Report diari sobre el coronavirus: Catalunya arriba a cinc milions de dosis. Els qui tenen entre 40 anys i 45 ja poden demanar hora

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
10.06.2021 - 19:50
Actualització: 10.06.2021 - 20:25

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui s’ha atès la xifra de cinc milions de dosis administrades a Catalunya, que vol dir el 89% de les que han arribat fins ara. Més de tres milions de catalans –el 40% de la poblaciója tenen una primera dosi i més de dos milions ja han rebut el vaccí complet. Salut també ha anunciat que obre la vaccinació als qui tenen entre 40 anys i 44. Fins ara era oberta al grup de 45 a 49. Hauran d’acudir a punts de vaccinació o bé a centres d’atenció primària. Consulteu ací com demanar hora.

L’origen de la pandèmia continua essent un interrogant. La Unió Europea dóna suport a la petició del president dels Estats Units, Joe Biden, de fer una nova investigació sobre l’origen de la covid-19. “El món té el dret de saber exactament què va passar”, ha dit el president del Consell Europeu, Charles Michel. I la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha reclamat a la Xina que doni permís als investigadors per a accedir a tota la informació i les localitzacions necessàries per a descobrir com va aparèixer el coronavirus 2019.

Brussel·les també ha reclamat formalment la suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual dels vaccins contra la covid-19 per poder accelerar-ne la distribució. Amb 355 vots a favor, 263 en contra i 71 abstencions, els eurodiputats han aprovat una resolució que demana de suspendre les patents per facilitar l’accés global a vaccins assequibles. Segons l’eurocambra, aquesta mesura ajudaria a fer front a “les restriccions de producció i escassetat de subministrament en l’àmbit mundial”.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 1.104.950 casos, 30.949 morts i hi ha 244 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 175.356.048 casos confirmats i 3.782.452 morts. Del total de casos, 158.913.018 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.267.107 casos i 613.556 morts;
–L’Índia, amb 29.268.010 casos i 363.022 morts;
–El Brasil, amb 17.125.357 i 479.791 morts;
–L’estat francès, amb 5.725.492 casos i 110.202 morts;
–Turquia, amb 5.300.236 casos i 48.341 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 3.729.458 casos i 80.465 morts.


La píndola de Jordi Goula: “Ja s’han creat més empreses al maig que en el mateix mes del 2019”

Com hem anat comentant aquests últims dies, tot apunta que la situació econòmica es va redreçant. Hem vist una millora de l’evolució del mercat laboral, una percepció més positiva a la indústria i als serveis… i avui l’observem en la creació d’empreses. Segons l’estudi sobre demografia empresarial fet per Informa D&B i presentat ahir, totes les comunitats de l’estat espanyol es beneficien de l’augment de les constitucions al maig. Els màxims creixements respecte de l’any passat han estat a Catalunya (1.471) i a Madrid (1.449). No obstant això, a Madrid hi ha hagut més altes, 2.320 concretament, és a dir, el 23,6% del total; i a Catalunya 1.906, un 19,5%. La construcció i activitats immobiliàries, el comerç i els serveis empresarials són els sectors que més empreses han creat a Catalunya, un 60% del total. En l’acumulat dels cinc primers mesos de l’any, el creixement també és general, amb les màximes pujades a Madrid (3.548) i a Catalunya (3.115).

Justament ahir, també els registradors d’Espanya presentaven les dades del maig, amb petites diferències respecte de D&B. Comparaven les noves empreses registrades al maig amb les de maig del 2019. La dada que més ens interessa a nosaltres és que Catalunya és una de les comunitats on la dada del 2021 supera la del 2019, i això és un pas més en el camí de la normalització. Una altra dada interessant és que les ampliacions de capital del mes de maig pràcticament igualen les del maig del 2019. No perdem de vista que aquestes operacions són un reflex directe de la defensa dels projectes empresarials per part dels propietaris. Per tant, sembla que les coses van ben encaminades.

A la banda negativa, també és a Catalunya on hi ha més concursos de creditors al maig. És la comunitat capdavantera a l’estat espanyol, amb 125 empreses, una quarta part del total. Quant a la distinció entre voluntaris i necessaris, a tot l’estat espanyol els voluntaris van sumar 379 inscripcions, amb un augment de l’11,1% respecte del mes anterior, i els concursos necessaris inscrits van ser 116, amb una disminució del 10,1%. Un fet, que dins la fatalitat, té una part positiva.

Al maig, també a tot l’estat espanyol, l’augment de concursos va afectar la major part dels sectors, si bé el comerç va encapçalr la llista, amb 111; seguit de la construcció i les activitats immobiliàries, amb 101; i l’hoteleria, amb 98. En l’acumulat fins a final de maig, el comerç concentra el 19,7% dels concursos i l’hoteleria el 17,1%, segons D&B. Cap sorpresa, perquè han estat dos dels sectors més afectats per la pandèmia.

Però no és pas l’única notícia sobre el món empresarial. També ahir, el Banc d’Espanya va presentar la tercera Enquesta sobre l’Activitat Econòmica, feta el mes de maig, en què es confirma la recuperació de la producció i de l’ocupació el segon trimestre de l’any i s’anticipa un repunt addicional a l’estiu. Aquesta millora és més marcada en les branques de serveis –especialment afectades per les restriccions d’activitat els trimestres passats–, reflex de l’evolució més favorable de la pandèmia, lligada, al seu torn, a l’avanç del procés de vaccinació.

Potser l’aspecte més interessant de les conclusions és la variació positiva que mostren els empresaris amb vista al futur immediat. L’enquesta preguntava a les empreses per les seves expectatives sobre el moment en què recuperaran el nivell d’activitat que tenien a la fi del 2019, abans de l’arribada de la pandèmia. Doncs bé, la millora de les perspectives a curt termini, durant aquest trimestre, s’ha traslladat amb intensitat cap al futur, cosa que dóna lloc a un avançament apreciable de l’instant en què es recuperaria el nivell d’activitat pre-crisi. Ve’t aquí la bona notícia!

Però continuem amb l’enquesta. D’una banda, el percentatge d’empreses que responen que encara hi ha massa incertesa per a poder fer una previsió fiable sobre el moment de recuperar l’activitat pre-pandèmica s’ha reduït molt significativament, concretament de l’entorn del 45% a la fi de 2020 a una mica més del 25% aquest segon trimestre. D’una altra banda, la proporció d’empreses que esperen recuperar el nivell de facturació durant el 2022 ha crescut fins gairebé el 30% del total, 20 punts percentuals més que a l’enquesta de final del 2020.

Que en un sol dia vegem que la dinàmica de la creació d’empreses reprèn els nivells d’abans de la pandèmia i que els empresaris escurcen d’una manera evident el temps de recuperació de l’activitat que tenien abans de la crisi és una mostra més que comencem a trepitjar més fort en el camí de la recuperació… amb permís del coronavirus, és clar.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any