Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut avui que la situació epidemiològica a Catalunya no és bona i que el govern no descarta de prendre mesures noves, cosa que fa perillar el pla de Nadal previst fins ara, però ha demanat d’esperar per veure si es confirma la tendència d’aquests darrers dies. Avui, la velocitat de transmissió ha superat la barrera de l’1 (1,11). Aquesta xifra es considera el llindar a partir del qual la pandèmia torna a créixer. Vergés també ha negat que Salut actués amb retard en el brot a la residència Fiella de Tremp, on ja s’han mort 55 persones per covid-19. Ha assegurat que l’endemà del primer contagi, el 20 de novembre, es van fer proves a tots els residents i treballadors. I les dades també empitjoren al País Valencià, on avui s’ha registrat un nou rècord de contagis: 2.841 casos nous.

Mentre la segona onada de la covid s’accelera a Alemanya i l’est d’Europa, l’Agència Europea del Medicament ha avançat al 21 de desembre, una setmana, la reunió per a donar la seva opinió sobre el vaccí de Pfizer-BioNTech. L’agència no garanteix, tanmateix, que el dia 21 prengui una decisió i per això manté la reunió del dia 28 prevista de bon començament. En tot cas, el Ministeri de Sanitat espanyol va assegurar que el vaccí arribaria el 4 o el 5 de gener. Així doncs, si l’aprovació s’avança, és molt probable que arribi abans a la població.

D’una altra banda, el Ministeri de Sanitat espanyol ha publicat els resultats de la quarta ronda de l’estudi de seroprevalença. Pel que fa al país, el Principat és on la covid-19 ha tingut més incidència. Segons l’estudi, l’11,6% de la població de Catalunya té anticossos contra el coronavirus 2019, de manera que han passat la infecció. A les Illes Balears el percentatge baixa fins a un 6,3%, lleugerament superior que al País Valencià, on la població amb anticossos és el 5,7%.

Finalment, l’estat francès ha aixecat avui el confinament i això s’ha traduït en una important afluència de nord-catalans a les zones comercials del Pertús i la Jonquera. Malgrat que al Principat continua vigent el confinament perimetral, aquest matí no hi havia controls a la frontera imposada pels estats espanyol i francès.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 484.826 casos, 19.710 morts i hi ha 642 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 73.535.996 confirmats i 1.635.351 morts. Del total de casos, 51.599.044 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 16.993.506 casos i 309.046 morts;
–L’Índia, amb 9.930.284 i 144.075 morts;
–El Brasil, amb 6.934.539 casos i 181.978 morts;
–Rússia, amb 2.707.945 casos i 47.968 morts;
–L’estat francès, amb 2.379.915 casos i 58.282 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.771.488 casos i 48.401 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Les vendes d’habitatges baixen d’un 38% fins a l’octubre

Aquest matí l’Institut d’Estatística espanyol (INE) ha publicat les dades de les transmissions de drets de la propietat corresponents a l’octubre. M’interessen sobretot els habitatges i les compra-vendes que s’han fet a Catalunya els deu primers mesos de l’any. La xifra no és pas encoratjadora: les operacions al mercat han davallat d’un 38%. És cert que el tercer trimestre havien crescut d’un 16% sobre el segon, però la xifra de l’octubre és una mica més baixa que no la del mes de setembre. En l’entorn de pandèmia en què es mou el mercat immobiliari, no ha d’estranyar pas gaire que hi hagi aquests moviments tan erràtics, però certament avui és un mercat clarament a la baixa.

Aquest és un món complex i pregunto què passa a gent que el viu molt a prop, dia rere dia. Començo amb Joan Ràfols, president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. M’explica que l’accés al crèdit hipotecari s’ha contingut molt aquests darrers mesos, perquè la banca s’hi mira molt, abans de concedir-lo. “La gent que busca pis és majoritàriament jove, i aquests mesos es troba en una situació de precarietat molt greu. Els bancs volen seguretat, per això hi ha tanta pressió en el lloguer.” Continua dient-me que moltes de les compres que es fan són de gent que té diners i que les hipoteques que agafen volten el 50% del valor de l’habitatge; la resta, la paguen amb estalvis propis.

Evidentment, els mesos de la primera onada de la covid-19 marquen les xifres de tot l’any, perquè la baixa de les vendes del segon trimestre van ser del 36% respecte del primer. El mercat pràcticament es va aturar. Per Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliaris, al marge de la pandèmia hi ha dos factors que han frenat el mercat durant uns quants mesos. El primer és que partíem d’uns preus molt alts –em diu–, que no eren a l’abast de tothom; i el segon, que els estrangers han desaparegut del mapa absolutament enguany. Igual que Ràfols, nota una bona marxa en les franges més altes, amb gent de més poder adquisitiu que es mou en un món de preus alts. “A Amat hem venut més habitatges d’alta qualitat d’ençà del setembre que no en tot el 2019.” En definitiva, diu que el mercat es mou en uns certs nivells, que l’activitat es manté –si bé és inferior que abans la pandèmia–, que l’oferta és menor i que els preus tenen moltes fluctuacions, cosa que fa difícil en aquests moments d’assenyalar cap tendència clara.

Una cosa és clara: a diferència de la crisi anterior, els preus no han caigut i molta gent sembla esperar què puguin fer els mesos vinents abans de prendre cap decisió. Això explicaria en part la baixada de l’activitat de compra-venda que mostra l’estatística de l’INE.

Parlo també amb Xavier Perramon, director comercial de Finques Perramon, que treballa fonamentalment a Barcelona. Em sorprèn quan em diu que l’oferta de pisos de lloguer a Barcelona ha crescut molt. Al juny a la ciutat hi havia 12.000 pisos per a llogar i ara s’han doblat, de resultes de la transformació dels pisos turístics. També em sorprèn quan m’explica que la demanda ha baixat molt. “Molts estudiants d’universitat, que fan les classes telemàticament, no han vingut, ni tampoc molts professionals. La mobilitat laboral ha baixat molt, perquè molta gent teletreballa. I cal afegir-hi que molts barcelonins han decidit d’anar a viure a fora pel preu i per trobar-hi més bona qualitat de vida, empesa per l’experiència negativa del confinament.” Quant als preus, em diu, com Homedes, que hi ha fluctuacions i que, ara com ara, és difícil de trobar-hi cap tendència clara.

Segons l’informe del tercer trimestre del Col·legi d’Agents Immobiliaris de Barcelona i l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya, hi ha tot d’aspectes que em semblen interessants de comentar. Per exemple, diu que, a diferència del segon trimestre, en què els quatre departaments van tenir un comportament semblant quant a les caigudes en nombre de vendes, la recuperació d’aquest tercer trimestre ha estat desigual. Troba que les demarcacions de Girona i Tarragona han presentat més bones xifres que la de Lleida i, sobretot, la Barcelona, que és la que presenta les pitjors estatístiques trimestrals en aquest capítol.

L’informe assegura que, tot i que es manté una certa estabilitat del pes relatiu en percentatges d’operacions entre demarcacions –aproximadament amb un 68% d’operacions a la de Barcelona–, des de final del 2014 la ciutat de Barcelona va perdent pes relatiu sobre el total de vendes de Catalunya, i això no passa d’una manera tan marcada en les altres capitals de demarcació. A final del 2014 el 22,7% de les vendes d’habitatges a tot Catalunya es feien a la ciutat de Barcelona, i, després d’uns quants anys de caiguda d’aquesta quota de mercat, el tercer trimestre d’enguany ens situem en un 16,2%. Això demostra que aquests darrers anys hi ha hagut molta gent que s’ha desplaçat de la ciutat de Barcelona a uns altres municipis, tot sovint de la primera i segona corones metropolitanes. I, com deia Perramon, el confinament per la pandèmia ha accelerat aquest procés.

Un altre fet interessant a tenir en compte és que des del 2014 no ha cessat de pujar l’import mitjà del crèdit hipotecari concedit. En canvi, enguany ha disminuït el nombre d’hipoteques concedides. Aquesta dada és important també a l’hora de comprovar que la gent compra habitatges més grans.

I, finalment, l’estudi destaca que aquests darrers anys han empitjorat els indicadors d’accessibilitat a la compra d’habitatges a Catalunya. En dades interanuals, la quota mensual actual és de 691,5 euros (compareu-ho amb el preu d’un lloguer); tanmateix, la dada que més hauria de preocupar és que ja fa uns quants anys que tornem a superar el 30% de la quota hipotecaria respecte del sou mitjà: concretament, aquest tercer trimestre és d’un 34,3% a Catalunya; això sí, molt lluny encara dels màxims de final del 2007 i començament del 2008, quan va arribar al 55,5%.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: La lliçó de Sant Joan per a contenir una tercera onada després de Nadal
–BBC: Les grans companyies farmacèutiques obtindran grans beneficis amb el vaccí contra la covid? (en anglès)
–Le Monde: Confinament nocturn, certificats, desplaçaments… quines són les restriccions a partir d’avui (en francès)
–The Guardian: Corea del Sud: de l’èxit inicial fins als temors per la “ferotge propagació del virus (en anglès)
–Infobae: Què significa “mitsu”, el concepte japonès que defineix l’any de la pandèmia (en castellà)
–Politico: Els Països Baixos entraran en un confinament de cinc setmanes (en anglès)
–Aljazeera: El Regne Unit identifica una nova variant del coronavirus; Londres, als nivells més restrictius (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Augmenten fins a 55 les víctimes mortals del brot a la residència de Tremp
La segona onada de la covid s’accelera a Alemanya i l’est d’Europa
Un brot afecta 26 militars a l’acadèmia de l’exèrcit espanyol a Talarn
L’Agència Europea del Medicament podria decidir dilluns vinent si aprova el vaccí de Pfizer
Reig Jofre produirà a gran escala a Barcelona el vaccí de Janssen
Els nord-catalans fan compres al Pertús i la Jonquera després del confinament
S’exhaureixen les entrades per veure els Reis d’Orient a Barcelona


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits