Report diari sobre el coronavirus: Catalunya entra en un nova fase de restriccions tot i la pressió del TSJC i al País Valencià els indicadors empitjoren

VilaWeb
Redacció
15.10.2020 - 19:50
Actualització: 15.10.2020 - 19:58

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Aquesta pròxima matinada entraran en vigor les noves restriccions anunciades pel govern català tal com s’havia previst. Serà a la matinada perquè el Diari Oficial de la Generalitat es publica a la una. Entre les principals, hi ha el tancament de bars i restaurants i la limitació de tota l’activitat comercial d’un 30%. N’hi ha tres que afecten drets fonamentals i que hauran d’esperar la validació del TSJC, probablement demà al matí. Són la mesura que fa referència a la limitació de capacitat en actes religiosos, la prohibició de fer reunions de més de sis persones i la petició de fer les classes universitàries teòriques virtualment.

El milió de proves d’antígens adquirides pel Departament de Salut a començament de mes començaran a distribuir-se i a utilitzar-se la setmana que ve. Ho ha confirmat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha dit que servirien per a ampliar la capacitat de detecció i que no serien proves tan invasives com les PCR. Justament avui, el doctor Oriol Mitjà ha criticat que no es fessin les proves d’antígens.

Mitjà ha anat més enllà i ha atribuït la taxa de morts a Catalunya a un govern ‘perillosament incompetent’. També ha dit que a la consellera de Salut, Alba Vergés, ‘li falta coneixement en medicina, salut pública i la humilitat per a escoltar els experts que en saben’. ‘Les persones que han estat al capdavant han estat perillosament incompetents i no hauríem de permetre que en unes eleccions mantinguessin el seu lloc de treball’, ha etzibat a TV3.

La Conselleria de Sanitat i Salut Pública de la Generalitat Valenciana ha anunciat noves restriccions a Elda (Vinalopó Mitjà) per a contenir l’augment de contagis de la covid-19. És una mostra de l’augment dels indicadors al País Valencià, que fins ara contenia la segona onada. La conselleria ha notificat 777 casos aquestes últimes 24 hores confirmats per PCR, una xifra molt superior a la mitjana de 550 contagis de la setmana passada.

També s’hi han sumat 33 nous brots, la majoria d’origen social. El més nombrós ha estat a Guadassuar, amb 33 contagis associats.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 231.643 casos per PCR, 106.142 altes i 15.708 morts i hi ha 322 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 2.079 nous casos, 26 morts i 188 pacients a les UCI (en total, 164.739 casos per PCR, 40.948 altes i 13.562 morts);
País Valencià, avui hi ha 777 nous casos, 614 altes, 9 morts i 82 pacients a les UCI (en total, 47.670 casos per PCR, 50.159 altes i 1.715 morts);
Illes, avui hi ha 139 nous casos, 61 altes, 4 morts i 40 pacients a les UCI (en total,15.694 casos per PCR, 12.741 altes i 332 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 6 pacients a les UCI (en total, 349 casos, 283 altes i 40 morts);
Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 6 pacients a les UCI (en total, 3.190 casos, 2.011 altes i 59 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 38.947.646 confirmats i 1.099.641 morts. Del total de casos, 29.239.124 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.168.998 casos i 222.162 morts;
–L’Índia, amb 7.349.290 casos i 111.726 morts;
–El Brasil, amb 5.148.345 casos i 151.971 morts;
–Rússia, amb 1.354.163 casos i 23.491 morts;
–Estat espanyol, amb 937.311 casos i 33.413 morts.

*A l’estat francès hi ha 779.063 casos i 33.037 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Rècord històric d’estalvis a Catalunya’

Em vaig quedar una mica sorprès, abans-d’ahir, quan vaig llegir les conclusions de l’informe de la Cambra de Comerç de Barcelona sobre l’estalvi a Catalunya, segons les quals ens trobem en rècords històrics. Diu que ha pujat molt durant el segon trimestre –això ja ho vam comentar en una píndola de final d’agost–, però, una vegada quantificada, que fos un rècord històric no m’ho imaginava. Segons les seves estimacions, la taxa d’estalvi de les cases a Catalunya pujarà del 7,5% el 2019 al 17,5% el 2020, el màxim de la sèrie històrica. Aquest salt és una bestiesa!

Malgrat que el creixement de la taxa d’estalvi és el resultat, sobretot, del fort augment del volum d’estalvi (xifra del numerador de la taxa), també hi contribuirà la caiguda pronunciada que registrarà la renda de les famílies durant el 2020 (denominador). Concretament, les estimacions de la Cambra preveuen una contracció del 5,4% de la renda familiar a Catalunya el 2020, menor que la caiguda esperada del PIB català (superior al -10%) per l’aprovació de les polítiques de sosteniment de rendes, arran de la pandèmia (ERTO, prestació d’autònoms, ingrés mínim vital…). D’acord amb aquestes estimacions, l’estalvi brut de les llars catalanes el 2020 serà de 22.655 milions d’euros, més del doble que l’any passat (10.212 milions).

Això sí, durant el transcurs del 2021 s’espera una reducció progressiva de la taxa d’estalvi, fins al 14,5%, gràcies a una recuperació del consum i a un creixement del 3,8% de la renda familiar.

La pregunta que ens podem fer a primer cop d’ull és com és possible que en uns moments tan durs, amb gent sense feina, afectada pels ERTO, negocis tancats, vendes estancades, desànim general, etc., els catalans hàgim estalviat molt més. Parlo amb Carme Poveda, directora d’anàlisi econòmica de la Cambra, i m’explica possibles causes de la meva sorpresa. Em diu que la clau és que la gent ha estalviat més, sobretot perquè no ha pogut gastar, bé perquè estava confinada, bé perquè els llocs habituals on fer despesa estaven tancats o amb restriccions. ‘És la diferència principal amb la crisi anterior, en què la gent estalviava sobretot per precaució. Ara també ho ha fet, però aquest volum significa un percentatge baix de l’estalvi total.’

M’argumenta que qui ha estalviat és gent que no ha perdut la feina ni té en perspectiva la possibilitat de perdre-la i a qui tampoc no li han tocat gaire el salari. I que són majoria, malgrat tot això que passa. Pensem en els funcionaris, per exemple. Recordem que en el pitjor moment, a l’abril, entre desocupats i gent afectada per ERTO, eren una tercera part dels treballadors, a Catalunya. Les rendes de dues terceres parts no havien estat afectades. I aquests no van gastar com haurien volgut.

I és així com es fa real l’augment de l’estalvi en temps de mancances generals creixents. Les rendes mitjanes i mitjanes-altes han estalviat perquè no han pogut anar a restaurants i espectacles, o perquè els ha fet por d’anar a passar les vacances a fora… i alguns altres, menys en termes relatius però molts en termes absoluts, han anat tirant com han pogut, mentre es feien públics signes externs de pobresa extraordinaris, com les llargues cues per als àpats de beneficència o al banc dels aliments. Ve’t aquí una de les paradoxes del sistema, fruit de les desigualtats que crea en la societat, que, tot sigui dit, amb la pandèmia hauran augmentat una mica més.

I què se’n farà, d’aquest estalvi? La Cambra preveu que l’any vinent disminuirà, com ja he explicat, quan es normalitzi la situació i la gent que ha acumulat diners al banc sàpiga on tornar-los a gastar. Això ja va passar també a la crisi anterior, quan la despesa de consum creixia més de pressa que no el PIB els anys posteriors. El problema, no cal dir-ho, és saber quan es normalitzarà la situació. El consens diu que quan hi hagi vacuna, o potser abans, si els metges troben un tractament que guareixi la covid-19 i es pugui estandarditzar. De moment, continuarem vivint submergits en la paradoxa…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història
–BBC: Per què les persones grans són més difícils de vaccinar? (en anglès)
–Franceinfo: Covid-19: el toc de queda és eficaç per combatre l’epidèmia? (en francès)
– South China Morning Post: Un estudi dels EUA revela els riscs de transmissió de virus en tocar instruments de vent (en anglès)
–The Conversation: Les possibilitats de la impressió 3D per lluitar contra la segona onada de la covid-19 (en castellà)
–CNN: La immunitat de grup no és la sortida a la pandèmia del coronavirus, diuen els experts (en anglès)
–Stat: La intel·ligència artificial és a punt d’afrontar una prova important: pot diferenciar la covid-19 de la grip? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

L’any més complicat per als presos polítics
Puig anuncia la contractació de 260 rastrejadors més per a frenar la pandèmia
Mitjà titlla el govern de ‘perillosament incompetent’ i diu que a Vergés li falta ‘coneixement i humilitat’
L’ANC suspèn per la pandèmia l’acte a Manresa de demà però manté la marxa de vehicles
Aïllen uns 400 presos de la presó de Villena després del positiu d’un monitor de tallers
El govern britànic endureix les restriccions a Londres i Manchester per la covid-19
Societat Civil Catalana afronta un ERTO i aplica ‘importants mesures d’ajust estructural’
La policia escorcolla la casa i l’oficina del ministre de Sanitat francès arran de la gestió de la pandèmia


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any