Report diari sobre el coronavirus: enduriment dels controls als aeroports de les Illes i obertura de les estacions d’esquí a Catalunya

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
11.12.2020 - 19:50
Actualització: 11.12.2020 - 19:59

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El govern de les Illes ha anunciat un enduriment dels controls sanitaris als aeroports a partir del 20 de desembre. La presidenta, Francina Armengol, ha explicat que es dividiran els viatgers entre turistes, visitants per motiu justificat i residents. Els residents hauran de presentar una prova PCR negativa si han passat més de setanta-dues hores fora de l’arxipèlag, i als habitants de la resta del país se’ls requerirà la mateixa prova si provenen de territoris amb una incidència superior als 150 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies. Per la seva banda, la Generalitat Valenciana ha desaconsellat les proves d’anticossos per a l’autodiagnòstic de la població i ha demanat al govern espanyol que garanteixi el tancament perimetral del País Valencià.

A Catalunya és previst que les estacions d’esquí obrin dilluns vinent, a diferència d’Andorra i de Catalunya Nord, on encara romandran tancades fins al gener. Així ho han acordat amb la Generalitat, que havia aturat l’obertura de les estacions el 9 de desembre amb la paralització del canvi de fase de reobertura per l’empitjorament de les dades sanitàries.

Les restriccions es mantenen. Avui el Procicat havia de fer una reunió per a decidir si feia algun canvi, però finalment l’ha cancel·lada. Això suposa que, de moment, es manté el confinament municipal els caps de setmana, la prohibició d’obrir les botigues interiors dels centres comercials que no siguin considerades essencials i l’aforament màxim dels teatres i sales de concerts en 500 persones. Ajuntaments com el de Barcelona i zones turístiques, algunes associacions de comerciants i bona part del sector cultural, com el Teatre del Liceu, havien demanat flexibilitzar aquestes mesures, cosa que hauran d’esperar almenys un dia més.

Pel que fa als vaccins contra la covid-19, la farmacèutica AstraZeneca ha anunciat que estudiava de combinar el vaccí d’Oxford amb el vaccí rus Sputnik V, amb l’objectiu de contrastar si se’n millora l’eficàcia. Als Estats Units, s’ha avalat l’administració del vaccí de Pfizer/BioNTech. A Europa, ja s’aplica al Regne Unit, i la Unió Europea continua analitzant-lo abans de prendre una decisió definitiva a final de mes.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 472.560 casos, 19.481 morts i hi ha 648 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 71.106.790 confirmats i 1.595.497 morts. Del total de casos, 49.409.427 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 16.121.091 casos i 300.991 morts;
–L’Índia, amb 9.824.146 i 142.597 morts;
–El Brasil, amb 6.794.910 casos i 179.897 morts;
–Rússia, amb 2.597.711 casos i 45.893 morts;
–L’estat francès, amb 2.337.966 casos i 56.940 morts;

*A l’estat espanyol hi ha 1.734.386 casos i 47.344 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Lleugera millora en pimes i autònoms al novembre’

És bo tenir un seguiment puntual de què passa a les pimes i als autònoms de Catalunya. La Pimec ha presentat avui la novena enquesta des del mes de març, que té per finalitat fer un seguiment del desenvolupament de l’activitat econòmica en les petites i mitjanes empreses i els autònoms després de nou mesos d’excepcionalitat en el conjunt de la societat i del teixit productiu. La primera lectura que es pot fer de l’informe és que l’activitat ha augmentat lleugerament, i això es reflecteix en una recuperació de treballadors en ERTO, però hi ha una recança creixent per com vagi la pandèmia, atès que moltes empreses diuen que no podrien resistir un altre període de restriccions. Més enllà d’aquesta por, hi ha una percepció negativa de la situació de l’any vinent i la seguretat que empitjorarà la situació financera de moltes d’aquestes empreses. Aquest seria, a grans trets, el resum de l’informe.

Entrant una mica més a fons en l’enquesta, de les respostes dels empresaris m’han sorprès dues coses. La primera és la visió negativa que tenen de com anirà l’any vinent, i la segona, que la morositat no hagi empitjorat al novembre, comparat amb l’anterior enquesta del mes de setembre.

Penso, sincerament, que l’any vinent serà millor que aquest que ara deixem enrere. Totes les institucions assenyalen creixements al voltant del 5% i per això em sorprèn la percepció de pimes i autònoms. Deuen estar molt influïdes pel tràngol d’aquest any i d’alguna manera això els condiciona. Em costa creure que un 43% dels enquestats pensi que el 2021 serà pitjor i només el 27% cregui que serà millor. El factor psicològic en el moment de fer l’enquesta pot haver jugat una mala passada, tenint en compte que hi ha hagut massa improvisació per part de les autoritats i això passa factura. Però per al 2021 sembla clar que hi haurà més capacitat de compra –i possiblement ganes de comprar, ara frenades per la pandèmia– i una situació general diferent, proporcionada pels vaccins, que pot acabar fent que el turisme torni a poc a poc i canviï el panorama tan pessimista que avui perceben moltes pimes.

Pel que fa a la morositat, no ha empitjorat, però Antoni Cañete, secretari general de Pimec, em diu que en aquest punt hi ha una trampa amagada. “En aquests moments és així, perquè els empresaris tenen la liquiditat que els han donat els crèdits de l’ICO, però això s’acaba.” M’explica que per part de les administracions, sobretot les locals, el pagament ha empitjorat clarament, encara que hi ha excepcions notables, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona, que paga a dinou dies.

Quant al sector privat, les empreses són conscients que passen d’una situació de bona liquiditat a una altra en què pesarà més l’endeutament. D’aquí, la percepció de problemes financers per al primer semestre de l’any vinent. “En l’aspecte financer difícilment podran ampliar capital, trobaran dificultats per a aconseguir més crèdits de la banca, per l’endeutament, i les comandes que tindran encara no seran les adients per al funcionament normal de les empreses”, em comenta. I en aquesta situació, afegeix, la cosa més normal serà “allargar els terminis de pagament, amb la qual cosa es pot entrar en una situació altament perillosa, perquè es pot desencadenar un efecte multiplicador en aquest sentit”. Per això, Cañete insisteix en la idea que els ajuts directes no poden cenyir-se a una quantitat determinada en un moment determinat, sinó que han de mantenir-se mentre calgui.

Tornant a l’informe, el gerent de l’Àrea Institucional de Pimec, Àngel Hermosilla, ha constatat aquest matí, fent un balanç del 2020, que un 79% de pimes ha tingut una davallada d’activitat durant aquest exercici i que només un 9,2% ha experimentat un augment. En relació amb les mesures impulsades per l’administració, l’informe indica que un 79,1% de les empreses acollides a ERTO preveuen de reincorporar els seus treballadors quan acabi l’ERTO, mentre que un 20,9% presentarà un ERO. Sense dubte, això afectarà negativament la xifra d’atur.

D’altra banda, ha dit que un 44,3% de pimes i autònoms que han subscrit un préstec amb aval públic té previst d’acollir-se a la possibilitat d’ampliar el termini a tres anys. I sobre els problemes que té el teixit productiu català, Hermosilla ha esmentat que un 66,8% veu la caiguda de les comandes i vendes com el principal problema del seu negoci, mentre que un 35,7% diu que ho és el pagament d’imposts i un 32,1% el de cotitzacions socials. Aquests darrers mesos, i aquest punt és molt positiu, ha disminuït la proporció de les plantilles afectades per ERTO: un 40,6% té afectada menys d’una quarta part de l’ocupació total, mentre que al setembre era el 15%.

I, per últim, jo afegiria que hi ha dos col·lectius que surten més mal parats que la resta en l’enquesta. Un és el sector de la restauració, amb respostes molt preocupants per al futur a gairebé totes les preguntes; i l’altre és el que formen les microempreses i autònoms, que presenten un panorama força més dolent que les petites i mitjanes. Però, malgrat tot, crec que en el fons de l’informe hi ha constància que les coses van lleugerament més bé en termes d’activitat i crec també que ens hem de quedar amb aquest punt, sempre que les administracions estiguin disposades a ajudar d’una vegada amb ajuts directes en el moment que calguin, és clar. I aquest moment ja fa dies que ha arribat.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Una visió inèdita del port de Barcelona, un dels més castigats de la Mediterrània durant el 2020
–Asia Times: Per què el Japó es queda enrere en la cursa de vaccins contra la covid (en anglès)
–Franceinfo: “Consternat, atònit”: per què el món de la cultura s’enfurisma arran de les noves decisions sobre les restriccions (en francès)
–Stat: Sanofi pateix un revés important en el desenvolupament d’un vaccí de la covid-19 (en anglès)
–New York Times: Una infància sense altres nens: una generació criada en quarantena (en castellà)
–Aljazeera: “Qüestió moral”: un funcionari africà critica la desigualtat en el vaccí de la covid (en anglès)
–The Economist: Després de la pandèmia, tornarà la inflació? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Les Illes enduriran els controls als aeroports a partir del 20 de desembre
El Consell exigeix al govern espanyol de garantir el tancament perimetral del País Valencià
El comitè d’experts del regulador dels EUA avala l’ús del vaccí de Pfizer
Les estacions d’esquí de Catalunya obriran dilluns vinent
AstraZeneca estudia de combinar el vaccí d’Oxford amb el rus
La Conselleria de Sanitat Universal desaconsella els tests d’anticossos ràpids per a l’autodiagnòstic
Una Fira Literal d’Hivern per a reivindicar els espais culturals, més que mai


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any