Renfe ha apartat del servei els vigilants de seguretat que ahir al vespre van colpejar amb les porres un jove estranger al vestíbul de l’estació de plaça de Catalunya de Barcelona abans de reduir-lo i emmanillar-lo. En un comunicat, Renfe ha informat que ha retirat del servei als agents que van participar en l’incident perquè la companyia ‘no tolera cap actitud de maltractament cap a les persones’. Segons que ha informat Renfe, l’incident va passar cap a les 21, quan un grup de vigilants, entre sis i deu, van córrer perseguint un jove d’origen estranger que, segons sembla, s’havia colat sense pagar el bitllet.

Una ciutadana va gravar l’escena de la persecució en un vídeo que ha estat difós en les xarxes socials per Es Racismo, en el que s’aprecia com algun dels vigilants que participen en la detenció copeja amb la seva porra el jove abans d’enderrocar-lo a terra i ser emmanillat pels altres.

Renfe, que ha obert un expedient informatiu per determinar si els fets són constitutius d’una falta, ha confirmat que els vigilants de seguretat pertanyen a les empreses Ombuds i Sureste, a les que ha exigit que retirin del servei de Renfe als vigilants implicats fins que resolgui l’expedient, que, segons un portaveu de la companyia, ‘és un procediment habitual en aquests casos’.

El mateix portaveu ha indicat que ‘independentment d’allò que determini la investigació d’aquest fet, Renfe mai no tolerarà cap actitud, manifestació o acció de maltractament cap a les persones’.

Les organitzacions SOS Racisme i Es Racismo han condemnat ‘la brutal pallissa’ que va rebre el jove, l’han qualificat de desproporcionada i racista i han informat que estan intentant posar-se en contacte amb la víctima, a qui, en altres imatges, es veu amb la cara ensangonada.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb