El govern del Regne Unit vol negociar amb la Unió Europea la duració del període de transició en el qual ambdues parts esperen suavitzar els efectes del Brexit. Sosté que un termini de dos anys sembla suficient per a preparar ‘nous processos’ i ‘nous sistemes’, segons un esborrany.

La primera ministra britànica, Theresa May, espera segellar un acord sobre la transició aquest mes de març amb l’objectiu d’oferir certesa de cara a un procés esquitxat per complicacions des del seu començament. A Brussel•les dubten que el Regne Unit estigui preparat per la ruptura definitiva en la data prevista, el 31 de desembre de 2020.

En un esborrany amb respostes a les guies de la UE per aquest tram, el govern de May argumenta que el marc temporal ‘hauria d’estar determinat simplement pel temps que comporta preparar i aplicar els nous processos i els nous sistemes que enfortiran la futura aliança’. ‘El Regne Unit cenyeix aquests punts a un període d’un o dos anys, però vol debatre amb la UE l’avaluació que dóna suport la data proposta’, ha afegit.

El ministre britànic per al Brexit, David Davis, va apuntar el passat mes de gener davant el Parlament que dos anys signifiquen, per a Londres, entre 21 i 27 mesos, però el pla de la UE en completa només 21. Un portaveu de la ‘premier’ britànica ha aclarit que aquest document no implica que Londres vulgui prorrogar la transició, sinó que vol parlar amb els negociadors de l’altra part sobre el fet que la fi del període hagi de coincidir amb el tancament de l’actual període pressupostari. ‘No hi ha res de nou’, ha declarat davant els periodistes.

Drets dels ciutadans
Un dels punts més espinosos de les negociacions segueix sent el dret dels ciutadans comunitaris. May manté la seva posició que els qui arribin al Regne Unit després del març del 2018 (data del Brexit) haurien de tenir diferents drets, malgrat que avui ha insistit que vol que aquestes persones es quedin.

‘Han fet una contribució enorme al nostre país, pel que vull que ells i les seves famílies es quedin. He estat absolutament clara sobre el fet que els ciutadans de la UE que viuen legalment avui al Regne Unit podran quedar-se’, ha sentenciat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb