Report diari sobre el coronavirus: Els autònoms s’organitzen contra el sistema d’ajuts i el govern català revisarà aviat restriccions

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
10.11.2020 - 19:50
Actualització: 10.11.2020 - 20:31

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Continua, i encara més viva, la polèmica sobre la web que el Departament de Treball va habilitar perquè deu mil autònoms, els primers a completar tots els tràmits, rebessin un ajut de dos mil euros. Després de dos dies d’incidències i queixes pel mal funcionament de la web, el govern ha tancat el període de presentació de sol·licituds argumentant que ja s’havia arribat al límit disponible. Treball ha informat que estudiaria l’ampliació d’aquest ajut i un nou mecanisme perquè no es repetissin les incidències.

Com a resposta a l’escàndol suscitat per les inconsistències d’aquest programa d’ajut als autònoms, avui ha nascut una plataforma anomenada Revolta dels Autònoms i que té la voluntat de coordinar el malestar entre els afectats. Els interessats peden adherir-s’hi per Telegram. Els impulsors consideren que aquest sistema d’ajuts “és injust, degradant i no soluciona els problemes”, demanen un augment dels ajuts i exigeixen la dimissió immediata dels consellers que consideren responsables, Chakir El Homrani i Jordi Puigneró.

A més, avui s’ha constatat que el Servei Públic d’Ocupació Estatal va amb tres mesos de retard en el reconeixement de la desocupació i no ha pagat la prestació a cap nou desocupat d’ençà del 12 d’agost a la demarcació de Barcelona. El decalatge neix de l’allau d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) registrats durant el confinament. A la primeria, la tramitació del subsidi anava al dia i la dels ERTO no. L’organisme va decidir “d’equiparar el retard” de tots dos processos i dedicar més personal als expedients, i encara ara ha d’arreglar multitud d’errades de la primera onada, en què el 70% dels ERTO no van entrar al sistema.

Per una altra banda, comença la preparació de les eleccions previstes a Catalunya per al 14 de febrer. El pla del PROCICAT preveu, per exemple, que es facin servir pavellons o espais amplis similars que permetin una distància mínima de 2,5 metres quadrats per persona i que hi haurà una cua específica per a col·lectius vulnerables i una altra per a la resta de votants. A banda, avui el Síndic de Greuges ha demanat d’explorar la possibilitat d’ampliar el vot per correu o allargar dues jornades les votacions.

Finalment, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha dit que preveu que el maig de l’any vinent hi pugui haver “un percentatge bastant important” de població vaccinada a l’estat espanyol. A banda, a Catalunya, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat que l’executiu decidirà entre demà i divendres, amb el consell del PROCICAT, si flexibilitza o manté les restriccions per a contenir la covid-19. I al País Valencià el Departament d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha imposat una multa de 40.000 euros a la residència geriàtrica Domus Vi d’Alcoi per una infracció molt greu de la llei de servei socials. Segons el departament, el centre, en el qual van morir més de la meitat dels residents (73) durant la primera onada, va incomplir les proporcions de personal mèdic i tècnic.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 374.938 casos, 17.254 morts i hi ha 917 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 51.598.221 confirmats i 1.275.122 morts. Del total de casos, 36.290.276 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 10.455.013 casos i 244.849 morts;
–L’Índia, amb 8.632.410 casos i 127.554 morts;
–El Brasil, amb 5.679.212 casos i 162.672 morts;
–Rússia, amb 1.817.109 casos i 31.161 morts;
–L’estat francès, amb 1.807.479 casos i 40.987 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.443.997 casos i 39.756 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Més de 90.000 autònoms amb un pam de nas’

“Crec que cal dir que tot el procés d’ajuts en realitat és una falta de respecte important a gent que pateix molt. Sí, és una falta de respecte que no funcione l’aplicació informàtica, però també ho és el model mateix de concessió dels ajuts. O sóc jo l’únic que no troba normal que el pegat a una crisi d’aquesta dimensió siga donar tan sols dos mil euros per cap?”. Ho ha escrit Vicent Partal a l’editorial d’aquest matí. I crec que es queda curt en la seva crítica. És més que una falta de respecte i una humiliació. És un insult, un cop baix i una burla a una gent que ho passa molt malament. La Generalitat no és una missió internacional benèfica del tercer món que porta menjar a gent afamada i els llança sacs de menjar perquè es barallin per agafar-los. I aquests, els que rifem un bocí dels diners de tots, ara som nosaltres, ningú més. Si no hi ha més diners, el motiu ja el sabem tots, però una cosa no treu l’altra. O a mi m’ho sembla.

Crec que és intolerable, això que s’ha viscut avui i ahir. Tant me fa que la web s’hagi col·lapsat –algú pensava que no?–, el que m’emprenya és el fet de la rifa, de donar uns diners –una misèria, al capdavall– al més llest o al més afortunat. Som al segle XXI, i en un país seriós això no es pot fer així. Ni tampoc es pot permetre la picabaralla entre dos consellers pel semifracàs tecnològic de l’operació. És més propi de país tercermundista. Qui mana? Qui posa ordre entre ells?

La qüestió és que aquest matí a les 9.00, quan ha obert, s’ha col·lapsat la web una altra vegada. Al voltant de les 11.00 ha tornat a funcionar i s’han exhaurit els diners previstos a les 12.45. En menys de dues hores! Els 10.000 autònoms més ràpids, més llestos o més afortunats s’han endut els lots de 2.000 euros que rifaven o, si voleu, els 20 milions pressupostats. Si pensem que eren un mínim de 100.000 autònoms els qui complien les condicions requerides per accedir a l’ajut –potser em quedo curt en la xifra–, això vol dir que més de 90.000 s’han quedat amb un pam de nas. De poc serveix que aquesta tarda el govern es reuneixi per ‘veure què poden fer per la resta’. Això no va així. No ha d’anar així!

I els qui hagin guanyat la rifa tampoc es poden fer gaires il·lusions de cobrar aviat. Aquest migdia, em comentava Aurora Rodés, ponent de la Comissió Laboral del Col·legi de Gestors de Catalunya, que probablement aquests diners tardaran un parell de mesos –o més, vés a saber– a arribar a les butxaques dels guanyadors. “La Generalitat haurà d’examinar la veracitat de les dades aportades i demanarà proves. Proves que entre el gener i el setembre els afavorits han guanyat menys de 13.000 euros i que l’any passat no van arribar als 35.000. I tots aquests tràmits requereixen temps. És molta gent a examinar.”

Sembla que els autònoms hagin trepitjat allò que no s’ha de trepitjar mai. Si aquí fem les coses malament, el SEPE estatal tampoc les fa millor. Ja hem vist el merder que ha significat el cobrament dels ERTO en la primera onada… que no ha acabat encara. Ara, des del nou tancament d’establiments, hi ha hagut una allau d’expedients nous. Diuen que, per no arrossegar els mateixos errors passats, s’han hagut de fer tots nous i avui, 10 de novembre, en teoria, s’havien de començar a cobrar. Veurem què passa, si els errors s’han minimitzat o no. Rodés em comenta que ara com ara l’oficina del SEPE a Barcelona té més gent que a l’abril, tot i que es queixen que encara són pocs, i a la pregunta de si ho veu col·lapsat una altra vegada, em contesta que ara no gosaria dir-ho, però sí que ho veu “molt embolicat”. Al temps!

I, per acabar, crec sincerament que l’episodi que hem viscut aquests dos dies amb la rifa no es pot repetir. Si no hi ha diners, no n’hi ha. Però tornar a rifar una misèria perquè la gent es baralli per agafar-la i es quedi frustrada per no haver-hi accedit, em fa mal, com a persona i com a català. Si creiem que nosaltres sols podem fer les coses millor, hem de començar a donar exemple, que és l’antítesi del que ara hem fet. No tinc dubte que som capaços de crear una imatge molt més reeixida d’eficiència, potser el problema rau en els que la fabriquen. I això també em preocupa.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The New York Times: Onze coses que heu de saber sobre el vaccí de Pfizer (en anglès)
–Libération: Els estudiants es manifesten a París per un protocol sanitari que troben insuficient (en francès)
–Der Spiegel: El creixement pronunciat de contagis a les escoles (en alemany)
–The Conversation: La covid-19 revela els efectes de l’obesitat a curt termini (en anglès)
–The Atlantic: Una norma ben simple que podria mantenir a la baixa els contagis de coronavirus (en anglès)
–Vox: Les xarxes socials estan preparades per al vaccí de la covid-19? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Tot allò que sabem de la cursa per a aconseguir el vaccí contra el coronavirus
El SEPE no ha pagat el subsidi a cap nou desocupat des del 12 d’agost a la demarcació de Barcelona
El govern diu que s’ha arribat als deu mil ajuts per a autònoms i tanca la polèmica web
El Síndic de Greuges demana d’explorar la possibilitat d’ampliar el vot per correu o d’allargar el 14-F en dues jornades
El Consell sanciona amb 40.000 euros la residència Domus Vi d’Alcoi


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any