Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Generalitat de Catalunya ha anunciat noves mesures per a mirar de contenir la segona onada de la covid-19. Durant quinze dies, els bars i els restaurants romandran tancats, tot i que podran preparar menjar per a emportar-se. A més, l’activitat comercial s’ha limitat al 30%. Aquestes restriccions entraran en vigor la matinada de divendres, però han de rebre l’aval judicial. El govern ha demanat a la ciutadania que limiti la interacció social i també ha suspès les festes, els congressos i les fires. Als cinemes, els teatres i els centres de culte la cabuda passa del 70% al 50%, igual com a les instal·lacions esportives i els gimnasos. A més, tal com es va anunciar ahir, s’han ajornat les competicions esportives territorials, privades i extraescolars. També s’ha ajornat l’estudi clínic que s’havia de fer en un concert a la sala Apolo. El sector de la restauració és el més afectat, i el govern ha pres mesures per a compensar les pèrdues econòmiques amb una reforma exprés del codi civil per a reduir automàticament el lloguer dels establiments tancats. També destinarà quaranta milions d’euros en ajuts directes i obrirà una línia d’avals per a assegurar la liquiditat a curt termini a partir dels 12.000 euros. D’aquesta manera, Catalunya segueix les restriccions anunciades la setmana passada a Andorra, tot i que a les Valls els restaurants es mantenen oberts.

Al País Valencià, la Conselleria de Sanitat repartirà les primeres 250.000 dosis de proves d’antígens a les urgències hospitalàries i a l’atenció primària. L’objectiu és la detecció precoç dels casos de covid-19 en persones amb símptomes. Aquestes proves permeten de detectar la presència del coronavirus en només quinze minuts. Per als contactes dels casos positius, de moment es mantindran les PCR. A Catalunya Nord, s’ha detectat un brot de 87 casos a la residència la Misericòrdia de Perpinyà. Catalunya Nord entrarà en estat d’emergència dissabte. El president francès, Emmanuel Macron, ha pres aquesta decisió per mirar d’aturar la segona onada del coronavirus.

Als Països Baixos també s’han tancat bars i restaurants. El govern neerlandès ha limitat les trobades socials a quatre persones a l’aire lliure i a tres persones als domicilis, i també ha demanat de reduir el contacte social. El primer ministre, Mark Rutte, ha definit la situació com un ‘confinament parcial’ i ha assegurat que és l’única via per a controlar la incidència de la covid-19.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 228.659 casos per PCR, 105.467 altes i 15.669 morts i hi ha 316 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 1.510 nous casos, 23 morts i 189 pacients a les UCI (en total, 162.660 casos per PCR, 40.948 altes i 13.536 morts);
País Valencià, avui hi ha 761 nous casos, 623 altes, 4 morts i 78 pacients a les UCI (en total, 46.893 casos per PCR, 49.545 altes i 1.706 morts);
Illes, avui hi ha 104 nous casos, 87 altes, 5 morts i 37 pacients a les UCI (en total,15.566 casos per PCR, 12.680 altes i 328 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 6 pacients a les UCI (en total, 349 casos, 283 altes i 40 morts);
Andorra, avui hi ha 195 nous casos, 83 altes, 2 morts i 6 pacients a les UCI (en total, 3.190 casos, 2.011 altes i 59 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 38.588.798 confirmats i 1.093.882 morts. Del total de casos, 28.997.595 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 8.107.810 casos i 221.177 morts;
–L’Índia, amb 7.301.804 casos i 111.272 morts;
–El Brasil, amb 5.117.825 casos i 151.161 morts;
–Rússia, amb 1.340.409 casos i 23.205 morts;
–Estat espanyol, amb 937.311 casos i 33.413 morts.

*A l’estat francès hi ha 756.472 casos i 32.942 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Metros, autobusos i rodalia, no en parla ningú?’

Les noves restriccions que el govern ha implantat a Catalunya, perquè siguin efectives a partir de demà a la nit, tornen a afectar prioritàriament un dels sectors més castigats per la pandèmia. El tancament de restaurants i bars aquesta vegada pot ser definitiu per a molts, cosa que deixaria les ciutats sense una part de la xarxa d’establiments que tenen molt de pes en el turisme. Un turisme que enguany ha fallat –com a la resta de països–, però que quan s’acabi el malson de la covid-19 tornarà als llocs habituals. I què es trobarà? Que una part de l’atractiu de l’estada ha desaparegut.

Primer de tot cal dir que no m’agradaria haver de fer el paper que fa el govern, quan ha de decidir entre salut i economia, l’una amb efectes immediats i l’altra amb efectes retardats. Malament rai, quan hem arribat a aquest punt. És clar que la salut passa davant de tot, però el demà no es pot oblidar. Entenc les queixes dels restauradors, que es troben privats de l’estri que els permet de guanyar-se la vida i donar feina a molta gent, i també entenc que el govern ha de vetllar per la salut. Sobre aquest punt, aquest matí Joe Brew parlava en un piulet de la necessitat de tallar la pandèmia, però sense tancar els restaurants i bars absolutament. Proposava de deixar-los oberts, només amb serveis a l’exterior. Em sembla una bona mesura, encara que molts no tinguin aquesta sortida. Almenys uns quants –molts– podrien anar fent. S’ha optat per la mesura més radical, que puc comprendre del punt de vista mèdic, però no de l’econòmic, una vegada s’ha comprovat que el contagi a l’aire lliure és mínim.

Una de les qüestions que més sentim popularment en aquests temps és de què serveix tancar bars i restaurants si hem d’anar com sardines enllaunades als mitjans públics de transport. No en parla ningú, dels contagis que hi ha. Potser perquè són menys de quinze minuts de contacte? En alguns casos, sí, però en la majoria no. Avui he sentit que es mantindria el servei de transport públic al 100%. No faltaria sinó! Hauria de ser al 150%, per evitar aglomeracions i lligar-ho amb horaris esglaonats –flexibles– a les empreses que no puguin fer teletreball. Entenc que no se’n parli, perquè ningú no es veu amb cor d’encarar aquest problema tan complicat. Però no és impossible. Ve’t aquí per què em fa ballar el cap, en uns moments d’excepcionalitat com els que vivim.

Les associacions de negocis afectats hi han dit la seva. La nota que he rebut de Comertia aquesta tarda diu que el seu sector de la restauració aplicarà les mesures anunciades pel govern, tan bon punt siguin ratificades pel TSJC, però no acaba d’entendre la lògica de la decisió, perquè si l’objectiu d’aquestes mesures és de reduir la mobilitat i el contacte social, s’haurien de prendre mesures d’urgència també en el transport públic o en la distància mínima al carrer, o en àmbits de més afluència de gent. Els bars i restaurants –continua dient– poden ser part de la solució: la limitació de la capacitat s’hi podria garantir amb reserva prèvia, com s’ha demanat al comerç, i amb aquesta mesura no caldria tancar absolutament i s’hi podria mantenir una activitat mínima. La restauració de Comertia considera que la mesura d’avui durà ‘danys irreversibles’ i creu que s’hauria de procurar una solució més tèbia i amb el suport del sector.

I afegeix que aquesta mesura és l’estocada d’un gran nombre d’operadors. Per aquest motiu, Comertia demana de poder saber de primera mà els ajuts directes i les rebaixes de les quotes arrendatàries anunciats pel govern al sector, i els casos en què les empreses es podran acollir a la suspensió de pagament de lloguers.

En aquest paràgraf toca dos punts clau. Un és el dels lloguers. Sembla de sentit comú que si hi hem de perdre, hi perdem una mica tots. També els propietaris dels locals. És cert que ja s’ha arribat a molts acords particulars per a rebaixar els lloguers, però crec que no n’hi ha prou. Ni tampoc que els amos de bars i restaurants –i més negocis que han de tancar quinze dies– s’hagin de fer càrrec de les quotes de la Seguretat Social dels ERTO. S’hi farà res, en això?

La Generalitat ha parlat avui d’ajuts directes de quaranta milions i d’avals de l’ICF. Sembla una broma de mal gust. Entenc que el govern no té diners, però parlar d’aquestes xifres és ridícul. Que no saben quin cost té tot això? O que aquesta gent ja està prou endeutada? Prou d’avals i crèdits! Des del primer moment es va dir que la solució era transferir diners directament als més afectats. Qualsevol altra cosa no té gens de sentit. I aquí cal que el govern espanyol s’hi impliqui a fons, perquè és el que rep els ajuts europeus i pot crear els interns. Que això augmenta el dèficit públic? És clar, però Europa ho ha permès i allà saben per què. Molts països ja ho han fet. Si no es donen ajuts per aquesta via directa, cal repetir que serà molt difícil de sortir mitjanament bé d’aquesta situació. El moment és excepcional –ho repeteixen tots els polítics–, però em fa l’efecte que no veuen que sense mesures també excepcionals no hi ha res a fer…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història
–The Atlantic: Com evitar que una onada de tardor es converteixi en una catàstrofe hivernal (en anglès)
–Corriere della Sera: Coronavirus a la família, com protegir-se a casa i prevenir el contagi (en italià)
–The Guardian: Serà possible un ‘Nadal normal’ amb la covid? (en anglès)
–Franceinfo: El transport públic és un focus de contagi del coronavirus? (en francès)
–Los Angeles Times: Alemanya atorgarà 662 milions de dòlars en ajudes pel coronavirus a supervivents de l’Holocaust (en anglès)
–The Economist: Com Suècia espera d’evitar una segona onada de la covid-19 (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern català tanca els bars i els restaurants i limita les activitats comercials
La Generalitat de Catalunya modificarà el codi civil per reduir automàticament els lloguers d’establiments tancats per la pandèmia
Sanitat distribueix 250.000 proves d’antígens per detectar la covid-19 al País Valencià
Catalunya Nord entrarà en estat d’emergència sanitària a partir de dissabte
Detectat un brot de 87 casos de covid-19 a la residència La Misericòrdia de Perpinyà
Els Països Baixos entren en ‘confinament parcial’ per intentar de contenir els contagis
Ajornen l’estudi clínic sobre proves en massa que s’havia de fer en un concert a la Sala Apolo
No és Catalunya i prou: la pandèmia frena les protestes a tot el món
El món casteller en temps de coronavirus


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.