El rector de la UPC avisa que el sistema universitari pot ‘retrocedir 30 anys de cop’

  • Francesc Torres confia que el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement fixi les línies estratègiques i el finançament necessari a les universitats

VilaWeb
ACN
20.01.2019 - 07:00
Actualització: 20.01.2019 - 09:19

El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres, considera que, arran de la crisi, el sistema universitari català està ‘vivint de renda’ de la feina feta que l’ha situat a ‘la primera divisió’, i per això avisa que si no s’actua ‘podem retrocedir 30 anys de cop’. En aquest sentit, Torres creu que el rejoveniment de plantilles és una de les prioritats, però també la renovació d’equipaments i infraestructures que amb la situació dels darrers anys no s’hi ha incidit. En una entrevista a l’ACN, el rector de la UPC, ha posat de manifest que el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement pot ser una bona eina per pensar ‘què volem com a país’ i poder fixar el finançament necessari per aconseguir-ho.

Per Torres, el sistema universitari català s’ha mantingut a la primera divisió dels sistemes universitaris i considera que és ‘digne d’estudi’ perquè s’ha aconseguit amb una fracció del finançament que tenen altres sistemes similars. Tanmateix, el rector de la UPC creu que s’està ‘vivint de renda’ perquè durant els anys de la crisi no s’ha fet, pràcticament, inversió i s’han envellit les plantilles i també les infraestructures. Per això creu que és ‘urgent’ començar a actuar. En aquest sentit, s’ha mostrat esperançat que el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement pugui començar a oferir solucions al sistema.

Tot i que el Pacte s’acaba d’aprovar, Torres valora que els agents puguin dir quina societat es vol. Considera que Catalunya està ben posicionada, per la universitat i la tradició industrial, però no ‘demanar més diners simplement perquè volem més diners’ sinó en funció de ‘què volem fer com a país’. Per Torres, però, cal que qualsevol acció estigui dotada del finançament necessari i en la línia del que demanen tots els rectors, aposta per recuperar els números anteriors a la crisi econòmica, és a dir, els 1.000 milions. Per Torres, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, amb qui ha manifestat tenir una bona sintonia, és un dels ‘millors experts’ en la universitat i destaca que té un ‘plantejament realista’.

Millorar l’equitat d’accés als estudis universitaris
Més que la rebaixa de les taxes universitàries, Francesc Torres creu que la universitat catalana ha d’abordar el problema de l’equitat, per evitar que els motius econòmics condicionin els estudis universitaris d’alumnes amb talent però amb recursos limitats. Per Torres, la universitat és un dels agents que més ha contribuït a la distribució de la riquesa, tan territorial com de la societat, i considera que cal seguir treballant per què els recursos addicionals que rebi, es dediquin a millorar l’equitat. Defensa que les beques salari són necessàries i aposta per fer un debat ‘realista’.

Potenciar les vocacions científiques entre adolescents
Torres ha reconegut que cal treballar per potenciar les vocacions científiques entre les noies i per això, estan treballant en un programa per donar a conèixer les dones enginyeres, arquitectes o informàtiques entre les adolescents d’entre 12 i 13 anys perquè les incorporin entre els seus referents. Torres creu que recentment ja hi ha hagut un canvi de tendència en la ‘sensibilitat’ de tots els agents per revertir la falta de referents i estereotips que s’ha perpetuat a través de la publicitat o el cinema.

Autonomia de les escoles
Un dels compromisos que el rector de la UPC va prendre en campanya electoral era recuperar el caràcter ‘federal’ de la universitat. Torres ha explicat que aposta perquè cada escola pugui tenir un projecte acadèmic propi i traslladar recursos perquè es desenvolupi al costat del territori, buscant aliances amb els agents o els ajuntaments del seu entorn. Per Torres, s’ha de fugir d’una formació ‘uniforme’ i per això no creu que una universitat ‘teledirigida’ sinó en la creació de l’ecosistema que propiciï que l’escola s’animi a tirar endavant iniciatives amb el suport institucional darrere.

Adaptar-se als estudiants i a les empreses
Un dels reptes de Torres en el seu mandat, que encara el segon any, és adaptar els estudis als estudiants. Torres admet que la UPC té una taxa de ‘no èxit’, sobretot el primer any de carrera, molt gran i considera que cal ajudar-los a tenir una millor adaptació a l’escola. Per Torres no és que no estiguin preparats, sinó que almenys durant el primer any, s’ha de ser ‘més flexible’ i hi ha ‘camí a fer’ per atendre els alumnes que arriben amb diferències.

Torres també considera que per aquest segon any de mandat, que han pogut tancar amb estabilitat pressupostària, la UPC vol potenciar encara més la relació amb el teixit productiu. Considera que ja s’ha anat fet i que hi ha mesures ‘en la bona direcció’, però posarà en marxa noves mesures com per exemple, la configuració de grups d’estudiants interdisciplinaris per abordar reptes proposats per les empreses. Per Torres, cal que la universitat s’acosti al món empresarial encara més.

Menys oferta de graus
Torres també s’ha mostrat cautelós amb la creació de graus de 3 anys en el si de la UPC. Considera que aquestes decisions han d’anar conjuntament entre graus i màsters, i vincular-ho en el preu. Per això, creu que no es modificarà la durada dels graus d’enginyeries i de fet, és crític amb el que considera un ‘excés d’oferta de graus’. Per Torres, el mercat o el sistema és ‘inflacionista’ i al final, totes les universitats han de jugar amb les mateixes regles, però personalment aposta per menys graus de formació bàsica amb una especialització a través del màster.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any