menys homogeni en el conjunt de la UE.

Aquest advertiment arriba en ple creixement dels casos a l’estat espanyol, sobretot a la comunitat de Madrid. Aquest estiu l’estat espanyol va al capdavant de la UE quant a rebrots de covid-19. Al nostre país, els esforços per a doblegar la corba comencen a donar fruits. A Catalunya el risc de rebrot baixa a 185, cinc punts menys que ahir i catorze menys que abans-d’ahir, però lluny encara del llindar de risc alt (100). A més, l’índex de contagis és de l’1,01. Les noves restriccions aprovades al País Valencià i a les Illes també comencen a fer efecte, i s’espera que el confinament de Benigànim talli el brot a la vila. El president de la Generalitat, Ximo Puig, no preveu de moment cap més confinament. A Andorra, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha advertit que hi ha relaxació en els aïllaments i que cal seguir les mesures per a evitar més contagis.

A la Moncloa continua la polèmica pel permís retribuït per als pares que tinguin un fill negatiu en covid-19 aïllat a casa. El vice-president segon espanyol, Pablo Iglesias, ha contradit la ministra portaveu, María Jesús Montero, i ha dit que s’aprovarà aquest permís; ahir Montero negava que s’apliquessin baixes laborals als progenitors. Sobre això, la Generalitat de Catalunya ha refusat que la solució sigui una reducció de la jornada laboral.

Quant a l’economia, el fons d’ajuda per a la covid-19 arribarà aviat, segons el govern espanyol. Catalunya rebrà 337,4 milions d’euros del fons covid per a Educació, el País Valencià 214,1 i les Illes 50,2. La temporalitat de l’estiu ha beneficiat l’ocupació a les Illes, l’únic territori amb dades positives.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 145.840 casos per PCR, 75.199 altes i 14.896 morts i hi ha 234 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 627 casos i 12 morts i hi ha 124 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 110.161 casos per PCR, 40.948 altes i 13.045 morts);
–Al País Valencià, 463 casos, 593 altes i 1 mort i hi ha 51 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 25.491 casos per PCR, 26.770 altes i 1.518 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 326 casos i 297 altes i hi ha 56 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 8.339 casos per PCR, 5.992 altes i 244 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 324 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui s’hi han afegit 15 casos i 1 alta i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.199 casos, 909 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 26,043,548 casos confirmats i 863.601 morts. Del total de casos, 18.292.672 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.270.129 casos i 189.251 morts;
–El Brasil, amb 3.961.502 casos i 122.941 morts;
–L’Índia, amb 3.826.387 casos i 67.183 morts;
–Rússia, amb 1.005.000 casos i 17.414 morts;
–Perú, amb 657.129 casos i 29.068 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 479.554 casos i 29.194 morts.
*A l’estat francès hi ha 293.024 casos i 30.661 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘El mercat laboral s’entrebanca’

Habitualment a l’agost hi ha una caiguda de l’afiliació a la Seguretat Social (SS) de gran magnitud, a causa de la destrucció, a la fi de mes, de molts llocs de feina estacionals. Però enguany ha augmentat lleugerament, a causa de la recuperació d’ocupació per l’obertura progressiva d’empreses que havien estat tancades arran de les restriccions imposades per controlar la pandèmia. Aquesta explicació que dóna avui Funcas per a l’estatística laboral de tot l’estat espanyol és vàlida també per a Catalunya, malgrat la lleugera baixada que hi ha a l’afiliació catalana.

Vist amb perspectiva, des de final d’abril fins ara, el mercat laboral ha emprès un camí de lenta recuperació, que s’ha materialitzat en la recuperació parcial de l’ocupació perduda i en una reducció important del nombre d’afectats pels ERTO. Però si bé a final d’agost 3 de cada 4 treballadors que a l’abril tenien un ERTO han sortit d’aquesta situació (d’uns 700.000 treballadors s’ha passat a uns 170.000), la xifra recuperada d’ocupats encara és molt allunyada dels gairebé 150.000 llocs perduts entre el març i l’abril. L’últim dia d’agost el nombre d’afiliats a la SS a Catalunya fou de 3.313.673 milions, de manera que s’havien recuperat uns 18.000 afiliats respecte del mínim de final d’abril, cosa que equival tan sols al 12% dels llocs perduts durant el mes i mig més negre de la crisi. Cal afegir-hi que els treballadors amb ERTO són avui el 5,1% del total d’afiliats catalans i el 21% del total d’afectats a l’estat espanyol.

La baixada del 82% en el turisme estranger de l’agost i la baixada del 85% de la seva despesa ens han fet molt mal. La baixada més forta d’afiliacions es concentra en tres sectors: l’hostaleria, la restauració i el comerç. Recordem que Catalunya ha estat històricament la comunitat que més turistes i despesa ha tingut a l’estat espanyol. És lògic que, si falla, aquí ens toqui més el rebre.

I també ens ha fet molt de mal en la xifra de desocupació registrada, perquè ha deixat de crear milers de llocs de feina. De fet, les Illes i Catalunya són les comunitats on la taxa interanual de desocupació és pitjor. Al Principat, l’augment ha estat del 2,4%: avui hi ha 480.000 desocupats –sempre pendents de com acabin els ERTO– amb un augment sobre l’any passat de 109.000 persones (un 29%). Per sectors, els serveis s’emporten el 80% del total. Ja es veu clar quin és el punt més feble. Com passava a les afiliacions, la recuperació en la desocupació encara és més lenta: respecte dels 85.000 desocupats que ha generat la crisi fins al juny, només se n’han recuperats per a la feina uns 4.400.

En definitiva, les xifres del mercat laboral de l’agost han estat dolentes. No s’hi pot donar cap altre qualificatiu. Ens ha fallat l’estiu i ara el risc és evident. Ahir vèiem com la recuperació de la indústria manufacturera s’havia frenat a l’agost i demà sabrem el PMI dels serveis, del qual no cal esperar res de bo. És clar que som en uns moments molt difícils, en què la prioritat ha de ser eliminar entre tots el maleït virus que ens castiga sanitàriament i econòmica. O ens ho creiem de veritat –i lluitem millor que no ho hem fet fins ara– o ho pagarem molt car en el futur econòmic immediat.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Oriol Yuguero: ‘Si les institucions no han fet els deures, no poden exigir responsabilitat als ciutadans’
–CNN: Fauci diu que hi ha una manera legítima d’acabar les proves del vaccí contra el coronavirus abans d’hora (en anglès)
–New York Times: Aquests científics es posen vaccins casolans contra el coronavirus (en anglès)
–Le Monde: Coronavirus: per què hi ha tantes contaminacions i tan poques morts? (en francès)
–South China Morning Post: L’epicentre de coronavirus de la Xina, Wuhan, torna a la vida, però les cicatrius econòmiques són profundes (en anglès)
–Stat: Els experts veuen la possibilitat d’aprovar el vaccí contra la covid-19 aquesta tardor, si es fa bé (en anglès)
–La Stampa: L’estudi del govern del Regne Unit diu que la nova onada podria causar 85.000 morts (en italià)
–The Guardian: Lego informa d’un augment de les vendes arran del confinament de les famílies a casa (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El Centre Europeu de Control de Malalties avisa que la pandèmia gairebé és al nivell de març
Iglesias contradiu Montero i diu que els pares de nens en quarantena que no són positius tindran permisos retribuïts
Puig no preveu ara per ara cap més confinament com el de Benigànim
L’ANC presenta els 107 punts de concentració de la Diada d’enguany
Martínez Benazet veu ‘relaxació en els aïllaments’
El Principat encapçala l’augment de la desocupació durant el mes d’agost
La jutgessa talibana | Perfil de Laura Alabau
Catalunya rebrà 337,4 milions d’euros del fons covid per a Educació, el País Valencià 214,1 i les Illes 50,2
El govern rebutja la reducció de jornada per a les famílies amb fills aïllats sense covid-19
Sanitat cita el comitè de vaga dels MIR després de cinc setmanes de protesta


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any