Quina relació hi ha entre l’interès per la política i el suport a la independència?

  • L'analista de dades Joe Brew mostra que hi ha una relació entre més interès o més grau d'informació sobre política amb més suport a la independència

VilaWeb
Joe Brew
06.09.2019 - 21:50
Actualització: 06.09.2019 - 21:53

El resultat del referèndum del Brexit, que el Regne Unit abandonés la Unió Europea (UE), va ser xocant per a molta gent. Impulsat en gran manera pels euroscèptics antiimmigració, el vot del Brexit va superar el vot del manteniment del Regne Unit a la UE (51,9% – 48,1%). El parlament britànic encara debat sobre com aplicar el resultat.

Una de les troballes més fascinants de l’anàlisi de les enquestes sobre els votants favorables al Brexit és que gran part del suport provenia dels britànics que van parar poca atenció o gens a la situació política. En una enquesta molt àmplia –12.369 persones– feta el dia del referèndum, Lord Ashcroft va demostrar que la gent, com més s’interessés en la política, menys probabilitats hi havia que votés a favor del Brexit.

La correlació entre el nivell d’interès o compromís amb la política i certes actituds polítiques no és pas exclusiva del Brexit. Als Estats Units, el Pew Research Center ha demostrat que els qui asseguren que paren atenció a la política tenen generalment més tirada a votar el Partit Demòcrata, i els que diuen que no hi tenen tant d’interès tenen tirada a votar el Partit Republicà. El suport de Trump prové de manera desproporcionada dels que no mostren cap compromís ni interès substancial per la política.

Quin és el cas de Catalunya? Qui mostra interès i està informat sobre la política i quina relació té amb el suport a la independència i l’autodeterminació? Vegem-ne les dades.

Les dades

Farem servir les dades del CEO. Examinarem les preguntes de l’enquesta relacionades amb l’interès de la política i el nivell d’informació dels enquestats.

Resultats sobre l’autodeterminació

Val la pena començar per un fet sovint menystingut: la gran majoria dels catalans són partidaris de l’autodeterminació, amb menys d’un 20% d’oposició explícita

Quina és l’associació entre el suport a un referèndum d’autodeterminació i l’interès en la política? Eliminant aquells que no han respost a la pregunta sobre l’autodeterminació ni a la qüestió sobre el grau d’interès en la política, el resultat és el següent:

Com més interès hi ha per la política, més alt és el suport a un referèndum d’autodeterminació. El grup en què l’autodeterminació té menys suport prové dels que diuen que no paren esment en la política.

Què passa amb el grau d’informació i el suport o l’oposició a l’autodeterminació? El gràfic següent mostra el suport a un referèndum d’autodeterminació relacionat amb el grau en què es consideren informats sobre la política els entrevistats.

La correlació amb l’anterior és clara. Entre els que es consideren ben informats de política, el suport a un referèndum és molt alt (80,5%). L’oposició a un referèndum d’autodeterminació prové, en bona part, dels catalans que asseguren que no estan ‘del tot informats’ del que passa a la política. Tanmateix, a tots els grups la majoria és favorable a un referèndum d’autodeterminació.

Resultats sobre la independència

Les enquestes són una mica volàtils –a causa de les mides i el biaix de la mostra–, però podem obtenir resultats més fiables agregant-les. A continuació es mostra la combinació de totes les enquestes del CEO de 2018-2019 (tres el 2018 i dues el 2019). La divisió s’acosta al 50%-50%, però més catalans prefereixen ser independents que no pas continuar a l’estat espanyol.

L’associació entre l’interès per la política encara és més forta si ens fixem en les preferències per la independència. Entre els qui es consideren molt interessats en la política, el suport a la independència és més del doble que el suport a la unió amb Espanya. El patró és similar entre els que es consideren força interessats en la política.

L’oposició a la independència és més alt que el suport a la independència tan sols entre aquells que es consideren poc interessats en la política (poc o gens). Entre els no interessats en la política, el suport a la independència només és del 20,3% i l’oposició a la independència, del 65,4%.

Si ens fixem en el grau d’informació, hi ha una tendència similar:

 

Els que es consideren informats de què passa a la política són generalment partidaris de la independència i els que es consideren poc informats sobre la política s’hi oposen, generalment. La màxima oposició a la independència es troba entre el grup que es considera menys informat sobre la situació política.

Resultats per partit polític

L’interès per la política i la informació sobre la política també varia molt segons els partits. A continuació es mostra interès per la política en relació amb el partit preferit.

Aquells que donen suport als partits independentistes (i els autodeterministes que donen suport a Podem) es consideren en gran manera interessats en la política. En canvi, els partidaris dels partits unionistes s’hi consideren desinteressats. Gairebé dos terços dels votants del PP es consideren un poc o gens interessats en la política.

A continuació es mostra el nivell d’informació sobre política per partit polític:

La majoria de votants de tots els partits es consideren molt informats sobre la política, però els percentatges són més alts entre els votants independentistes que no entre els electors dels partits unionistes.

Conclusions

A Catalunya, la participació en la política –interès i informació– va associada als nivells de suport a la independència. El moviment independentista és molt diferent dels moviments populistes amb què és comparat sovint (Brexit, Trump, etc.), no únicament pel que fa a la participació política, sinó també per una gran quantitat de mesures. Mentre que el suport a populistes com Donald Trump, Boris Johnson o Marine Le Pen és generalment motivat per una insatisfacció i una desconnexió amb la política, els catalans independentistes hi professen un gran interès.

L’oposició a l’autodeterminació i la independència prové, en bona part, dels catalans que diuen que no els interessa la situació política i no se’n consideren gaire ben informats. No sabem si es presta atenció a la política que dóna suport a la independència o si la cadena causal és a l’inrevés (és a dir, ser favorable a la independència fa que hom es pugui implicar en política). Tampoc no sabem fins a quin punt podem confiar en els valors autònoms (nivell d’interès, nivell d’informació). Sigui com sigui, els partidaris de mantenir la unió amb Espanya s’han de preocupar perquè la seva base continuï en gran part desinteressada i es consideri desinformada per tot allò que passa en política.

Detalls tècnics

Tot el codi i les dades d’aquest article són disponibles ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any