Report diari sobre el coronavirus: l’estat espanyol bat el rècord de la pandèmia amb 15.186 casos en un dia

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
16.10.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’estat espanyol ha registrat avui 15.186 casos de covid-19. És el rècord d’ençà que va començar la pandèmia. En plena segona onada, l’estat espanyol s’acosta al milió de casos i fa uns dies se situava novament entre els cinc estats més castigats pel coronavirus. El creixement també és notable a l’estat francès, que ja supera els 800.000 casos detectats. La dada global és a punt de superar els quaranta milions d’infectats.

A Catalunya, el TSJC ha avalat aquest matí les noves mesures preses pel govern per mirar d’aplanar la corba i controlar els contagis. El tancament de bars i restaurants ha portat avui el sector a mobilitzar-se contra la mesura. Mentrestant, el Departament de Salut ha suspès dues setmanes les sortides de les persones no autònomes de les residències, i l’hospital Vall d’Hebron ha anunciat que faria proves en massa als 7.000 treballadors després de dos brots a urgències, ja sota control. Al País Valencià, el Consell ha prorrogat tres setmanes les mesures generals de contenció vigents des de l’agost i ha aplicat noves restriccions a Elx, Oriola, Onda i Guadassuar pel creixement de casos a les comarques del sud.

Pel que fa als medicaments, l’OMS ha conclòs en un estudi que el remdesivir no redueix la mortalitat de la covid-19. L’estudi també demostra la ineficàcia de la hidroxicloroquina, els interferons i els antiretrovirals lopinavir/ritonavir en casos greus. El vaccí continua estancat, però avui el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, s’ha mostrat optimista en una entrevista a RAC1 i ha assegurat que hi hauria un remei entre final del 2020 i començament del 2021.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 235.386 casos per PCR, 106.836 altes i 15.723 morts i hi ha 326 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 2.716 nous casos, 15 morts i 191 pacients a les UCI (en total, 167.455 casos per PCR, 40.948 altes i 13.577 morts);
País Valencià, avui hi ha 901 nous casos, 524 altes, 8 morts i 84 pacients a les UCI (en total, 48.571 casos per PCR, 50.683 altes i 1.723 morts);
Illes, avui hi ha 125 nous casos, 170 altes, 2 morts i 39 pacients a les UCI (en total,15.800 casos per PCR, 12.911 altes i 334 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 6 pacients a les UCI (en total, 349 casos, 283 altes i 40 morts);
Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 6 pacients a les UCI (en total, 3.190 casos, 2.011 altes i 59 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 39.385.916 confirmats i 1.105.882 morts. Del total de casos, 29.508.143 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.233.246 casos i 223.017 morts;
–L’Índia, amb 7.420.529 casos i 112.914 morts;
–El Brasil, amb 5.176.524 casos i 152.641 morts;
–Rússia, amb 1.369.313 casos i 23.723 morts;
–Estat espanyol, amb 972.958 casos i 33.553 morts.

*A l’estat francès hi ha 809.684 casos i 33.125 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Les més petites són les que ho passen més malament’

Aquest matí, la Pimec ha presentat la vuitena enquesta de seguiment del desenvolupament de l’activitat econòmica en les petites i mitjanes empreses i els autònoms, després de més de sis mesos d’excepcionalitat en el conjunt de la societat i del teixit productiu. Primer de tot, cal dir que les pimes i els autònoms continuen valorant l’actual situació econòmica majoritàriament de dolenta o molt dolenta, tot i que palesen, en alguns aspectes, uns valors relativament menys negatius en comparació amb anteriors enquestes. Per altra banda, com era d’esperar, gairebé tres de cada quatre pimes i autònoms citen la caiguda de les comandes i de les vendes com el principal problema del seu negoci en l’actualitat. Això posa de manifest que la recuperació és gradual i més lenta del que seria desitjable, i que calen mesures per a reactivar la demanda amb prestesa.

A la presentació, el president de la patronal, Josep González, ha fet un primer càlcul de l’impacte de l’actual tancament de restaurants i bars, que afecta uns 44.000 establiments i 210.000 treballadors, amb un total de 840.000 afectats, i preveu que els quinze dies de tancament comportin perdre uns ingressos de 780 milions d’euros. González ha posat de manifest que hi ha inseguretat jurídica per la confusió sobre la implantació de les mesures anunciades pel govern i demana ‘una compensació al sector, com fan en països del nostre entorn, com França, i allargar mesures com els ERTO’.

Pel que fa a l’informe en si, hi ha un aspecte que cal destacar: les empreses més petites (micro i autònoms) són les que ho passen més malament, aquests mesos. Ben entès que es tracta de mitjanes i és lògic que hi hagi excepcions de més importància o menys en cada cas.

Dit això, en el nivell d’activitat actual, vora un 60% de les més petites treballa a un ritme inferior al 50% de l’any passat en les mateixes dates, un percentatge que en el cas de les petites i les mitjanes és del 30%-35%. Finalment, un 55% de les petites i un 41% les mitjanes valoren l’estiu com a negatiu o molt negatiu.

No ens enganyem, això fa mala pinta per a totes, però en el cas de les més petites és més negatiu que en les altres, perquè tenen menys defenses davant proveïdors, clients, bancs… Una de les diferències més importants entre els dos grups la trobem a la tresoreria, on els problemes afecten durament a un 63% de les més petites, per un 35% de la resta. I pel que fa a la probabilitat que apareguin problemes financers seriosos abans d’acabar l’any, en el cas dels autònoms és d’un 44%, en el de les micro, un 26% i en la resta, vora el 12%. En canvi, tots els grups tenen una percepció similar del moment actual: prop d’un 80% creu que és dolent o molt dolent. No hi ha cap mena de dubte que l’estiu ha fet estralls a tot arreu i ha afectat molt profundament l’estat d’ànim d’unes persones que lluiten contra la pandèmia econòmica amb totes les forces i estris a l’abast i veuen que no se’n surten.

En tots els casos, les pimes han acudit als crèdits ICO, si bé les petites i les mitjanes ho han fet en un grau més alt. La preocupació ve ara quan pensen com els tornaran. Més d’un 60% de les més petites diu que no els podran tornar o no ho sap; en la resta són un 50%.

Però potser els dos punts més preocupants de l’enquesta són els que es refereixen al manteniment de les plantilles el 2020 i a la possibilitat de tancament, perquè són les qüestions definitives. Totes han acudit als ERTO per mirar de salvar la situació, però ara prenen consciència que això s’allarga molt i que si no hi ha altres mesures d’ajut més directe, no se’n sortiran. I no parlem dels treballadors que han cobrat ni dels qui han cobrat parcialment o no ho han cobrat. Pel que fa a les plantilles, el 23% de les micro creu que les hauran de rebaixar a la meitat o més; de les altres, ho pensa un 15%. Per altra banda, un 39% dels autònoms, un 25% de les micro i vora el 8% de la resta ha pensat de tancar la parada. Sense comptar els que ja han abaixat la persiana. En total, un 18,7% de pimes i autònoms ha considerat de tancar definitivament el negoci atesa la situació actual. En relació amb el maig, aquest percentatge s’ha incrementat en 5,7 punts (al maig, el percentatge d’empreses que havien considerat de tancar era del 13,0%).

En definitiva, l’enquesta retrata un teixit empresarial molt tocat i la gent que hi ha al capdavant, desbordada per l’angoixa. El fet que moltes decisions dels governs, de l’espanyol i del català, es prenguin de manera sobtada, i massa sovint sense prou claredat ni fent les consultes que semblarien adients, no ajuda a superar el tràngol que passem tots plegats.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Què és el risc de rebrot i per què hi donem tanta importància?
–The Atlantic: Com persuadir un antivaccins (en anglès)
–Franceinfo: Una dotzena de senadors tenen el coronavirus, un d’hospitalitzat (en francès)
–Euronews: Pfizer preveu de tenir l’autorització per al seu vaccí de la covid-19 a mitjan novembre (en anglès)
–Rai News: Rècord de contagis a Europa: la segona onada continua creixent a tot el continent (en italià)
–Aljazeera: La Universitat d’Oxford desenvolupa una prova d’antigen de cinc minuts de durada (en anglès)
–Stat: No podem confiar en un pensament màgic: la immunitat de grup no és un pla (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El TSJC valida les restriccions del govern per a contenir la covid-19
Restriccions a Elx, Oriola, Onda i Guadassuar, que tenen una incidència de contagis molt per damunt de la mitjana
Proves en massa a la Vall d Hebron després de dos brots a urgències controlats
Salut suspèn durant quinze dies les sortides de les residències de persones no autònomes
Un estudi de l’OMS conclou que el remdesivir no redueix la mortalitat de la covid-19
Concentració del gremi de la restauració contra les restriccions del govern
Els Cinemes Texas de Barcelona tancaran definitivament
L’Ajuntament de Barcelona exigeix el tancament de CIE després de detectar-s’hi un contagi


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any