ACN L’Escala.-Han finalitzat els treballs de recuperació de l’hàbitat de la duna litoral de Sant Martí d’Empuríes a l’Escala (Alt Empordà). Es tracta d’un espai d’interès comunitari prioritari segons la directiva europea d’hàbitats. El projecte, impulsat des de l’Obra Social ‘la Caixa’, la Diputació de Girona i l’ajuntament d’aquest municipi, ha permès eliminar les espècies de flora exòtica invasora (bàlsam, ailant i atzavara) en una superfície d’1,2 hectàrees de propietat pública. També s’ha col·locat un plafó informatiu dels valors naturals de l’espai i del problema que suposa la flora invasora, ja que la zona és freqüentada per uns dos milions de persones a l’any. Sis persones de la Fundació Astres van ser els encarregats de fer aquesta feina. El cost total dels treballs ha estat de 30.000 euros.

L’àrea d’actuació és una superfície d’1,2 hectàrees de la duna que envolta el litoral d’Empúries i que connecta amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Per la banda nord, limita la zona de dunes de Sant Pere Pescador i el Riuet; a l’est, amb el mar; al sud, amb el rec del Molí, el nucli de l’Escala i urbanitzacions, i a l’oest, amb parcel·les construïdes, amb el camí forestal, amb el nucli de Sant Martí d’Empúries i amb les ruïnes d’Empúries. Aquest és un sector de gran interès perquè conté un hàbitat d’interès comunitari prioritari, segons la directiva europea d’hàbitats, amb dunes de pinedes de pi pinyer o de pinastre i nombroses espècies de flora i fauna d’interès.A banda de ser un lloc molt freqüentat –es calcula que cada any hi passen uns 2 milions de persones-, també tenia una alta presència de plantes invasores que s’havien convertit en la segona causa de pèrdua de biodiversitat després de la destrucció d’hàbitats naturals. Això ha obligat a impulsar normatives europees i nacionals d’obligat compliment per part de les administracions. I és que les dunes mediterrànies presenten una riquesa florística i faunística molt elevada. Els treballs de recuperacióL’actuació que s’hi ha fet ha consistit en eliminar i controlar la flora exòtica invasora. Concretament, ailants, bàlsams i atzavares. També s’ha col·locat un plafó educatiu sobre els valors naturals de l’espai i el problema de la flora exòtica invasora. Els treballs van començar el febrer passat i van acabar vuit mesos després. Van anar a càrrec d’una brigada de sis persones de la Fundació Astres, entitat sense ànim de lucre que té per objectiu garantir un futur digne a les persones amb discapacitat intel·lectual de les comarques gironines, i ha tingut un cost total d’uns 30.000 euros. A partir d’ara, l’Ajuntament de l’Escala s’encarregarà de realitzar els treballs de manteniment i control dels rebrots.El projecte s’emmarca en el conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social ‘la Caixa’ per conservar i millorar els espais naturals a la demarcació alhora que es fomenta la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social. En la presentació dels treballs d’aquest divendres s’ha comptat amb la presència del director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Carles Juanola; el diputat de la Diputació de Girona Jordi Camps; l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, i el director de treballs especials de la Fundació Astres, Eloi Palomeras.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]