Report diari sobre el coronavirus: el confinament domiciliari plana en l’ambient i hi ha noves restriccions en quatre municipis valencians

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
02.11.2020 - 19:50
Actualització: 02.11.2020 - 19:52

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El confinament domiciliari és l’opció que tenen a les mans els governs si les restriccions actuals no donen resultats positius d’aquí a uns quants dies. L’estat francès ja va decretar-lo la setmana passada i és vigent a Catalunya Nord. El secretari general de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marc Ramentol, ha dit que calia mantenir un equilibri entre les mesures i que amb un confinament domiciliari de quinze dies probablement no n’hi hauria prou. Precisament avui el govern d’Astúries ha decretat el tancament de tota l’activitat econòmica no essencial i ha demanat el confinament domiciliari de dues setmanes al govern espanyol, però el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’hi ha negat. També va demanar-lo Melilla. Ahir, l’ex-director de Sistemes de Salut de l’OMS, Rafael Bengoa, va afirmar que aquesta mesura seria inevitable si no es rebaixaven les xifres actuals a l’estat espanyol.

Al País Valencià, els ajuntaments de Benetússer, Alfafar, Llocnou i Sedaví han signat un acord d’actuació conjunta per a aplicar unes restriccions comunes durant dues setmanes, una volta el departament de salut d’Alzira ha notificat una proliferació dels contagis en aquests municipis. Les mesures consisteixen a tancar parcs i zones de joc infantils i a obligar a demanar hora per a acudir a les dependències municipals. També s’ajornen les activitats culturals, les activitats en centres per a la gent gran, centres de dia i de joves. La cabuda als centres de culte es limita al 33%, com també als tanatoris, enterraments i casaments en espais tancats. L’Ajuntament de València ha presentat al Consell un pla per a fer possible la cavalcada de Reis. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha assegurat que es prendrien les mesures necessàries, i també ha admès que es podria suspendre fins el dia abans si la situació sanitària ho aconsellés.

En l’àmbit econòmic, la Cambra de Comerç de Barcelona ha enviat un pla al govern per a la reobertura de bars i restaurants, acordat amb el sector. El protocol inclou l’obligatorietat de portar la màscara als comensals, excepte en el moment d’ingerir l’aliment o la beguda, i un agent de covid que vigili que es compleixin totes les mesures de seguretat als establiments, entre més propostes. Per una altra banda, el sector esportiu ha presentat un recurs contra el tancament de gimnasos i instal·lacions i la suspensió de les competicions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). També hi ha malestar al sector cultural, que en un manifest ha reclamat al govern català que prengui mesures de compensació.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 329.381 casos, 16.495 morts i hi ha 755 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 3.545 nous casos, 66 morts, 481 (+16) pacients a les UCI i 780 casos per 100.000 hab. els darrers 14 dies (en total, 241.569 casos i 14.140 morts);
País Valencià, avui hi ha 505 nous casos, 18 morts, 194 (+22) pacients a les UCI i 226 casos per 100.000 hab. els darrers 14 dies (en total, 63.578 casos i 1.824 morts);
Illes, avui hi ha 556 nous casos, 52 (+4) pacients a les UCI i 230 casos per 100.000 hab. els darrers 14 dies (en total,18.909 casos i 372 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 19 pacients a les UCI (en total, 437 casos i 66 morts);
Andorra, avui hi ha 63 nous casos, 9 pacients a les UCI i 1.804 casos per 100.000 hab. els darrers 14 dies (en total, 4.825 casos i 75 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 47.180.872 confirmats i 1.209.215 morts. Del total de casos, 33.927.930 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 9.490.212 casos i 236.582 morts;
–L’Índia, amb 8.262.478 casos i 123.025 morts;
–El Brasil, amb 5.545.705 casos i 160.104 morts;
–Rússia, amb 1.655.038 casos i 28.473 morts;
–L’estat francès, amb 1.413.915 casos i 37.019 morts;
–L’estat espanyol, amb 1,313,087 casos i 36.257 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Ha arribat l’hora de la veritat’

‘Les pimes i treballadors autònoms estan tocats i enfonsats, i sense ells no hi haurà ocupació ni riquesa. Hem patit el confinament i múltiples restriccions i ara afrontem una nova etapa de tancament administratiu de la gran majoria d’activitats’, piulava aquest matí Antoni Cañete, secretari general de la PIMEC. És un crit d’alerta en uns moments en què milers i milers de persones d’aquest segment de la població les passen molt magres. La setmana passada, la patronal catalana exposava unes xifres esfereïdores sobre la repercussió que han tingut en la lluita contra la covid-19 les últimes mesures restrictives de l’activitat decidides per la Generalitat.

Deia que aquestes mesures tenen un impacte directe sobre 65.000 empreses catalanes, 245.000 treballadors i 70.000 autònoms. I reclamava que es concretessin, s’ampliessin i s’executessin immediatament mesures compensatòries per a aquests sectors, perquè més de 19.500 empreses, que vol dir més de 73.500 llocs de feina, perillen d’haver de tancar. Així mateix, apuntava l’esperança que els tres-cents milions d’euros anunciats es traduïssin en ajuts directes i no en línies de crèdits d’ICF-Avalis, tenint en compte que aquests sectors ja tenen dificultats serioses per a assumir més endeutament.

Aquest matí, a RAC1, el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, ha comentat una proposta que volen presentar a la Generalitat, pactada amb el sector de bars i restaurants. La Cambra proposa que cada local tingui el seu ‘agent de covid’ que vigili el compliment de totes les normes. Hauria de vetllar que es complissin, informar-ne els clients i, si cal, les autoritats. Una altra idea que ha aportat seria l’ús de mampares entre els clients i que el límit de capacitat de bars i restaurants es fixi tenint en compte cada espai. Així mateix, demana que els locals puguin fer proves ràpides, una idea que, si no recordo malament, ja va suggerir el doctor Oriol Mitjà fa un quant temps a TV3. En concret, proposa que, amb acords amb les farmàcies de més a la vora, els restaurants ofereixin als clients de fer-se la prova abans d’entrar a dinar o a sopar.

Les organitzacions empresarials cerquen sota les pedres solucions d’un problema que ara apunta a una situació gairebé definitiva. Ja hem acceptat que en primer lloc cal lluitar per retornar la salut. Però la segona prioritat és l’economia. I així no es pot continuar, sobretot amb la por dels afectats que els quinze dies anunciats no siguin sinó un altre pas cap a restriccions més llargues. Diverses veus d’especialistes sanitaris i el mes de confinament decretat pels anglesos, francesos o belgues abonen aquesta por.

És l’hora de la veritat per al govern, que, malauradament, va més enllà dels tres-cents milions anunciats. Necessitem més diners. Necessitem que no tanquin més empreses ni pleguin més autònoms. La Generalitat està ofegada? Sí, i fa molt de temps. Massa. Però al govern espanyol, que n’és el responsable i té l’aixeta dels diners, se li ha d’exigir més. Ha de començar a pensar seriosament i urgentment en ajuts directes a la societat, si no vol que ens convertim en un desert i els aldarulls socials, que comencen a treure el nas, augmentin.

Que se n’aprofita l’extrema dreta? Evidentment, però no ens enganyem: ho fa sobre un terreny adobat per la desesperació i hi ha trobat un filó. Aquests darrers dies hem vist al carrer un primer assaig de què pot arribar a passar a Barcelona i a diverses ciutats de l’estat espanyol. Europa avala la disposició de tants euros com calguin per a lluitar contra aquesta situació i no s’hi poden fer escarafalls. Com diu el professor Oriol Amat, ara necessitem diners amb urgència. Del deute públic que generin, ja ens en preocuparem d’aquí a dos anys o tres…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Eduardo Muñiz: ‘Les persones de grup sanguini 0 tenen una protecció superior contra el coronavirus’
–The Guardian: Per què Europa torna a ser el centre de la pandèmia del coronavirus? (en anglès)
–Ouest-France: Queda, tercera onada…. com podria ser el postconfinament? (en francès)
–Politico: Els llits de les UCI s’omplen novament a tot Europa (en anglès)
–Franceinfo: Confinament: quatre preguntes sobre la venda de productes no essencials (en francès)
–The Economist: Les localitats italianes que es van trobar més afectades per la covid, ara ho fan millor (en anglès)
–Time: Això és el que sabem sobre el pla contra la covid-19 de Joe Biden (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Meritxell Sánchez-Amat: ‘Hem de veure si cal mantenir aquest volum de proves diagnòstiques que col·lapsa el sistema’
El sector de l’esport recorre al TSJC contra la suspensió de l’activitat i el tancament d’instal·lacions
Ramentol diu que amb un confinament total de 15 dies no n’hi hauria prou i insisteix a ‘cercar l’equilibri’ en les mesures
L’Ajuntament de València presenta al Consell el pla per a fer la cavalcada de reis
–‘A les cues de l’ONG hi he vist persones que no m’hauria imaginat mai’
‘La cultura és un bé essencial’: manifest dels treballadors del sector cultural
La Moncloa descarta la petició d’Astúries de decretar el confinament domiciliari
Farage reconverteix el partit del Brexit en una formació contra els confinaments
Catalunya canvia el protocol i substituirà les PCR als contactes de positius per proves d’antígens
La proposta de la Cambra de Comerç per la reobertura de bars i restaurants
Ramon Tremosa s’aïlla perquè és contacte estret d’un positiu


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any